Klikk a rácson, nagy parázson! Olvass bele decemberünkbe!

Borítókép: Ugróczky István

Friss és ropogós, most sütöttük, megtalálod a napokban a szokott helyeken. Ami a tartalmat illeti, semmi különös, csak a szokásos mértékű alázat, odaadás és szeretet került bele. Boldog ünnepeket mindenkinek!

Editorial / Szerző: Szilvási Tibor

Mint amikor a gyermekedre gondolsz…

Gondolj arra, hogy mi volt az első szava reggel, vagy az utolsó tegnap este. Pörgesd végig a tekinteteit magadban, mikor búcsúzott, vagy épp viszontlátott. Mikor rosszat csinált, vagy épp rájött valamire. Mikor megkap valamit, vagy mikor nem. Amikor sokadszor is úgy gondolod, hogy már elment a falig, akkor még mindig ott lesz azon kívül a hőszigetelés, a feltétel nélküli szereteted, ami nem engedi be a hideget. Na, ezt kéne most elővenned!


Klikk Out,Előzetes,DecemberAutó / Szerző és fotók: Ugróczky István 

Kecsesen elnyúló elektromos – BMW i4 eDrive40

A régen dízelmotorjaira oly büszke bajor autógyár immár teljes erőből áll bele az elektromos autózás körül kialakult versenybe. És teszi ezt nagyon sikeresen.


Klikk Out,Előzetes,DecemberMagunk között / Szerző: Menyhárt József / Fotók: Szabó Péter Pál

A sminktől a lélekig

A make-up története egyidős az emberiséggel: a nők arcának díszítése mindig is a kultúra szerves része volt. Innét ered a görög kozmetiké szó is, amely díszítést jelent. Egyiptomban ólmot és rezet kevertek össze, és ezzel készítettek olyan festékanyagot, amely mindamellett, hogy mérgező volt, nagyon szép zöld színt adott. És ha hihetünk az első feljegyzéseknek, akkor pont Óegyiptom volt az a hely, ahol is a hölgyek már magukkal vitték a kis pipereeszközeiket. A henna időszámításunk előtt 7000-ben jelent meg Indiában, a körömlakk pedig Kínában, i.e. 3000-ben. De mit mondhatunk ma a sminkiparról, mi határozza meg a mai trendeket? És hogy ne én beszéljek erről – mivel férfiként ehhez sem értek –, a smink felvidéki nagyasszonyát, Varga Líviát kértem fel beszélgetőtársnak.


Klikk Out,Előzetes,DecemberInterjú / Szerző: Szilvási Tibor

„Gábor azt szeretné, hogy ne legyen csönd”

Mint egy golyózápor, úgy érik az embert a poénos, nosztalgikus és komoly sztorik, amikor leül egy beszélgetésre az egész HaddelHaddal. Aki volt már HaddelHadd-koncerten, tudhatja, mi az, amiben ők a legjobbak közé tartoznak. Ez pedig nem más, mint a kapcsolatteremtés zenekar és közönsége között, illetve a szimbiózis a zenekar egyes tagjai között. Így volt ez az egyik alapítóval, Bíró Gáborral, és nincs ez másképp az ő közel négy évvel ezelőtti tragikus halála után kialakult új felállásban sem, amely a járvány ideje alatt érlelte, idén pedig – gyakorlatilag a banda fennállásának 20. évfordulójával egyidőben kiadta második lemezét, a Hősök vagyunk címűt. Egy régi-új HaddelHadd, egy újabb Bíró-Antal generációval, a régi lendülettel.


Klikk Out,Előzetes,DecemberBia bekérdez / Szerző: Bokros Bia

A nyitrai egyetemisták jótékony eseménye a zoboralji magyar iskolák gyerkőceinek

Nem csupán egy átlagos Mikulás-ünnepségről van szó, hanem a zoboraljai magyar kisiskolák diákjainak az összetartása a cél. A zoboraljai Mikulás-napot a Juhász Gyula Ifjúsági Klub kezdte el szervezni évekkel ezelőtt, amely mára egy mindenki által várva-várt programmá nőte ki magát. Milyen jó adni és milyen jó látni, hogy az egyetemistákat is foglalkoztatja a jótékonyság. „Lopni semmit a mindenből / Adni mindent a semmiből / Vinni a jót, hinni a szót / Amíg lehet.” (Rúzsa Magdi)



Költőtoll / Sipos Janka, Këri

Kisebbségi magyarság

December 18. a kisebbségek napja. Ennek apropóján döntöttünk úgy, hogy valamiképpen megkíséreljük verssorokba szedni, hogy milyen is egy kisebbség tagjának lenni. Ez mindennapos tapasztalatunk, még ha nem is feltétlenül tudatosítjuk állandóan. Sőt, ha elég tágan értelmezzük a dolgot, ez tulajdonképpen egyetemes tapasztalat. Művészi eszközökkel próbáljuk meg kicsit boncolgatni, hogy mi a jó ebben az élményben, mi a nehéz benne, vagy épp, hogy milyen a többségi kultúrával találkozni és ütközni.


Klikk Out,Előzetes,DecemberKönyvajánló / Szerző: Poór Tibor

A végén mindenki tolvaj és gazember lesz? – Marek Vagovič, Padreho klan

Vagovič előző könyveit, főleg a Vlastnou hlavou 1 kötetet, túlnyomórészt a tényirodalom polcra tehetnénk, legújabb szerzeménye azonban radikális változást hozott. Krimi és fikció, amit háttérben alátámaszt a tényfeltáró és az oknyomozó újságíróként megszerzett adatbázisa és a háttérinformációk özöne. Vagovič néha véletlenszerűen és spontán kitalált, néha a valós becenevek segítségével kreálja a szereplők nevét, és mi többnyire gond nélkül szembesülünk azzal, hogy kiről és miről is van szó. Eddig ez egy remekül megírt krimi lehetne, amit elolvasás után odébb rakunk, és várjuk a következőt, mint a skandináv krimikönyveknél. Csakhogy, ez nem fikció.


Klikk Out,Előzetes,DecemberKönyvjelző / Sipos Janka, Varga Ottó

Péterfy-Novák Éva – Apád előtt ne vetkőzz

Péterfy-Novák Éva Egyasszony című könyve minden bizonnyal mély nyomot (vagy inkább sebet) hagyott mindenkiben, aki olvasta. Azzal vet benne számot ugyanis, hogy milyen volt fiatal nőként két kisgyermeke halálát megélnie. Azóta ő maga vallott arról, hogy szándékosan választ nehéz témákat, melyeket meg „kell” írnia, amelyek olyan súlyosak, hogy épp emiatt nem szabad hallgatni róluk. Az Apád előtt ne vetkőzz ilyen tekintetben sem marad el az előzőtől. (sj)


Klikk Out,Előzetes,DecemberJonathan Franzen: Keresztutak

Emlékszem, hogy A Simpson család egyik részében, Moe Szyslak költőnek adja ki magát és olyan írókkal találkozik, mint Tom Wolfe, Gore Vidal, Jonathan Franzen és Michael Chabon. Az egyik jelenetben Franzen és Chabon, egymás írói tehetsége megkérdőjelezése után, összeverekednek. Ez volt az első találkozásom Jonathan Franzennel, korunk egyik legelismertebb írójával. (vo)


Hangfal / Szilvási Tibor

Tomu DJ – Half Moon Bay

Megan Thee Stallion – Traumazine

Hudson Mohawke – Cry Sugar

Panda Bear & Sonic Boom – Reset

Julia Jacklin – PRE PLEASURE

HIÚZ – Félig szabad


Cinemax / Szilvási Tibor

Azt mondta

Vetítik december 1-től.

A Fabelman család

Vetítik december 8-tól.

Avatar – A víz útja

Vetítik december 15-től.


Klikk Out,Előzetes,DecemberKülönvélemény / Keri

Kiakad a cukiságmérő

– avagy gondolatok a Netflix „Kisállatok a vadonban” c. sorozata kapcsán

Hogy finoman fogalmazzak, nem egyszerű az emberiség 2022-es éve – háború, természeti katasztrófák, a bolygó túlnépesedése – csupa olyan globális kihívás, amelyek a Föld lakosságára mindennapos lelki terhet rónak. Az ember szinte szomjazik az olyan tartalmak iránt, amelyekkel kicsit megpihenhet, megnyugtathatja fáradt idegrendszerét. A sorozat, amit most ajánlok, garantáltan a legbékésebbek egyike a streamingszolgáltatók kínálatában.


Klikk Out,Előzetes,DecemberVendéglőlesen / Szerző: Mundi Józsi

LOFT Pub By Regal Burger

Idén szeptemberben nyitotta meg kapuit a közkedvelt LOFT bár tulajdonosa, Andres Segura Carrillo a Regal Burger franchise streetfood éttermét, amely több célnak is megfelel, hiszen egy remek söröző vagy akár koktélbár, alkalmanként pedig elektronikus zenével fűszerezve akár egy remek party helyszínévé is változhat, emellett kisebb, zártkörű rendezvények színhelyéül is remekül megállja a helyét. Egy csapadékos, nyirkos kedd estét választottunk a LOFT bár „meglesésére”.


Klikk Out,Előzetes,DecemberUtazás / Szerző: Mundi Józsi

Dél-Afrika, miért is ne?

Már vagy fél évvel ezelőtt tudtam, hogy novemberben, munkaügyben, újra ellátogatok Dél-Afrikába, ám mivel már másodszor utaztam ebbe a csodálatos országba, úgy döntöttem, jobban „szemügyre” veszem és megterveztem egy közel ötezer kilométeres kiruccanást, amely Fokvárostól Durbanig, Durbanból Toscáig, majd a botswanai határtól vissza Johannesburgig tartott. Nem kellett más, mint két jó barát, akikkel együtt felfedezzük Dél-Afrikát, és egy részletes utazási terv, amely alapján útnak indultunk. Attila, Péter és Józsi (jómagam)… Így hárman indultunk el az ismeretlenbe, hogy kalandokat, élményeket, új barátságokat keressünk. És bizony találtunk is… 🙂 Élményeinket három egymást követő részben fogom veletek megosztani, ám szinte ezer oldalnyit is írhatnék arról, amit közel három hét alatt átéltünk… 🙂


Klikk Out,Előzetes,DecemberHavi kreatív / Kürthy Judit

Anett kézműves ékszerei

E havi kreatív rovatunkban Németh Anett mutatkozik be nekünk, aki kifinomultságával és precíz munkájával sokak kedvence a régióban. Olyannyira, hogy még a szlovák kulturális minisztérium is felkereste egy megrendeléssel. De a többit mesélje el ő maga. Anett kézműves ékszerei már a neten is megtalálhatóak. Keressétek bátran!


Klikk Out,Előzetes,DecemberSüt & főz a jó öreg csallóközi / Kovács Ákos

Joli néni és Gizi karácsonyi lencselevesse

A karácson mindig a legfontossabb ünnep. Ilyenkor a háziasszonyok má hetekke a ünnepëk előtt kiterveellik, mit főznek. Mink nem. Mink mindig ugyanaszt: Lencseleves, mëg pontypatkó krumpivaa. Mink má embëremlíkëzet óta ësszük a finom lencselevest karácsonkor, ami ugyanabbú a receptúrábú kíszűl mindënévënn. A lencse pízt, gazdagságot, mëg szelet hoz a családbo.


Klikk Out,Előzetes,DecemberKarácsonyi mese / Këri

A varázscicó

Egyszer volt, hol nem volt, a Tölgyes-erdő alján éldegélt egy kopott bundájú, lesoványodott cica. Nem sok vizet zavart a környéken, jobb híján az erdőben éldegélt, szép időben a bundáját nyalogatva heverészett, mikor pedig éhes volt: egerészett. Az erdei állatok féltek tőle, messze elkerülték, senki nem állt vele szóba. Hogyne, hisz elterjedt, hogy borotvaéles karmai vannak, és jaj annak, akibe azokat belemártja!


Klikk Out,Előzetes,DecemberSport / Interjú / Poór Tibor

Kapko, a legendás kettes

Egy nagy közönségkedvenc, aki után még a Dukla Prága időszakában a nagy Barcelona is érdeklődött, és ha a hátvédekről beszélünk, egy patinás labdarúgóként jegyezték őt a DAC-krónikások minden egyes történelmi cikkbe, illetve könyvbe. Legenda, így egyszerűen, de pontosan jellemezhetjük őt. Jano Kapko a feledhetetlen kettes a nyolcvanas évek DAC aranycsapatából.


Klikk Out,Előzetes,DecemberÖsszeesküvők / Sipos Janka

Felhőfóbia, avagy mi is az a „chemtrail”?

Az ember, e csillagászati léptékkel mérve parányi, sérülékeny lény mindig is szerette az eget kémlelni. Útmutatást várt az istenektől, igyekezett megállapítani, hogy az időjárás mennyire lesz kegyes hozzá, vagy egyszerűen csak elbűvölte a nagy kék, vagy épp fekete boltozat annak felhőivel, pislákoló csillagaival. Ha van kicsi gyermeked, az minden bizonnyal megcsodálta már a magasban cikázó repülőgépeket is, meg persze a csíkokat, melyeket húznak maguk után. Csakhogy van, akinek a szemében ezek a csíkok csöppet sem tűnnek ártatlannak, sőt!


Klikk Out,Előzetes,DecemberSárkány ellen sárkányfű / Sipos Janka

Vajgatás és margarinya – Mese a zsírokról

Ha olvasgatsz olyan cikkeket, amelyek a táplálkozásról szólnak, akkor szinte tuti, hogy azzal szembesülsz, hogy egyenes úton jársz a pokol felé, és hamarosan alulról fogod majd szagolni az ibolyát. Állati eredetű táplálékot eszel? Bukta. Kizárólag növényekből próbálod fedezni a tápanyagszükségleted? Para. Nem veted meg a tejtermékeket? Ajjaj. Esetleg még pékárut sem átallsz fogyasztani? Hoppácska. Gyakran ahány szakértő, annyit mond, nem beszélve arról, hogy „szakértők” is előszeretettel nyilatkoznak a témában. Nem ritka, hogy a kutatások ellentmondó, vagy nem egyértelmű eredményeket hoznak. A következőkben egy olyan történetet mesélek el nektek, amelyben a főszerepet két kedvenc kenyérre kenős zsiradékunk: a vaj, valamint a margarin játssza. Na de hogy melyikük a főgonosz? Nos, az nem is olyan egyértelmű…



Klikk Out,Előzetes,DecemberHónap nője / Kurucz Klaudia / Fotók: Dobai Bálint

Lotti, a karácsonyi fények csillaga

Nem menekülhetünk a karácsonyi csoda elől. Így volt ez, mikor stábunkkal egy karácsonyi sztorin agyaltunk, sietős volt picit, de ugye decemberben ki ér már rá bármire is, most komolyan?! 🙂 És ilyenkor jönnek a legeredetibb ötletek. Bobkovič Dorka Lotti (17) a kiválasztott lány, aki decemberben képviseli rovatunkat, és annyira illett a környezetbe, hogy ha visszagondolok a forgatásunkra, hibátlan volt minden tekintetben.



LELŐHELYEK:


DUNASZERDAHELY
Mecse, Torony, Chilli House, Kék Duna (szolárium), MissQ, Pizza Extra, New York, Tabu, Sultan, Junior, Kulacs, Istanbul, Istanbul melletti fagyizó (buszállomásnál), Merkúr borozó, Korona, Csámcsogó, Nero, a vele azonos soron a fodrász, Zserbó cukrászda, sarki élelmiszerbolt, Vovoland, Fácán, Észak II-esi újságos, Nova Fitness, Pelikán, Vito, Meskete, Itsipitsi, Park presso, a rendőrség előtti újságos, 7moments, Artica, Kelet lakótelepi újságos, Atlantis, Dunauto, Tesco: fodrászat / palacsintázó, Hazai ízek / Duntel, Baranyai, Turul, Street, Street melletti sörkert, Csokiszoli, Wagner, Fitklub, Venezia, Kubačka masszázsszalon, Almási Anikó kozmetika, Big Man Shop, Maduro kávézó, Szicsek, idegenforgalmi iroda, Country, Fontána, NFG, Vespresso, Choco Arden, St. Patrick’s, DejaVu kávézó, VÚB melletti parkolóházban lévő kis trafik, Buena kávézó, Robi ABC, Golden Scissors fodrászat, Lady’s Plus fodrászat, Budapest kávézó, Vila café, Minit pogibár, Tilos sörbár, Clinique Jolie, Wagner cukrászda (Galántai út), MAX (keddtől): szolárium, Duntel, Pizza Extra.

HODOS
két élelmiszerbolt, kocsma, Kakadémia, újságos.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább