Eddig kiadatlan, a Csallóköz történetét is érintő többszáz oklevél szövegét tették közzé

Nyitókép: dunaszerdahelyi.sk – Nagy Attila

A Csallóköz kutatásához is nagyban hozzájárul az a forráskiadvány, amelyet még tavaly jelentetett meg Csiba Balázs, a pozsonyi Comenius Egyetem oktatója. A több mint félezer oldalas és most a Csallóközi Múzeumban bemutatott forrásközlés ugyanis a pozsonyi káptalan második legrégebbi örökvallási jegyzőkönyvében (1504–1513) bejegyzett közel 500 középkori, zömében Csallóköz területét is érintő oklevél latin nyelvű szövegét adja közre. A kiadvány az egyetem Documenta Posoniensia sorozatában jelent meg Autentický protokol – Bratislavskej kapituly II. (1504–1513) [A pozsonyi káptalan hiteleshelyi jegyzőkönyvei II. (1504–1513)] címmel.

A cikk egy részlete a dunaszerdahelyi.sk-val való együttműködésünk révén kerül közlésre.

Előadásában Csiba Balázs bemutatta a forrásközlés alapjául szolgáló káptalani jegyzkönyvek történetét, és a jelen kötetbe összefoglalt, Pápoci Imre káptalani jegyző munkáját összegző anyagot.

Az izgalmas ismetetőben a szerző kitért az oklevelek olvasásának a nehézségeire, a jelzetek, a javítások jellegére, az oklevelekben előforduló helynevekre és családnevekre, de számos más, a korszakot érintő érdekességre is. 

Comenius Egyetem oktatója utalt arra is, hogy „a jegyzőkönyvvel való munkát rendkívüli módon megnehezítette a bejegyzések kuszasága. Sok közülük sűrűn javított és nehezen áttekinthető. A jegyzőkönyv felhasználhatóságát az ügyvédvalló, relációs és átíró oklevelek hiánya is csökkenti, azonban minden hátránya ellenére rendkívüli forrásbázissal járul hozzá a késő középkori Magyar Királyság történetének alaposabb megismeréséhez.”

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább