Január 21-ei népszavazás – lesz-e előrehozott választás Szlovákiában?

A cikk egy részletét a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén közöljük.

Fotó: Pixabay.com

Szlovákia választásra jogosult polgárai január 21-én ismét az urnák elé járulnak, ezúttal népszavazás okán, amelynek tétje, hogy lesz-e előrehozott választás az országban.

Robert Fico, a népszavazás legfőbb szorgalmazója lassan kezdi beismerni, hogy nem biztos a népszavazás érvényessége, ezért olyan kompromisszumot kínál, amely szerint pártja, a SMER-SD támogatja azt az alkotmánymódosítást, amelynek értelmében az előrehozott választásokhoz a parlamentben az eddig megkövetelt 76 szavazat helyett 90 kellene.  Ugyanakkor Fico elutasította azt a bírálatot, hogy a népszavazás választások előtti propaganda lenne, azt ismételgeti, hogy a parlamenti ciklus lerövidítése és az előrehozott választások az egyetlen kiút abból a válságból, amelyben most az ország van.

Zuzana Čaputová államfő is a parlamenti krízis egyetlen megoldásának azt az alkotmánymódosítást tartja, amelynek értelmében lerövidülne a jelenlegi választási időszak. Kijelentette azt is, hogy amennyiben az alkotmánytörvényt január végéig nem fogadják el, további lépéseket tesz, amelyek a Heger-kormány végét jelenthetik.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább