„Igyekszem magamból kihozni a legjobbat” – interjú László Attila Men’s Physique kategóriás naturáltestépítővel

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL 

A nagymegyeri László Attila a főiskolás évei alatt talált rá a testépítés világára, majd kitartó munkája meghozta a gyümölcsét. Évről-évre egyre jobb eredményeket ér el testépítő versenyeken Men’s Physique kategóriában. Idén a szlovák válogatottal részt vett a firenzei világbajnokságon és a budapesti Európa-bajnokságon is. Az interjú során beszélt a sportmúltjáról, az izomépítésről, a versenyzés menetéről és a mindennapi motivációjáról.

Úgy tudom, már évek óta sportolsz. Hogyan alakult a kapcsolatod a sporttal és magával a testépítéssel?

Serdülőkoromban elsősorban a foci töltötte ki a sporttevékenységeim legnagyobb részét, amelyet több éven keresztül űztem. A főiskolás évek alatt kezdtem jobban megismerkedni az edzőtermek világával a barátaim és egyben lakótársaim által, akik a pozsonyi testnevelési egyetemen tanultak, illetve tanítottak. Az ő segítségüknek köszönhetően csöppentem bele a testépítésbe, így idővel a focira másodlagos sportként kezdtem csak tekinteni. A kezdő lépések hozzávetőlegesen tizenhárom éve történtek.

Hogyan jött az ötlet, hogy komolyabban odafigyelj a tested változásaira és versenyezni kezdj?

Akkor kaptam el igazán ennek a fonalát, amikor észrevettem a változásokat magamon.

Világéletemben egy nádszál vékony gyerek voltam, mondhatnánk, hogy 50 kg vaságyastól. Egy idő után láttam, hogy mennyire jól reagál a testem az edzésekre. Ebből kifolyólag úgy gondoltam, hogy érdemes lenne, ha több időt fektetnék a testépítésbe.

Végül teret adtam ennek a gondolatnak, és sodródtam az árral. Fontos volt számomra az első impulzus, de ezzel szerintem mindenki így van, aki próbál tömeget növelni vagy fogyni. Amikor észreveszed, hogy működik a rendszer, amit felépítettél, hatalmas löketet ad a folytatásra. Maga a versenyzés ötlete Méhes Rolinak köszönhető, aki a Relax Fitness társtulajdonosa Nagymegyeren. Sokat edzettem ott, és ő sarkallt arra, hogy ki kellene próbálnom magam a színpadon is. A többi pedig jött magától, hiszen egyre jobb helyezéseket sikerült elérnem.

Valljuk be, ez egy hatalmas kihívás, hogy vékony testalkatúként, vért izzadva képes voltál kitartani és tömeget növelni! Ehhez őrült rendszerességgel kell táplálkoznod és odafigyelned az adagokra.

Hidd el, nekem ez még most is egy kihívás. Épp most vettem részt az Európa-bajnokságon Budapesten, ahol kőkemény mezőny volt. A versenyzők nagyrészt tömegben némileg erősebbnek mondhatók tőlem. Ám egy ilyen versenyen nemcsak a nagyságot nézik, hanem a szimmetriát és az arányokat is. Pontosan ennek köszönhetően lehet előnyöm másokkal szemben.

Próbálok évről-évre magamra ragasztani egy kis tömeget, még ha csak dekánként is, hogy versenyképesebb legyek.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy rendkívül jó a metabolizmusom. Rengeteg mennyiségű ételt meg tudok enni úgy, hogy igazából ne látszódjon rajtam. Viszont ez ebben az esetben kicsit hátrány is lehet, hiszen szeretném, ha gyarapodna a súlyom. Aki ilyen helyzetben van, mint én, az tudja, hogy ez egy nagyon nehéz út. Másrészről áldás is lehet, mert könnyebb formában maradni, amit akár az év 365 napján képes vagyok tartani. Igyekszem minőségi ételeket enni, de ha édességekre fáj a fogam, azokat is nyugodt szívvel elfogyasztom.

Változik valami az étkezésben vagy az edzésekben a versenyfelkészülés időszakában?

Az említett Európa-bajnokság előtt próbáltunk beiktatni egy rövidebb felkészülést, amely körülbelül egyhetes volt, és kizárólag az étrendre korlátozódott. A hét első felében szinte nullára csökkentettük a szénhidrátot, ami megviselt, mert nem igazán vagyok hozzászokva. Ez a lemondás később meghozta a még jobb formát a színpadon. Igazából vannak, akiknél a versenyfelkészülés hónapokig is eltarthat, hogy beleférjenek az adott súlykategóriába.

Ezzel szemben nekem a felkészülés lényegesen rövidebb idő, hiszen egész évben ugyanazt a formát tartom, amit az utolsó hetekben csak egy kis odafigyeléssel próbálok tökéletesíteni.

Az edzéseket illetően igyekszem változatos lenni, amelyek nemcsak a klasszikus testépítő edzésekből állnak, hanem összetettebb, saját testsúlyos gyakorlatokat is végzek.

Milyen egy testépítő verseny menete, hogyan képzeljük el?

Minden egyes verseny nyilvánvalóan a regisztrációval kezdődik, ami lehet a verseny napján is, vagy egy nappal előtte. A regisztráción mérlegelünk, tehát megmérik az aktuális súlyodat és magasságodat. Meg kell felelni a különböző kritériumoknak, hogy abban a kategóriában indulhass, amiben szeretnél. Például a legutóbbi magyarországi versenyen volt egy FFMI mérés, ami egy zsír- és izomtömeg index vizsgálatot jelent. Ha ezen belül belefértél az adott értékekbe, akkor indulhattál a választott kategóriában, ha nem, akkor átraktak máshová. Utána következik a verseny előtti festékfújás a barna színnel, két rétegben, hogy ezzel is jobban láthatóvá váljanak az izmok. Majd jön az idegőrlő várakozás és a színpadra lépés, amely előtt kisebb gyakorlatokkal próbál mindenki felkészülni, hogy bedurranjanak az izmok. A színpadra lépve a versenyzőket instruálják, hogy a különböző negyed fordulatokban merre forduljanak, és milyen izmot villantsanak. Egy ideig ki kell tartani a pózt, amelyet a zsűri jól megfigyel. Én rendszerint a Men’s Physique kategóriában indulok, ahol nincsenek komolyabb erőpózok.

Vannak különböző technikák és pózok, amelyekre oda kell figyelni? Mindez nagy felkészülést igényel a verseny előtt?

Igen, nyilvánvalóan erre készülni kell, attól függetlenül, hogy sokszor spontán módon történik az instruálás. Rengeteg minden múlik a pózoláson. Az a lényeg, hogy úgy pózolj, hogy a saját előnyeidet még nagyobb előnnyé kovácsold, és ami hátrány, abból próbálj egy kicsit lefaragni. Például, ha valakinek nagy a keze, annak egy oldalsó bicepsz vagy tricepsz póznál előnye van. Az én előnyös pózaim főleg a has- és hátpózok. A hasam egész szimmetrikus és szálkás, amelyhez hozzápárosul még a keskeny derekam is. Ennek a hát- és derékszélesség aránynak köszönhetően úgymond háromszögformába szűkülök lefelé, ami szép formát eredményez.

Emlékszem, elején nekem is nagyon nehezen mentek a pózolások, esetlenül álltam hozzá, de így, hogy már több verseny van a hátam mögött, sokkal lazábbá vált. A zsűrivel el kell hitetned, hogy te győzni jöttél, magabiztosnak kell lenned.

Mikor volt az első testépítő versenyed? 

Az első versenyem 2016-ban volt Dunaszerdahelyen, a Hotel Thermában. Ha most megnézem az ottani formám, akkor elmosolyodok, de valahol el kellett kezdenem. Ahhoz képest, hogy először mérettettem meg magam, a harmadik helyen végeztem, úgyhogy elégedett voltam.

Milyen eredményekkel büszkélkedhetsz?

Az eddigi legjobb helyezésem talán a tavalyi romániai világbajnokságon elért 3. hely Bukarestben. Ezen kívül jó pár versenyen vettem részt az utóbbi két évben, amiken az alábbi eredményeket értem el:

2022.10.29. – Budapest, INBA – PNBA European Championship (7. hely);
2022.10.15.-Viničné, IX. Victoria Natural Cup (1.hely);
2022.06.26. – Firenze, INBA – PNBA Natural World Championship (6. hely);
2022.06.11. – Mosonmagyaróvár, Hungarian INBA Grand Prix (3. hely);
2022.05.28. – Bratislava,7.European Powerfit Natural Cup (4. hely);
2022.05.14. – Košice, Majstrovstvá Slovenska v naturálnej kulturistike a fitness (2. hely);
2021.10.30. – Bukarest, INBA – PNBA Natural World Championship (3. hely);
2021.10.16. – Viničné, 6. European Powerfit Natural Cup (1. hely);
2021.05.22. – Dunaszerdahely, Majstrovstvá Slovenska v naturálnej kulturistike a fitness (4.hely).

Ha jól tudom, egy szervezethez tartozva versenyzel, és a szlovák válogatott tagja is vagy. Hogyan jött ez az óriási lehetőség és megtiszteltetés?

Igen, egy szervezet tagjaként veszek részt a versenyeken, amelynek a neve SANK (Slovenská asociácia naturálnej kulturistiky). Ezen belül pedig az ŠK Arena Relax Team klub színeiben indulok, ami Méhes Rolihoz köthető, ahol az egész versenyzést elkezdtem. Attól függően, hogy ki milyen eredményeket ér el a bajnokságokon és kupákon, lehetősége van bekerülni a válogatottba. Nagyjából egy éve kaptam meghívást egy ilyen összpontosításra, s ennek köszönhetően kerültem be én is.

Utolsó gondolatként, mi motivál téged az utadon?

Igyekszem magamból kihozni a legjobbat, ez hajt előre. Ezzel együtt pedig próbálok jó példát mutatni a fiatalabb és az idősebb generációnak is, hogy ők is megkedveljék ezt az életstílust. Ha valaki meglát, és ezzel motiválom őt, akkor már megérte. Úgy érzem, hogy így én is adhatok valami jót a társadalomnak.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább