Till – Mi más nyitná ki jobban a szemellenzősök szemét, mint egy gyászoló anya?! | Cinemax

Még ma is nehéz elhinni, hogy Amerikában, a világ egyik legfejlettebb országában, vagyis annak konzervatívabb déli államaiban még a faji alapon történő gyűlölet miatt kirobbant második világháború utáni évtizedekben is teljesen természetes volt a faji alapon történő szegregáció és lincselések. A Till egy ezzel összefüggő, illetve ennek a sötét korszaknak a lezárását elindító cselekmény nagyon is személyes története.

A 14 éves Emmett Till 1955-ben Chicagóból elutazott délre, a rokonaihoz, hogy ott töltse a nyarat, csakhogy a kamasz, aki egy toleránsabb városi környezetből ment le az afroamerikaiakat legszívesebben fejben még mindig rabszolgasorban látó közegbe. Elég volt egy rossz mozdulat vagy szó, amivel úgymond megsértett egy fehér nőt, és annak férje a testvérével elmentek a srác után, elhurcolták őt, brutálisan megölték és holttestét a folyóba dobták.

Mire megtalálták, felismerhetetlen volt, és a fehérekből álló esküdtszék azért is mentette fel a gyilkosokat, mert azonosult azzal a nézettel, hogy Emmett Till nem azonosítható.

Édesanyja viszont nem hagyta annyiban, és amit tett, annak történelmi jelentősége van, és óriási löketet adott a polgárjogi mozgalmaknak.

Emmett TIll,Mamie Till,Till,Mozi,Program,Film,Dunaszerdahely,FilmesTILL – IGAZSÁGOT A FIAMNAK

 

R.: Chinonye Chukwu
Fsz.: Danielle Deadwyler, Jalyn Hall, Frankie Faison, Haley Bennett, Jamie Renell, Whoopi Goldberg, Sean Patrick Thomas.

IMDb: 7,2
Metascore: 79
Rotten Tomatoes: 98%

Emmett szétroncsolódott teste nyitott koporsóban feküdt a temetési szertartáson, mindenkivel jól megnézette, az újságírókkal lefotóztatta, hogy mindenki lássa mit tett fiával a gyűlölet. Mamie Till egy megtört, de rendkívül erős nő benyomását keltette és lényegében Chinonye Chukwu filmje is az ő szemszögét, az ő realitását követi nyomon.

A film kapcsán annak kritikusai épp azt nehezményezik, hogy a személyes történetben elveszik a történelmi sík, nincs társadalmi szintre emelve a cselekménye, de mégis mi más nyitná ki jobban a tőlük független emberek szemét, mint az, hogy egy anya szólítja fel őket erre, miközben közszemlére teszi fia felismerhetetlen földi maradványait.

A film legfőbb erényeként éppen az édesanyát megformáló Danielle Deadwyler játékát emelik ki, akit az alakításáért BAFTA-díjra jelöltek.

A filmet február 2-től vetítik a Cinemaxban.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább