Lapozz bele az idei első Klikkbe!

Borítókép: Szabó Péter Pál

Tizenharmadik évfolyamunknak vágunk neki, a januári szünet után hagyományosan februárban. Olvasnivalóból idén sem lesz kevesebb, mindent bele!

Klikk Out,Előzetes,Február,2023Editorial / Szerző: Szilvási Tibor

Az őszinteség lehetne a legjobb terv

Apu őszinteségnek álcázott ítélkezése vagyok. Nem mindegy, hogy csak őszinte vagy ő csak szinte. Ahogy az igazság is helyenként csak egy megtoldott gazság.


Klikk Out,Előzetes,Február,2023Autó / Szerző és fotók: Ugróczky István 

Kecsesen elnyúló elektromos – BMW i4 eDrive40

A régen dízelmotorjaira oly büszke bajor autógyár immár teljes erőből áll bele az elektromos autózás körül kialakult versenybe. És teszi ezt nagyon sikeresen.


Klikk Out,Előzetes,Február,2023Magunk között / Szerző: Menyhárt József / Fotók: Szabó Péter Pál

Hangos ízek helye

Ollé Lajos mesél nekünk arról, hogy miért is fogtak bele a párjával pont Dunaszerdahelyen, pont a vendéglátóipart ledaráló Covid időszaka után ebbe a projektbe.


Klikk Out,Előzetes,Február,2023Bia bekérdez / Szerző: Bokros Bia

Van a vizsgaidőszaknak jótékony hatása?

Szerintem minden vizsgaidőszak más, és mindenki picit máshogy éli meg ezt az egészet. Valakiből jót hoz ki egy stresszes helyzet, a nyomás alatt még jobban tud  teljesíteni, valaki pedig teljesen leblokkol. Utólag talán könnyű szépeket mondani erről az időszakról, de valahogy én csak annyit tudok kipréselni magamból, jó, hogy eltelt. Talán van pozitív oldala is ennek a cirkusznak vizsgaidőszaknak (mekkora buli kialvatlanul, gyomorgörcs társaságában ülni a vizsgán, ja nem), néha saját magamat is meglepve tényleg meg tudtam csinálni egy lehetetlennek tűnő kihívást (konkrétan egy szóbeli vizsga előtt zsebeltem be egy pokutát’, majd az orrom előtt buktak meg ketten, mire én sikeresen átmentem, s egy ideig csak bámultam ki a fejemből, mert hiába húztam jó témát, hiába feleltem jól, evidens volt, hogy ez a nap kész katasztrófa, ráadásul még csak 10 óra van…), de még mindig azt gondolom, ennek az egésznek nem így kéne kinéznie. Azt pozitív dolognak mondanám, hogy magamat túlszárnyalva kitartottam annak ellenére, hogy elég komolyan felmerült bennem a kérdés, tényleg megéri-e nekem ez… Számomra mindig is az iskola volt az egyetlen hely, amihez úgy viszonyultam, hogy addig maradok, amíg ki nem raknak. 😀 Egyelőre bejött…



Költőtoll / Sipos Janka, Këri

Utak és emlékek

Február, locspocs, sár, kopogó mínuszok, kabátujjunkba befütyül a csípős, tél végi szél. Legtöbbünk alig várja a tavaszt, napfényről, virágillatról, langymelegről álmodik. Ezért is döntöttünk úgy, hogy rovatunkban ezúttal gondolatban – versben melegebb éghajlatra utazunk, hogy elmúlt nyaralásaink emlékénél sütkérezzünk egy kicsit.


Klikk Out,Előzetes,Február,2023Könyvjelző / Sipos Janka, Varga Ottó

Bödőcs Tibor – Mulat a manézs

Bödőcs Tibor munkásságát kifejezetten nagyra tartom, standupjain nem egyszer könnyesre nevetem magam. Szeretem a fanyar, ironikus, közéleti témáktól sem visszariadó, bátor humorát. Amikor az első könyvét kiadta, melyben irodalmi paródiákkal szórakoztatta a nagyérdeműt, nem is volt számomra kérdés, hogy megvegyem-e azt. Ugyan helyenként kicsit izzadtságszagúnak éreztem, de voltak olyan részei, melyek másként nem is nevezhetők, csakis telitalálatnak, a Závada-paródián például jót derültem. Második könyve, a Meg se kínáltak ennél is jobban bejött. (sj)


Klikk Out,Előzetes,Február,2023Amanda Gorman: Ne kérdezd, kik vagyunk

E világ még parázsló romjaiból Amanda Gorman, mint a mitikus lángoló tűzmadár, feltámad. A költő ajkai verseket suttognak arról, ami volt, van és lesz. Egyszerű, de mély szavai mindenkiről szólnak: gazdag és szegény, férfi és nő, gyermek és felnőtt. És pontosan ezt a verseskötetnek álcázott kis csodát tartod a kezedben, kedves olvasó. (vo)


Hangfal / Szilvási Tibor

Taylor Swift – Midnights

The 1975 – Being Funny In A Foreign Language

Björk – Fossora

Alvvays – Blue Rev

Broken Bells – Into The Blue

Arctic Monkeys – The Car


Cinemax / Szilvási Tibor

A Hangya és a Darázs: Kvantumánia

Vetítik február 16-tól.

Kuciak – Egy újságíró meggyilkolása

Vetítik február 23-tól.

Eltűnt

Vetítik február 23-tól.


Klikk Out,Előzetes,Február,2023Különvélemény / Keri

Mese a magányos Királyról

– avagy gondolatok az RTL+ „A Király” c. sorozata kapcsán

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiú. Sokgyermekes családba született, se szép, se gazdag nem volt igazán – elindult hát az éjszakába, szerencsét próbálni. Bár a zongorán fordítva játszott, négy és féloktávos hangját meghallva összesereglettek a szép dámák és daliák, akiknek egyre inkább kedve telt a legényben. Királyuk lett hát, előbb a mulatók, majd a koncerttermek, kultúrházak, hanglemezek, TV-műsorok királya. Feleséget, hírnevet szerzett, ám vágyaival mégsem bírt, s mire végre örvendhetett volna fele királyságának, a drága ékszereknek, autóknak és teméntelen vagyonának, szinte teljesen magára maradt.


Klikk Out,Előzetes,Február,2023Vendéglőlesen / Szerző: Mundi Józsi

7 Moments

Amikor a 7 Moments étterem ételkínálatát olvasom a virtuális „kékkönyvben”, szinte minden alkalommal elkalandozom. Az ételfelhozatalt nemcsak úgy kiírják, mint a többi étterem, inkább stílusosan, szép köntösben próbálják meg felhívni a kedves vendég figyelmét az étterem kínálatára. Ebből kifolyólag úgy érzem, hogy semmiképp sem csak arra törekednek, hogy együnk és lakjunk jól a „Szevenben”, hanem inkább egy élményekkel teli gasztronómiai kalandozásra invitálnak. Tetszik a modoruk, a stílusuk, egyszerűen tökéletes az első benyomás, így hát a csapatommal úgy véltük, teszünk egy próbát, és megkóstoljuk az ételfelhozatalt (ismét)…


Klikk Out,Előzetes,Február,2023Utazás / Szerző: Mundi Józsi

Dél-Afrika, te csodás! (2. rész)

Nagyon sokan kérdezték, mielőtt elutaztunk volna, hogy nem félünk-e az ismeretlentől, a médiában gyakran nagyon veszélyes jelzővel ellátott Dél Afrikától, ahol nem ritka a rablás, fosztogatás. Erre csak egy válaszom volt mindannyiuknak: „veszélyesebb hely a világon sosem volt, és lesz, mint Dunaszerdahely a kilencvenes években”… 🙂 Aki fél, az ne menjen az erdőbe! Félelmet nem ismerve, nem hagytuk, hogy ezt a bogarat a fülünkbe ültessék, inkább az útitervünk részletes kidolgozására fókuszáltam. Valóban rengeteg időt szántam arra, hogy minél több, minél érdekesebb helyszíneken „verjünk sátrat”, majd összeadtam a lehetőségeket, kivontam az éjszakai vezetést, megszoroztam az improvizálással, az eredmény pedig ennyi lett: közel 5000 km autóval, több mint 20 000 km repülés, majd több tízezer lépés…


Klikk Out,Előzetes,Február,2023Havi kreatív / Kürthy Judit

Mester Dóri babái

Dóri már kisgyermekkora óta készít babákat, már-már azt is mondhatnánk, hogy erre teremtetett. Alkotásaiból árad, hogy szeretettel, odafigyeléssel és végtelen törődéssel készültek. Minden darab egyedi – amit persze a legtöbb kézműves termékről elmondhatunk -, Dóri babái mégis rendelkeznek valami plusszal, olyan lelki többlettel, ami akkor önti el a szemlélőt, amikor maga is kézbe veszi az egyiket. Nem is kérdés, hogy ki örülne egy ilyen babának. Mi már most biztosak vagyunk benne: mindenki.


Klikk Out,Előzetes,Február,2023Süt & főz a jó öreg csallóközi / Kovács Ákos

Joli nénéd Mišlën-csillagos farsangi forgácsfánkjo

Mivee tavva igënnagy sikere lëtta farsangifánk receptyinek, ezír mostand elárúllom, hugyan szokjuk mink csinánija csörögefánkot, amit igën szeret nálunk mindën csallóközi.


Klikk Out,Előzetes,Február,2023Csajos / Këri

Szabad a tánc

2022 őszén csatlakoztam egy szabadtánc-csoporthoz, az alábbi szöveg az alkalomról alkalomra átélt élmények leirata.


Klikk Out,Előzetes,Február,2023Sport / Interjú / Poór Tibor

Játékosügynökök

A labdarúgásban a játékosügynök szó nem újkeletű, de a jelenkorban ez a világ masszív szerepet tölt be. Egy volt DAC-játékost, aki megfordult Angliában és ismerős a magyar bajnokságokban is, kérdeztük az Alpha Football Agency játékosügynökségükről, és mélyebben feltártuk ezt az érdekes világot is – Harsányi Zoltánnal beszélgettünk.


Klikk Out,Előzetes,Február,2023Összeesküvők / Sipos Janka

9/11, és ami mögötte van (?)

Kedd délután. Tizenhárom éves vagyok, írom a házi feladatot. Az ajtómra kívülről egy tipikus tini-üzenet van felragasztva, miszerint csak akkor szabad bejönni a szobámba, ha nem szól a zene, mert akkor valószínűleg eszméletlenül fekszem a padlón. Most is szól a rádió, de a zenét megszakítják: rendkívüli hír érkezett. Ennyi idősen különösebben nem érdekelnek a hírek, de ez még nálam is rögtön kiveri a biztosítékot: a New York-i World Trade Center ikertornyainak egyikébe repülő csapódott. Pár perc múlva a Déli Toronyba egy másik gép száguld, és ebben a pillanatban már egyértelmű, hogy nem véletlen balesetről van szó…


Klikk Out,Előzetes,Február,2023Sárkány ellen sárkányfű / Sipos Janka

Segítség, áramparám van!

Mond neked valamit az elektroszenzitivitás kifejezés? Ha így kimondottan nem hallottál róla, jó eséllyel akkor is találkoztál már a jelenséggel – ha máshol nem, filmeken, vagy sorozatokon keresztül. A Better Call Saulban például fifikás ügyvédünk bátyja, Chuck szenved ettől a nyavalyától. Elsötétített házában semmiféle elektromos berendezést nem tűr meg, jelenlétükben ugyanis különböző testi tünetek kínozzák őt. Ez természetesen nagyban megnehezíti mindennapjait, hiszen manapság szinte elképzelhetetlen az életünk árammal működő kütyük és háztartási eszközök nélkül. Ha nem is rengetegen, mégis viszonylag sokan érzik úgy, hogy negatív hatással vannak rájuk az elektromágneses jelek, amelyeket ezek a gépek kibocsátanak. De valóban hathatnak így ránk? Jobban tennénk, ha kihúznánk mindent a konnektorból?



Klikk Out,Előzetes,Február,2023Hónap nője / Kurucz Klaudia / Fotók: Dobai Bálint

Időutazás egy gyönyörű kastélyban

Egy szemet gyönyörködtető lány, akire már jó pár hónapja felfigyeltünk, most pedig „színpadra” hozta tehetségét és bájait: ismerjétek meg Adouki Anna Flórát!



LELŐHELYEK:


DUNASZERDAHELY
Mecse, Torony, Chilli House, Kék Duna (szolárium), MissQ, Pizza Extra, New York, Tabu, Sultan, Junior, Kulacs, Istanbul, Istanbul melletti fagyizó (buszállomásnál), Merkúr borozó, Korona, Csámcsogó, Nero, a vele azonos soron a fodrász, Zserbó cukrászda, sarki élelmiszerbolt, Vovoland, Fácán, Észak II-esi újságos, Nova Fitness, Pelikán, Vito, Meskete, Itsipitsi, Park presso, a rendőrség előtti újságos, 7moments, Artica, Kelet lakótelepi újságos, Atlantis, Dunauto, Tesco: fodrászat / palacsintázó, Hazai ízek / Duntel, Baranyai, Turul, Street, Street melletti sörkert, Csokiszoli, Wagner, Fitklub, Venezia, Kubačka masszázsszalon, Almási Anikó kozmetika, Big Man Shop, Maduro kávézó, Szicsek, idegenforgalmi iroda, Country, Fontána, NFG, Vespresso, Choco Arden, St. Patrick’s, DejaVu kávézó, VÚB melletti parkolóházban lévő kis trafik, Buena kávézó, Robi ABC, Golden Scissors fodrászat, Lady’s Plus fodrászat, Budapest kávézó, Vila café, Minit pogibár, Tilos sörbár, Clinique Jolie, Wagner cukrászda (Galántai út), MAX (keddtől): szolárium, Duntel, Pizza Extra.

HODOS
két élelmiszerbolt, kocsma, Kakadémia, újságos.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább