Anett kézműves ékszerei | Havi kreatív

Az interjú megjelent a Klikk Out 2022/12. számában.

E havi kreatív rovatunkban Németh Anett mutatkozik be nekünk, aki kifinomultságával és precíz munkájával sokak kedvence a régióban. Olyannyira, hogy még a szlovák kulturális minisztérium is felkereste egy megrendeléssel. De a többit mesélje el ő maga. Anett kézműves ékszerei már a neten is megtalálhatóak. Keressétek bátran!

Mióta foglalkozol kézművességgel, ezen belül is ékszerekkel?

A kézimunkázás gyermekkorom óta életem része. Hímezni még kislánykoromban megtanultam, a keresztszemes hímzést szerettem meg a leginkább.

Kézműves,Anett kézműves ékszerei,Németh Anett,Ékszer,Hobbi,Havi kreatív

Mi jellemzi leginkább a stílusodat?

Nagyon sok hímzett faliképet készítettem, köztük Alfonz Mucha Drágakövek című sorozatát is megalkottam keresztszemekből. Volt egy időszak, amikor gyűjtöttem a kézimunkaújságokat. Az egyik cseh nyelvű lapban felfedeztem egy gyönyörű fülbevalót. Nem tudtam, hogyan készül és miből, de szerencsére volt hozzá leírás, így hát ez alapján nekifogtam az elkészítésének.

Milyen technikával, illetve anyagokkal dolgozol?

Egy barátnőm súgta meg, mi is az a sujtászsinór és hogy lehet hozzájutni, mert én még akkor nem is ismertem. Az első pár fülbevaló több napig készült. Annyira magával ragadott a szépsége és egyedisége, hogy azóta sem tettem le a tűt és a cérnát.

Mit tartasz a legfontosabbnak egy fülbevaló elkészítésénél például?

Több mint 10 éve készítek sujtásékszereket. Azóta fokozatosan ismerem meg a sujtászsinórok fajtáit. A webáruházak „polcaira” egyre jobb minőségű alapanyagok kerülnek, ezekkel érdemes dolgozni, ha igazán szép ékszert akarunk készíteni. A zsinórok közé gyöngyöket, néha kisebb természetes ásványokat is befoglalok, de dolgozom csiszolt Swarovski kövekkel is. A munkafolyamat nagyon időigényes. Egy-egy komolyabb darab, gondolok itt nagy méretű nyakékekre, vagy szett elkészítése akár napokba is telhet.

Kézműves,Anett kézműves ékszerei,Németh Anett,Ékszer,Hobbi,Havi kreatív

Mi volt az eddig legkülönlegesebb megrendelésed?

Próbálok eleget tenni egészen különleges kéréseknek is. A szokványos ékszereken kívül varrtam már ruhakiegészítőket, díszt báli cipőre, de volt megrendelésem nemzeti színű óraszíjra is egy férfi részére. Nagy kihívás volt számomra sujtászsinórból kalocsai mintás szettet varrni. Véleményem szerint a gyönyörű kalocsai minta csak hímzőfonallal készíthető el, de a megrendelőm ragaszkodott ehhez a változathoz.

A legérdekesebb megkeresésem a szlovák kulturális minisztériumtól érkezett. Hat darab brosst készítettem számukra, melyek a sujtászsinóron kívül még népi hímzéses szalaggal voltak díszítve. Ezeket a brossokat ajándékozásra szánta a tárca. Büszkeséggel töltött el a felkérés.

Számomra az ékszerkészítés a legnagyobb kikapcsolódás. Boldogsággal tölt el, ha az általam készített alkotásokkal örömöt tudok szerezni másoknak. Szeretem, ha saját elképzelésekkel fordulnak hozzám, mert ezek által is fejlődöm.

Hol érhetünk el, ha mi is egy ilyen csodás ékszert szeretnénk?

Megtalálhattok a Facebookon, Anett Kézműves Ékszerek név alatt.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább