Felrázzuk a novembered – itt az aktuális Klikk Out!

Borítókép: Gocoň László

Ahogy egyre rövidülnek a nappalok, úgy egyre kevésbé lesz kedvünk kimozdulni bárhová, az otthoni óráinkat viszont a Klikk Out újabb lapszámával is színesebbé tehetjük. Szemezgessetek, mit találtok benne novemberben!

Editorial / Szerző: Szilvási Tibor

A melegek gusztustalanok, a nők ribancok

Két fiatalt lelőttek az utcán, mert nem heterók, és a társadalom, azon belül a szlovákiai magyar kisebbség egy része szerint az ilyen brutális cselekményre reagáló tüntetési hullám LMBTQ-propaganda. Semmi bajunk a melegekkel, csak csinálják a négy fal között, ugye.


Klikk Out,Előzetes,NovemberAutó / Szerző és fotók: Ugróczky István 

Mi a Mustang?

A Mustang egy autó. A Mustang az autó. A Mustang életérzés. Amerika, Route 66, Michigan, Daytona, Hollywood.  A Mustang a szabadság.


Klikk Out,Előzetes,NovemberMagunk között / Szerző: Menyhárt József / Fotók: Szabó Péter Pál

Prímásnak születni

A Klikkout Magunk között című műsorában egy olyan dunaszerdahelyi születésű zenész a vendégem, aki zenei tanulmányait Dunaszerdahelyen kezdte, majd 1990- ben Budapestre került, ahol a Talentum Nemzetközi Tánc- és Zeneművészeti Szakiskola növendéke volt, de egyben a Rajkó Zenekar tagja is. Olyan kiváló tanárai voltak, mint Vásárúti Vontszemű János, Mészáros Tivadar, Esze Jenő, Pádár Lajos, Horváth Jenő, Nyári László és Buffó Rigó Sándor. Tagja volt a 100 Tagú Cigányzenekarnak, és 2016 januárjától folyamatosan Japánban vendégszerepel. Számomra nagy megtiszteltetés és nagyon örülök, hogy a vendégünk Sárközi Pál dunaszerdahelyi prímás!


Klikk Out,Előzetes,NovemberBia bekérdez / Szerző: Bokros Bia

„És ti hogy vagytok?” – felteszik ezt a kérdést a tanárok?

Ijesztő volt az október. Az egyik tragédia követte a másikat. Felmerült bennem a kérdés, fontos-e ezekről beszélgetni a diákokkal? Vajon mennyi tanár hajlandó félretenni a kötelező tantervet, hogy megkérdezze a diákoktól, mit is éreznek valójában? (…) Megkérdeztem két diákot, hogy az ő iskolájukban hogyan zajlottak az elmúlt hetek. Bartal Júlia a Magángimnázium végzős diákja, Márkus Boglárka pedig a Vámbéry Ármin Gimnázium 2. osztályos tanulója.



Költőtoll / Sipos Janka, Këri

Budapest

Ó, a csodálatos Budapest, ahol az első, igazi nagyvárosi-kirándulós élményeit szerzi a csallóközi gyerek és ahová mindig jó felnőttként is visszatérni! A magyar főváros mindkettőnk számára fontos fordulópontot, időszakos lakhelyet, a nagy álmok beteljesülésének földrajzi helyét jelenti. A hidakkal összekötött, kétféle világot kínáló, vibráló Budapest megannyi szépségével kápráztatja el az idelátogatót, akár rövidebb, akár hosszabb időre érkezik. Lássuk, milyen élmények, helyszínek, hangulatok határozták meg ottlétünket, illetve hogyan gondolunk vissza, az ott eltöltött időszakra!


Klikk Out,Előzetes,NovemberKönyvjelző / Sipos Janka, Varga Ottó

Borbély Szilárd: Bukolikatájban

Borbély Szilárd verseivel először angolul találkoztam, egy amerikai irodalmi folyóiratban. A köteteit többször láttam (angol fordításban is) a mi könyvesboltjaink polcain is. Mondanom sem kell, hogy milyen izgatottan kezdtem neki a munkásságának. (vo)


Klikk Out,Előzetes,NovemberKazuo Ishiguro – Klara és a Nap

Kevés nagyobb presztízzsel rendelkező irodalmi díj van a világon, mint a Booker-, illetve Nobel-díj. Kazuo Ishiguronak történetesen mindkettőt sikerült már bezsebelnie. Legtöbbeteknek minden bizonnyal A napok romjai című regénye, illetve az abból készült nagyszerű film kapcsán lehet ismerős a neve, de ezen kívül számos nagyszerű könyvet írt még. Ezek közül a legújabb a Klara és a Nap. (sj)


Hangfal / Szilvási Tibor

HaddelHadd – Hősök vagyunk

Noémo – Szívverés

Caterina Barbieri – Spirit Exit

Beyoncé – Renaissance

DOMi & JD Beck – Not Tight

Odesza – The Last Goodbye


Cinemax / Szilvási Tibor

Fekete Párduc – Wakanda, légy áldott!

Vetítik november 10-től.

A menü

Vetítik november 17-től.

Bones & All

Vetítik november 24-től.


Klikk Out,Előzetes,NovemberKülönvélemény / Keri

Vészhelyzet extrákkal

– avagy gondolatok A másik nővér c. Netflix-film kapcsán

Charles Cullen tizenhat (!) évig dolgozott ápolóként az Egyesült Államok számos kórházában, és bár a kollégái gyanakodva tekintettek rá a körülötte egyre szaporodó, hirtelen bekövetkezett halálesetek miatt, mindig sikerült továbbállnia egy-egy munkahelyről, amint túl forró lett a lába alatt a talaj. A másik nővér c. új Netflix-produkció az ő történetét dolgozza fel, megtörtént események alapján.


Klikk Out,Előzetes,NovemberVendéglőlesen / Szerző: Mundi Józsi

Pekidors restaurant

A Pekidors étterem, Mihályfa elején, egy gyönyörű halastó tőszomszédságában található. A főútról szinte észrevétlenül lapul meg a hatalmas fák lombjai alatt, ám ha jobban odafigyelünk, akkor egy hatalmas kapun behajtva, azonnal a parkolón találjuk magunkat, majd ötvenméteres séta után, (nappal) olyan benyomást kelt, akár egy gyönyörű „előjáték”. Ahogy kellemesen elsétálunk az étterem irányába, a halastó partja mentén van kialakítva az étterem terasza, így a melegebb időszakban akár ott is helyet foglalhatunk. Az ajtóhoz érve megnyomjuk a kilincset, majd betoppanunk…


Klikk Out,Előzetes,NovemberGasztrobetyár

Az él, mely nem vész el…

A japán kések iránti „szerelemről” Tompos Ferenccel beszélgettem, aki kizárólagos forgalmazója ezeknek az egyedi mestermunkáknak, amelyek egyelőre Budapesten elérhetők, ám a közös együttműködésünknek köszönhetően hamarosan Szlovákiában és Ausztriában is elérhetőek lesznek.


Klikk Out,Előzetes,November
All-focus
Havi kreatív / Kürthy Judit

Személyre szabottan Horváth Tímeától, azaz KreaTimitől

Horváth Tímea kreatív ötleteit minden környékbeli ismeri. Ami egy anyagból kihozható, az számára nem kihívás, pedig az olcsó, sokszor nem túl minőségi textilből készült internetes ruhák méretre igazítása, javítása bizony számára is feladják a leckét. Ő viszont nem tántorodik meg, tudása legjavát adva igazít, vág és varr, ráadásul még személyre szabott ajándéktárgyakat is készít. E havi kreatív rovatunkban ő mesél nekünk.


Klikk Out,Előzetes,NovemberSüt & főz a jó öreg csallóközi / Kovács Ákos

Tekács Ervin grilcsibéje (aminek a bőre ropogós, a húsa onlós)

No. Nem a én receptëm, mer a Piri csinájo, de a csibékët én neveellëm, mëg a eekíszíttísbe is belebeszíllëk. Ezír én mondom, mit hugyankő, ha finom grilcsibét akarú ënnyi. Piri e nemmongyajee, nemszeret szerepeenyi. 


Klikk Out,Előzetes,NovemberHelyi stíl / Këri

Városi szubkultúrák – 1. rész: A panelkutyások

A rovat új sorozatában behatóbban vizsgáljuk majd meg a különböző városi szubkultúrákat, azokat a csoportokat, amelyek bizonyos viselkedésben, életmódban eltérnek a többségtől. Lássuk hát az első fejezetet!


Klikk Out,Előzetes,NovemberSport / Interjú / Herdics Júlia

„Sikerült elnyernem a világbajnoki címet” – interjú Sidó Biankával

A somorjai Sidó Bianka már nyolcéves korában rátalált a kajak-kenura, amelynek szeretete 2022-re is töretlenül megmaradt. A fiatal lány energiát és időt nem sajnálva jár az edzésekre, s szerzi a jobbnál jobb eredményeket. A kitartásának köszönhetően sikerült elnyernie 2022-ben a világbajnoki címet juniorként a K1 1000-es versenyszámban. Bianka az interjú során örömmel mesélt a kezdetekről, a kajak különlegességéről és a vb-cím elnyerésének pillanatáról.


Klikk Out,Előzetes,NovemberBaba-mama / Szerző: BT

Lehet másképp – Szülés-élmény

avagy hogyan mentem kétszer szülni (2. rész)

Mire én eljutottam a szülésig, rengeteg különféle katasztrófatörténettel találkoztam. De valahogy úgy voltam velük – mint a könyvekben mások történeteit olvasva –, hogy igyekeztem empatikus odafigyeléssel meghallgatni, de nem azonosultam velük. Elkülönítettem magamtól mások személyes történeteit. Talán ezek is segítettek a saját első negatív szülés-élményem feldolgozásában: a nem-vagy-egyedül, a mással is megtörténhet, a még rosszabb is van érzés, ez csak a múlt…


Klikk Out,Előzetes,NovemberÖsszeesküvők / Sipos Janka

Ember a Holdon?

Friss cikksorozatunkban fejest ugrunk a nyúl üregébe, mint Aliz Csodaországban, és találkozunk majd régebbi keletű, valamint teljesen új összeesküvés-elméletekkel egyaránt. Elsőként vegyünk górcső alá egy évtizedek óta fel-felmerülő kérdést, amely mindazonáltal ma is sok ember csőrét piszkálhatja: vajon járt-e ember a Holdon? 


Klikk Out,Előzetes,NovemberSárkány ellen sárkányfű / Sipos Janka

Bagóztak az egészségre

Azt, hogy a dohányzás károsítja az egészséget, mára mindenki tudja. Magán a cigisdobozon is ott virít nagy betűkkel a felirat, amelyhez elrettentésül általában egy kifejezetten gusztustalan, esetleg (jelen esetben jogosan) hatásvadász kép is társul. Viszont a dohányzásnak nem mindig volt ennyire rossz híre. Pár évtizeddel ezelőtt még a biztonságosságát próbálták bizonygatni, ha pedig még régebbre visszamegyünk az időben, még gyógyszerként sem átallták használni a dohányt. Nem hiszed?



Klikk Out,Előzetes,NovemberHónap nője / Kurucz Klaudia / Fotók: Dobai Bálint

Mert a szépségszalon a nők kedvence…!

Novemberi forgatásunk egy ízléses és kifinomult szalonba vezette stábunkat. Ha még nem ismernétek, a Dunaszerdahelyen újonnan nyílt M Beauty szépségszalon látott minket vendégül, ahol fodrászati- és kozmetikai szolgáltatások vehetőek igénybe, és persze az alakformálás sem maradhat ki a sorból. Ezt mind kipróbálta az utolsó őszi hónapunk főhőse, aki nem más, mint Érsek Eszter Sárosfáról. Hogy a tulajdonos, Bódis-Csűri Marcsi szavaival élhessek, ezen a csodahelyen minden adott, hogy nyugodtan kikapcsolódhasson az ember, és modellünk így is tett.



LELŐHELYEK:


DUNASZERDAHELY
Mecse, Torony, Chilli House, Kék Duna (szolárium), MissQ, Pizza Extra, New York, Tabu, Sultan, Junior, Kulacs, Istanbul, Istanbul melletti fagyizó (buszállomásnál), Merkúr borozó, Korona, Csámcsogó, Nero, a vele azonos soron a fodrász, Zserbó cukrászda, sarki élelmiszerbolt, Vovoland, Fácán, Észak II-esi újságos, Nova Fitness, Pelikán, Vito, Meskete, Itsipitsi, Park presso, a rendőrség előtti újságos, 7moments, Artica, Kelet lakótelepi újságos, Atlantis, Dunauto, Tesco: fodrászat / palacsintázó, Hazai ízek / Duntel, Baranyai, Turul, Street, Street melletti sörkert, Csokiszoli, Wagner, Fitklub, Venezia, Kubačka masszázsszalon, Almási Anikó kozmetika, Big Man Shop, Maduro kávézó, Szicsek, idegenforgalmi iroda, Country, Fontána, NFG, Vespresso, Choco Arden, St. Patrick’s, DejaVu kávézó, VÚB melletti parkolóházban lévő kis trafik, Buena kávézó, Robi ABC, Golden Scissors fodrászat, Lady’s Plus fodrászat, Budapest kávézó, Vila café, Minit pogibár, Tilos sörbár, Clinique Jolie, Wagner cukrászda (Galántai út), MAX (keddtől): szolárium, Duntel, Pizza Extra.

HODOS
két élelmiszerbolt, kocsma, Kakadémia, újságos.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább