Designo másképp | Havi Kreatív

Nemrég olvashattatok nálunk a Designo nyuszifüles sapkáinak történetéről. Šternócka Stela mutatkozott be nálunk, aki azóta egy teljes termékváltáson van túl és a már megszokott, varrott baba-, és gyerekholmikon túl kerámiákat is készít! Hogyan alakult ez így? Az alkotó válaszolt nekünk. 

Tavaly júliusban olvashattunk az oldaladon arról, hogy saját készítésű kerámiák is kaphatóak lesznek nálad. Honnan jött az ötlet? 

A ruhakészítés mellet a háttérben 3 éve elkezdtem tanulni kerámiázni, éreztem, hogy kell még valami, ahol jobban ki tudom fejezni önmagam, ahol töltődik a lelkem. Hiányzott a művészet. Nem igazán beszéltem még akkor erről, nem tudtam, hogy ennyire magával fog ragadni a kerámia világa. Arra emlékszem, hogy gyerekkorom óta szerettem volna megtanulni kerámiázni, csak akkor épp nem nyílt olyan osztály a Művészeti Alapiskolában, így rajzra jártam, mint a nővérem. Ennek valószínűleg így kellett lennie. 30 éves korom után kerültem az agyag közelébe. Vettünk kemencét, majd korongozót és onnantól kezdve nem volt megállás. Egy nagyon kedves keramikus tanított korongozni, ő megmutatta nekem az alapokat, a többi már a rengeteg gyakorláson múlik.

A varrás és a keramikus szakma viszonylag távol áll egymástól. Mit tekintesz most fő profilodnak?

Igen, nagyon távol. A kisfiú születésével indult a Designo gyermekruhamárkám, szerettem volna neki nagyon vagány ruhákat készíteni. Most már lassan 10 éves, és valahol úgy érzem, hogy kinőttünk belőle. Teljesen átlibbent bizniszbe az én kis kézműves márkám, talán ez az, ami a legjobban zavart. Akkora mennyiséget már egyedül képtelenség lett volna elkészíteni, így volt varrónőm, később Budapesten varrták az általam tervezett ruhákat. Egy ideig élveztem ezt a részét is, de később hihetetlenül elkezdett hiányozni az alkotás. Nagyon nehéz volt ezt a döntést meghozni, hogy profilt váltok, de egyszer minden jó véget ér, azt mondják, hát nálam ez a mondat most nyert értelmet.

Designo,Sternocka Stela

Abbahagyni valamit, ami nagyon jól működik, szeretik az emberek és magunk építettünk fel, óriási bátorságot igényel. Bevallom voltak félelmeim a jövővel kapcsolatosan. A biztosból a bizonytalanba lépni nem egyszerű. Viszont ez volt az életem egyik legjobb döntése, most már bátran kimondhatom.

Abban hiszek, hogy amit szenvedéllyel és szeretettel művelünk, azt érzik a vásárlók és így tudunk nekik örömet okozni. A kerámia lett a fő profilom.

Milyen volt a vevőköröd fogadtatása, akik már megszokták, hogy baba-, és gyerekruhákért, kiegészítőkért keresnek?

A vevőköröm csodálatos, akik eddig babaruhát vásároltak, most kerámiát rendelnek tőlem. Természetesen ez még elég friss dolog, így szinte nem telik el nap, hogy ne keressenek fel ruharendeléssel, de már nem varrunk. Megértőek és örülnek velem együtt.

Látni, hogy minden kerámiaalkotásod egyedi. Milyen technikát alkalmazol a készítésükhöz?

Nagyon szeretek kézzel formázni, azok a nagy kedvenceim, szinte látni az ujjlenyomataim a poharakban. Kicsit nyers, természetes hatású, atipikus dolgokat készítek legtöbbször.

Az egyediségre törekszem, nem használok formákat, mindent kézzel készítek. Nincs két teljesen egyforma tárgyam.

Sok esetben valódi arannyal díszítem a poharaim, ezek az én személyes kedvenceim. Ilyenkor háromszor kerülnek égetésre a tárgyak.

Designo,Sternocka Stela

Honnan meríted az ihletet? Honnan inspirálódsz?

A természet inspirál a leginkább. Viszont gondolkodtam már azon is, hogy egyszer szeretnék egy régi, klasszikus mesés kollekciót csinálni, pl. Piroska és a farkas lóbálná a lábát a pohár fülén ülve. Rengeteg ötlet van a fejemben, amit idővel szeretnék megvalósítani.

Mik a legfontosabb jövőbeni terveid?

Szeretném elindítani a webshopom és csak alkotni. Azelőtt nagyon rohanó életmódot éltem. A ruhakészítésnél rengeteg váratlan dolog történhet, amit azonnal meg kell oldani. Most szeretném úgy felépíteni az életem, hogy sokkal több időm legyen magamra és a családomra. Nincs nagyobb terv jelenleg, ez az, ami boldoggá tesz.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább