„Nem tudnék sport nélkül létezni” – interjú Taric László funkcionális edzővel és klubelnökkel

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

Taric László egy igazán kiemelkedő sportoló, mert a sportszeretete által rátalált az igazi hivatására is. A mindennapjai színesen telnek a funkcionális edzéseknek köszönhetően. Egyszerre tart csoportos edzéseket, vezeti a „Toprun DS” klubot és remekel a hideg vizes úszásban is a csapatával együttesen. Laci egy igazán inspiráló és színes személyiség. Az interjú során beszélt a kezdetekről, az edzések felépítéséről, a mindennapi motivációról és a hideg, jeges úszás világáról.

Köztudott, hogy a sportolás az életed. Hogyan vált a sport az életed mozgatórugójává?

A sporthoz való kedvem eleinte a focival kezdődött. Majd a középiskolás éveim alatt megismerkedtem a fitnesz és az erőedzés világával. A suli befejezésével egy éven belül elkerültem Angliába, ahol a sport iránti szeretetem tovább fokozódott. Manchester mellett éltem, és a magyarokkal közösen alapítottunk egy magyar focicsapatot. Két éven keresztül sikerült bajnokságot nyernünk az adott osztályban. Végül a csapat picit szétzüllött, és úgy éreztem, valamit csinálnom kell. Újra rátaláltam a fitneszre, amit azóta is sikeresen űzök. Próbálom folyamatosan fejleszteni magam, rendszeresen tanulok, hogy képben maradjak az új trendekkel és stílusokkal. Ezt a tudást igyekszem továbbadni a hozzám járó embereknek.

Mit értesz fitneszedzések alatt, és hogyan tudod folyamatosan fejleszteni magadat?

Úgy gondolom, hogy rám a funkcionális edzések a jellemzőbbek. Ez annyit jelent, hogy saját testsúlyos edzéseket részesítem előnyben, amelynek az alapja a gimnasztika és az atlétika, s ezt egészítem ki még erőnléti gyakorlatokkal. Az óráimba próbálom beleépíteni a jógát is, mégpedig az erősítő, a nyújtó és az egyensúlyozó elemeket.

Azt a filozófiát követem, hogy ne csak gyors, ügyes és erős legyen valaki, hanem fejben is ott legyen, képes legyen koncentrált és testtudatos maradni.

Volt valamilyen oka annak, amiért ezeket a sportágakat ötvözted az edzések alkalmával? Mit jelent mindez számodra?

Visszavezethető az angliai évekre, hiszen oda még nem edzőként mentem ki. Ott találtam rá erre az egészre, majd elvégeztem a továbbképzéseket. Itthon igyekszem folyamatosan képezni magam. Egyszer munka közben sikeresen meghúztam magam, amely sérülést okozott. Úgy gondolom, ha lett volna akkoriban edzőm, ez nem történik meg. Szóval ebből jött az ötlet, hogy ez mással ne történhessen meg. Ennek köszönhetően mindenféle sikeres vizsga után hivatalosan kezdtem edzőként tevékenykedni, amely a munkámmá vált. Mindennap élvezettel jövök dolgozni, mert abszolút nem veszem se munkának, se nyűgnek. Úgy van beosztva az edzésnaplóm, hogy vigyázzak arra, hogy ne égjek ki se mentálisan, se fizikailag.

Gondolom, ez arra is visszavezethető, hogy szereted motiválni az embereket.

Igen, élvezem, hogy emberekkel foglalkozhatok és motiválhatom őket. Én egy komplexben és rendszerben gondolkodom mindig. Ha valaki újonnan jön hozzám, akkor neki azt ajánlom, hogy „figyelj, építsd be magadnak heti rendszerességgel az egy-két alkalmat”.

Nem kell egyből belevágni a három edzésbe, mert tisztában vagyok azzal, hogy erős izomlázzal fog távozni tőlem. Ennek köszönhetően lehet, többet vissza sem jön.

Nem ez a lényeg, hanem, hogy megszeresd magad, a mozgást, és fokozatosan olyan szintű alap állóképességet és erőnlétet tudj felépíteni, amelyre szükséged van. Nekem fontos, hogy vidáman menj el tőlem, tele energiával, és készen légy az életre. Járnak hozzám gyerekek és felnőttek is. Vannak, akik személyi edzésre jönnek, akár párosan, akár csoportosan. Lehet választani, hogy kinek mi a kényelmesebb. Büszke vagyok mindenkire, aki hozzám jár.

Hogyan épülnek fel a funkcionális edzéseid?

Az első óra alkalmával csinálunk egy szintfelmérő edzést. Megnézem, mi az adott személy gyenge pontja, vagy mi az, amin javítani kellene. Mikor kialakult egy kép a fejemben, megbeszéljük a továbbiakat, hogy milyen céljai vannak az edzésekkel, vagy mit szeretne elérni. Eszerint összeállítom az edzéseit is. A kialakított edzések során pedig nyilvánvalóan bemelegítővel kezdünk, ezután követjük a felállított programtervet. Mindenki számára a legfunkcionálisabb gyakorlatokat helyezzük előtérbe, amelyeket a legbiztonságosabb módon meg is mutatok. Próbálok mindenkibe önállóságot nevelni, hogy amit megtanul tőlem, azt a későbbiekben is tudja megcsinálni, akár nélkülem is. Szóval én elméletem az, hogy úgy kell tanítani őket és utat mutatni, hogy önállóvá váljanak és örömmel tudják végezni a gyakorlatokat.

Ha jól tudom, klubelnök is vagy. Mesélnél erről egy kicsit bővebben?

Igen, konkrétan egy futóklub elnöke vagyok. Ennek ötlete szintén Angliában született meg, mert rendszeresen jártam futni, ahol közös futásokon vettem részt. Ez mindig ugyanazon a napon, ugyanazon időben történik. Mindez nagyon komoly szinten van levezényelve, annak ellenére, hogy ingyenes. Pontosan ezt az ötletet hoztam haza magammal, mikor hazaköltöztem 2016-ban. Úgy gondoltam, hogy miért is ne lehetne itt is elültetni ezt a közös futást. 2017-től ez meg is hozta a gyümölcsét, hiszen azóta minden egyes vasárnap rendszeresen és megszakítás nélkül kimegyünk jó páran közösen futni egyet. Ha én nem is vagyok ott, valaki közülünk mindenképp ott van. A toprunds csapatunk körülbelül egy éve alakult meg hivatalosan, ekkor kerültünk be a szlovák bajnokságba. Hiszek a csapat sikerében, de nem hajtok senkit, mert mindenkinek megvan a saját ritmusa.

A futás és a funkcionális edzések mellett jeges úszásban is remekelsz. Bevezetnél e sportág rejtelmeibe?

Hideg terápiának is nevezik, mert ennek van több formája. Vannak olyanok, akik csak eljönnek velünk, és belemennek a hideg vízbe, nyakig elbuknak benne, és ücsörögnek, sőt meditálnak közben. Ez az egyik fajtája, igazából a kezdeti lépés. Mindezt tovább lehet fejleszteni, amely a jeges vizes úszást takarja. Csak úszósapka, úszónadrág, úszószemüveg és egy füldugó kell a hideg, jeges 2-3 fokos vízbe.

Erre fel lehet valahogy készülni, hogy a testünket ne érje sokkhatás a hidegtől? Milyen pozitív hatásai vannak ennek a sportágnak az emberi szervezetre?

Fel kell készíteni a testünket erre. Már nyártól kezdve, amikor még meleg a víz, úszni kell járni. Az idő lehűlésével ugyanúgy folytatni kell a tavak és a vizek látogatását, belemenni és úszni benne. Ha ezt rendszeresen tartod, legalább heti pár alkalommal, akkor probléma nélkül hozzászoktatható a testünk a hideghez. Persze, vannak szabályok, amiket jobb betartani.

Például 6 foknál hidegebb vízbe, ami már jegesnek számít, 22 percnél többet nem ajánlott tartózkodni. A versenyeken is betartják ezt az időkorlátot.

Ha benevezel az egy kilométeres távra, akkor időn belül teljesítened kell, mert másképp kivesznek a vízből. (…) Aki már úszik ilyen jeges vízben, az maga a sport kedvéért csinálja. Ám aki eljön és tényleg csak a regeneráció kedvéért merül el a hideg vízben, az jótékony hatást kelt a szervezetére. Ennek vérserkentő és regenerációs hatásai vannak.

Milyen eredményekkel büszkélkedhettek csapatszinten?

Az edzőteremben, a klubon belül is, a futóversenyek és az úszások alkalmával is sokan vagyunk, így minden csapattagot fel lehetne sorolni. Senkit sem szeretnék igazán kiemelni, inkább a csapatról és az egész egységről beszélnék, mert mindenki képes külön-külön hozzátenni a sikerességünkhöz. Mindenkit szeretnék nagybetűvel megemlíteni, és megköszönni mindenkinek azt, hogy engem mint edzőt és csapatot választottak.

Mesélnél még egy picit a jeges úszás bajnokságról? Ezenfelül milyen eredményekkel büszkélkedhettek csapatszinten?

Nemrégiben voltunk a jeges vizes úszóbajnokság harmadik fordulóján. Oda a csapatból tizenegyen mentünk, tizenegy felnőtt versenyző, akik közül többen is dobogóra álltunk. Most név szerint nem szeretnék senkit sem kiemelni, de mindenki, a csapat összes tagja tényleg nagyon szép eredményt ért el. A bajnokság tizenkét fordulóból áll, amelynek március 4-én mi is otthont adunk immáron második alkalommal. A jelenlegi három forduló összesített pontszáma alapján a harmadik helyen vagyunk, amely nagy büszkeséggel tölt el.

Mit jelent számodra a sport?

Számomra a sport maga az élet. Nem hiszem, hogy el tudnám nélküle képzelni az életemet. Ha nem sportolhatnék, akkor is valamilyen szinten igyekeznék fenntartani ezt az egészet, akár tanítással. Nem tudnék sport nélkül létezni, beleépült a mindennapjaimba. Élvezd azt, amit csinálsz, mert ha élvezed, akkor évek múlva is ugyanezt fogod érezni, hiszen megérte a belefektetett energiát.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább