„Beleszerettem a fitnesztermek világába!” – interjú dr. Kálmán Csillával, a kétszeres sportmodell világbajnokkal

Fotók: Kálmán Csilla archívuma 
A kiemelkedő sportolókkal való beszélgetések mindig feltöltenek, és szerencsésnek érzem magam, hogy a sikereiket megosztják velem. Minden egyes diskurzus olyan mélységeket indít el bennem, amiért kijelenthetem, büszke felvidéki magyar vagyok. Az interjúsorozatban olyan csallóközi/felvidéki sportolókat szólítok meg, akik kivételes módon inspirálóak lehetnek mindenki számára és szeretettel beszélnek magáról a sportról. „Számukra ez az élet, ez az igazi otthon!”

Újra lehetőségem nyílt egy olyan sikeres és kivételes sportolóval beszélgetnem, mint az apácaszakállasi származású dr. Kálmán Csilla. Az elhivatottsága páratlan, a sport iránti szeretete pedig magával ragadó. Folyamatosan képezi magát, annak érdekében, hogy a legjobbat nyújtsa a vendégei számára. Csilla elképesztően maximalista, pont ezért is olyan sokrétű személyiség. A munkája komplex, hiszen táplálkozási szaktanácsadó, versenyfelkészítő a Lekli Team-nél, személyi- és funkcionális edző, kétszeres sportmodell világbajnok, a Myprotein szponzorált sportolója, angoltanár és jogász is egyben. Az interjú során Csilla végig vidáman és mosolyogva mesélt a kezdetekről, a mindennapokról, a sikere titkáról és az Álomalak programról.

Kálmán Csilla, a neved sok embernek ismerősen csenghet. Hogyan vált a sport az életed részévé?  Mesélj egy picit a kezdetekről.

Szlovákiában nőttem fel, egészen pontosan Apácaszakállason. Nyolcéves korom körül elkezdtem táncolni a falusi kis tánccsoportban, amelyet nyolc-kilenc éven keresztül űztem. Ez volt az első igazi mozgásforma az életemben, amit szívből szerettem. Majd 18 éves koromban elkerültem egy budapesti egyetemre, ahol anglisztikát tanultam és angoltanárnak készültem. Az egyetemi éveim alatt elkezdett hiányozni maga a tánc és a mozgás, így találtam rá az aerobikra. A terem, ahová jártunk, nyitott volt és beláttam a konditerembe. Bátorságot vettem magamon, és eleinte csak a futópadra álltam rá. Eleinte nem mertem hozzányúlni a súlyzókhoz. Megismerkedtem egy fiúval, aki végül megmutatta a konditermi gépek használatát, ennek köszönhetően beleszerettem a fitnesztermek világába. A tanulmányaim befejezése után Győrbe költöztem, ahol ugyanúgy folytattam az edzéseket. Egyszer láttam, hogy egy lányt fényképeznek, és elhatároztam, hogy én is így akarok kinézni. A lány Salamon Dia volt, aki az egyik legismertebb profi fitneszversenyző. Így jött a versenyzés gondolata, ezért felkerestem Győrben egy edzőt, Lakatos Misit, aki segítette az egész felkészülésemet. Meglátta bennem a lehetőséget, és pár héten belül már színpadra is álltam 2014-ben.

Hogyan alakult tovább az életed? Milyen sikereket tudhatsz a magadénak?

Életem első versenye Szerbiában volt, amelyet meg is nyertem. Ez óriási löketet adott számomra, és onnantól kezdve folyamatosan versenyeztem. Minden nagyszabású versenyen színpadra léptem, sikerült is jó eredményeket elérnem.

Maximalista vagyok, így előre vitt annak a gondolata, hogy szeretnék a legjobb lenni! Igyekeztem mindent beleadni a felkészülésekbe, majd az első nagy sikerem után, 2016-ban sikerült az összes versenyt kipipálnom a dobogón állva.

Két szövetségnek is a magyar bajnokává váltam, illetve Tenerifén egy meghívásos, pénzdíjas versenyen is első helyezést értem el. Erre a versenyre nem nevezhet be bárki, csak az, akit meghívnak az adott országból. Magyarországról két embert hívtak meg, az egyikük én voltam. Ezek után következett Németország, a NAC Universe Világbajnokság, ahol sikerült újra az élre küzdenem magam. Ez világ egyik legerősebb szövetsége, és olyan izmos lányokkal álltam a színpadon, hogy csak ámultam. Nem akartam elhinni, hogy sikerült az, amit elterveztem. A németországi sikerek után egy héttel indultunk Thaiföldre, a WBPF Világbajnokságra, amikor is töretlenül újra sikerült a dobogó legfelső fokára állnom. Hihetetlen érzés, hogy kétszeres sportmodell világbajnok vagyok! Hozzátenném még, hogy ebben az évben megnyertem Magyarország legnagyobb versenyét is, a Fitparádét. Ez Európa-szerte nagyon színvonalas rendezvény.

Jó érzéssel tölt el, hogy egy olyan csallóközi lánnyal beszélek, aki ennyire kitartóan vette az akadályokat és többször is elnyerte a vb-címet. Tudomásom szerint, már nem versenyzel, csak versenyfelkészítéssel foglalkozol.

Igen, Magyarország legnagyobb és hivatalosan is a legsikeresebb csapatának, a Lekli Team-nek vagyok a győri kijelölt felkészítő edzője. Kijelenthetem, hogy az évek során sikerült nagyon sok szép és ügyes lányt „kinevelnünk”. Jelenleg is van négy brutálisan ügyes és kitartó versenyzőm. Úgyhogy ennek apropójaként, így folytatom a versenyzés világát. Az egyesületünk Budapesten található. Van egy hivatalos sportdietetikusunk, aki a versenydiétákat írja. Én konkrétan nem írok diétát, hozzám csakis személyi edzésekre járnak a lányok, heti szinten háromszor (a heti 6 edzésből), amelyek az én instrukcióimmal történnek. Nyilván minél nagyobb súlyokkal próbálunk dolgozni, ezért szükség van a segítségre. Ahhoz, hogy versenyezhess, kell a jó genetika és a szép arc. Ha ez hiányzik, akkor a színpadon nem lesznek azok a sikerek, amelyeket egy sportoló elvárna önmagától.

Sokrétű vagy! Egyszerre több mindennel is foglalkozol. Hogyan jellemeznéd a mindennapi feladatkörödet?

Szerencsés vagyok, mert a versenyfelkészítésen túl, már megvan a saját, kialakult vendégköröm, mint személyi edző. Mindezek mellett táplálkozási szaktanácsadással is foglalkozom, azon belül is főként az átlagemberek számára.

Legyen szó bármilyen hormonális problémáról, személyre szabottan készítek ennek kiküszöbölése érdekében étrendet, például az inzulinrezisztenciára vagy a pajzsmirigyproblémákra. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magamat a különböző képzésekkel.

Elvégeztem egy nagyon színvonalas képzést a táplálkozás beállításával kapcsolatosan. Ennek köszönhetően már a laborelemzéseket is kielemzem, s ennek tükrében készítek megfelelő étrendeket. Próbálom kamatoztatni a tudásomat. Örülök, ha segíthetek az embereknek! Jó érzés, hogy megoldást nyújtottam már olyannak, aki nem tudott teherbe esni, vagy épp nem menstruált.

Gondolkodtál már azon, hogy igazából nem váltottál szakmát? Angoltanárnak és jogásznak tanultál, de ugyanúgy megmaradtál a tanító szakma mellett. Utat mutatsz azok számára, akiknek szükségük van a segítségre az egészséges életmóddal kapcsolatosan!

Igazából ezen még sohasem gondolkodtam el, de teljes mértékben igazad van. Képes vagyok mindezzel azonosulni. Sőt, tavaly dolgoztam Győr városában mint az egészséges életmódért felelős polgármesteri biztos, ahol jelen volt mindhárom szakmám. Büszke vagyok a sikereimre! Azért érzem magam különlegesnek, mert tisztában vagyok a tudásommal és a kemény háttérmunkával. Úgy gondolom, tudok és szeretek is tanulni. Bennem van az akarat a folyamatos fejlődésre, amit mindig maximálisan csinálok. Elveszek a részletekben és beleadok mindent annak érdekében, hogy a legjobbat nyújtsam azok számára, akik engem választanak.

Tetszik az elhivatottságod! Mesélj picit az Álomalak programról, hogyan jött az ötlet?

Vicces, de ennek az ötlete is a futópadon kezdődött. Egyik pillanatról a másikra kipattant a fejemből, hogy miért is ne csinálhatnék egy átalakító programot. A név pedig jött magától, így kötöttem ki az Álomalak mellett. Ekkoriban, konkrétan 2018-ban nem volt túl sok efféle program. A kezdetekben felkértem egy marketingest, hogy segítsen nekem mindezt reklámozni. Úgy gondoltam, hogy a legelső programra húsz embernek adok helyet. Csináltam is egy élő adást, és pár perc alatt beteltek a helyek. Hihetetlen jó érzés volt! El sem hiszem, hogy ez olyan sikeressé vált, hogy 2023-ban már a 45. Álomalak programra készülünk!

Sokan Neked köszönhetik, hogy megtalálták a helyes utat, velük együtt én is! Milyen érzés számodra, mikor valaki elmondhatatlanul hálás a segítségedért és a motivációért?

Leírhatatlan boldogság tudni azt, hogy az emberek hálásak neked. Az olyan visszajelzések, hogy valakinek hozzásegíthettem a babaprojekthez, kivételes büszkeség. Úgy érzem, így az embereknek örökre ott lehetek a szívében. Minden esetben komplex megoldást nyújtok mindenkinek, aki megkeres. Magában az egészséges ételekben, az alvás- és stresszmenedzsmentben is. Tanácsot adok abban, hogy a vendég milyen vitamint és gyógynövényt szedjen, hogyan kezelje a stresszt. Úgy gondolom, nem szabad kifogásokat találni, mert az egészség mindig elsődleges. Ez a legfontosabb kiváltságunk!

Az Álomalak egy 6 hetes online, komplex átalakító program hölgyek számára, amely keretein belül személyre szabott étkezési és edzési tervet kapnak kézhez (maximálisan az egyén igényeire szabva, figyelembe véve az intoleranciákat, hormonális problémákat). Ez nem csak egy időszakos diétáról szól, hanem egy teljes életmódváltást tanulsz meg Csillától, személyre szabottan. A különböző betegségek, amelyekkel együttesen is jelentkezhetsz a programra: inzulinrezisztencia, PCO/PCOS, pajzsmirigy alulműködés/túlműködés/Hashimitó, emésztőrendszeri problémák (krónikus puffadás, hasmenés, székrekedés, Colitis ulcerosa, Crohn, IBS, SIBO stb.), menstruációs zavarok, endometriózis, mellékvese problémák, autoimmun betegségek, hisztamin-intolerancia és ételintolerancia (forrás: www.kalmancsilla.hu).

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább