Egyértelmű: a konstruktív játékok a legjobbak | Gyereksarok

Fotók: Pixabay, ill. archívum

Felmerülhet bennetek a kérdés, hogy mely játékok a legjobbak óvodás korban, amik nem csak fejlesztenek, hanem még a gyerekek is szeretik őket. Azt gondolhatnánk, hogy az évek során ez is, mint ahogy sok minden más is változott és egy teljesen új, teljesen más játék a mostani nagy kedvenc. De képzeljétek el, ez nem így van! A kedvenc játékfajta változatlan, ez pedig az építhető, összeilleszthető játékok. Minden olyan elemekből, részekből álló játék, amiből egy egészet rakhatnak össze a gyerekek. Ennek jártunk utána Megály Kitty óvodapedagógussal, aki 10 éves gyakorlati tapasztalat után is azt vallja, hogy ezeknek a konstruktív, építhető játékoknak nincsen párja.

Pályád kezdetén milyen óvodás játék, foglalkozás volt a legnépszerűbb a gyerekek körében?

Tíz éves gyakorlatom van óvodában a gyerekekkel, ami a kérdés megválaszoláshoz nem túl sok, mert akkor is körülbelül azok a játékok voltak, mint most. Épp részt vettem egy továbbképzésen, ahol megbeszéltük ezt a kérdést az idősebb kolléganőkkel is és közösen arra jutottunk, hogy ezek a konstruktív játékok voltak a legnépszerűbbek régebben is. Az építőkockák, a legók, a fa, vagy műanyag építőelemek, minden olyan játék, amiből alkotni lehet. A gyereksereg semmit nem változott e tekintetben, és szakmai téren ugyancsak ezek a leghasznosabbak egy óvónő számára, ugyanis ezeket sokféle foglalkozáson használhatjunk segédeszközként, például a matematika terén, vagy az értelmi nevelésnél.

Oktatás,Játék,Gyerek,Gyereksarok

Jelenleg mi az a legfontosabb foglalkozás, illetve tárgy, amit a leghasznosabbnak találsz, ami nem csak izgalmas, hanem fejleszt is?

Én magam is a konstruktív játékokat tartom a legjobbaknak, legkreatívabbaknak, mert nagyon sokféleképpen fel lehet használni őket. Reggel például, amikor beérünk az óvodába, a gyerekeknek az az első, miután megérkeznek, hogy leülnek a polc elé és kihúzzák azt a dobozt, amiben ezek az építőelemek vannak. Az építés során persze később már belecsempészi az állatokat, a növényeket, vagy akármi mást is. De mindenképp az építéssel kezd. Emlékeim szerint is, mindig, ha valamire kellett valami segédeszköz, akkor azt a konstruktív építőelemekből szedtük ki, válogattuk össze. A gyerekeknek is ez a kedvencük és a óvodapedagógusoknak is. A nagycsoportosok például már a kisméretű legókat használják és elképesztő, hogy milyen komplexumokat képesek alkotni belőlük.

Oktatás,Játék,Gyerek,Gyereksarok

Melyek azok a legfontosabb készségek, amit egy óvodásnak még iskoláskor előtt mindenképp el kell sajátítania?

Az állami oktatási program meghatározza számunkra, hogy mely szinten pontosan hogyan kell megfelelnie egy óvodás gyermeknek. A gyermekpszichológusok az iskolaérettség vizsgálatára kilenc kategóriában állítanak fel szakvéleményt, ami alapján javasolják az iskolakezdést, vagy sem. Ez elég tág fogalom, az iskolaérettséget sok tényező alapján határozzák meg. A konstruktív játékok valóban fejlesztenek. Ha a saját szemszögemből nézem, nemcsak matematikai, hanem testnevelési, képzőművészeti és zenei foglalkozásokon is használjuk őket. Az a jó bennük, hogy minden gyereknél máshogy fejleszt, más és más területen hasznos. Míg egyiküknél például a matematikai készségeket erősíti, addig a másiknál a vizuális látást fejleszti.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább