„Egyszerű és ördögi” – interjú Szűcs Balázzsal, a Strenght Academy SFG1 szintű kettlebell instruktorával

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL
A kiemelkedő sportolókkal való beszélgetések mindig feltöltenek, és szerencsésnek érzem magam, hogy a sikereiket megosztják velem. Minden egyes diskurzus olyan mélységeket indít el bennem, amiért kijelenthetem, büszke felvidéki magyar vagyok. Az interjúsorozatban olyan csallóközi/felvidéki sportolókat szólítok meg, akik kivételes módon inspirálóak lehetnek mindenki számára és szeretettel beszélnek magáról a sportról. „Számukra ez az élet, ez az igazi otthon!”

Kutattam egy olyan instruktor után, aki nem mindennapi edzésformát oktat, így bukkantam rá Szűcs Balázsra. A csallóközkürti születésű fiatal férfi már gyermekkorától a sportok szerelmese. Sokáig a foci töltötte ki a mindennapjait, de változásra vágyott. Rátalált a saját testsúlyos gyakorlatokra, és érdeklődni kezdett a kettlebell edzések iránt. Majd kitartó munkával 2018-ban elvégezte a level 1 kettlebell instruktori képzést Budapesten. Az interjú során mesélt magáról a sportág különlegességéről, az alapgyakorlatokról, a Strongfirst rendszerről és a jövőbeli terveiről.

Beszéljünk egy picit rólad, a sport mindig az életed részét képezte?

Gyerekkorom óta kitartóan sportolok. Először a labdarúgásban próbáltam ki magam a helyi futballcsapatnál. Majd az évek múlásával felkerültem az idősebb korosztályba, a kürti ifjúsági csapatba. Az alacsony termetem miatt nehéz volt felvennem a harcot a tőlem jóval magasabb és erősebb fiúkkal szemben. Ez miatt is gondoltam úgy, hogy keresek egy hozzám jobban passzoló sportágat. Olyat szerettem volna, ami úgymond „sportágspecifikus“. Ez alatt azt értem, hogy egyszerre szerettem volna erőt (izmot) generálni és a gyorsaságomon javítani. Ekkor rábukkantam a saját testsúlyos gyakorlatok kultuszára, és bővebben olvasni kezdtem a kettlebell edzésekről. Egy csapatban összeismerkedtem Derzsi Zsolttal, aki később a mentorom lett. Ő tőle sajátíthattam el a kettlebell minden fortélyát, amit már 2013-as évtől kitartóan űzök. Folyamatosan lehet újat tanulni és bővíteni a tudásunkat, amelynek köszönhetően 2018-ban elvégeztem level I Kettlebell instruktori képzést (megj.: Strenght Academy SFG1 szintű instruktora).

Ha jól értelmezem, a kettlebell edzések hasonlóak picit a crossfithez, hiszen mindkettő az erőre, az állóképességre és robbanékonyságra épül. El tudnád magyarázni a legalapvetőbb különbséget?

Mindkettő egyfajta funkcionális edzés. Hasonló, de a kettő egyáltalán nem ugyanaz, amit sokan összekevernek. Nem mehet a minőség a mennyiség rovására! Nekünk a kettlebellel az a célunk, hogy mindenki a legkényelmesebb pozíciót megtalálja és a sérülések a legminimálisabb szintre csökkenjenek.

Az a lényeg, hogy élvezzük az edzések menetét, megtaláljuk benne az örömet és elkerüljük fájdalmas sérülést. Azért edzünk, hogy egészségesek és fiatalok maradjunk, és ne húzzuk meg a derekunkat, mikor lehajolunk bekötni a cipőfűzőt.

A fő cél az egészség és a gerinc védelme! Vannak bizonyos alapgyakorlataink, amiket folyamatosan az edzettségi szinthez mérten változtatunk (megj.: mindenki a saját idejében és edzettségi szintjéhez mérten változtat a kettlebell súlyán). Odafigyelünk az erő, az állóképesség, a robbanékonyság és a gyorsaság fejlesztésére. Olyan súlyt kell választani, amellyel egy gyakorlatot 12-15 alkalommal el tudjuk végezni, és legalább 2 sorozatot képesek vagyunk végigcsinálni. Minden óra után feljegyzem, hogy ki milyen súllyal dolgozott, amit otthon kiértékelek. Ebből kiindulva állítom össze a további edzések menetét.

Van egy adott séma vagy szabályrendszer, amit követtek minden edzés alkalmával?

Előre megírom a programokat minden csoport számára. Ez alatt azt értem, hogy bizonyos idő elteltével emelünk csak a súlyok tömegén, mindenki a saját menetében fejlődik. Ha látom egy tanulón, hogy egy adott súllyal már tökéletesen végzi a gyakorlatokat (pl. kezdő 16 kg-os kettlebell), akkor növelünk rajta. Ám ez eltérő lehet, hiszen előfordul, hogy az egyik gyakorlatnál 28 kilós kettlebellel dolgozik a vendég (megj.: akár a swingnél, ami egy tipikus kettlebellel végzett lendítéses feladat), míg egy másiknál jóval kevesebbel. Az összes gyakorlatot annyi kilós súllyal kell elvégezni, amennyi használata nem okoz számára nehézséget vagy fájdalmat.

Mindig indítok egy kezdőcsoportot, ahol először felmérem a hozzám érkező vendégek fizikumát és kondiját.

Az első órán nem kapnak a kezükbe súlyt, enélkül sajátítják el a gyakorlatokat. Kipróbáljuk a súly nélküli holthúzást, megfigyelem, milyen erős és egyenes a törzsük. Ezek után kezdjük el a súllyal való edzést. A kezdőcsoport esetében három hónapon keresztül tanulunk hat alapgyakorlatot a kettlebell segítségével. Majd a negyedik hónaptól fokozatos terheléssel változtatunk a megszokott koncepción.

Hogyan épülnek egymásra az alapgyakorlatok, mire kell odafigyelni?

Vegyük elsősorban a holthúzás gyakorlatát, amit már az első edzés alkalmával súly nélkül elsajátíthatnak a vendégeim. Ez egy progresszió a swing lendítéses gyakorlatra. A swing egy igazán dinamikus forma, amivel kiváló robbanékonyságra tehetünk szert. A holthúzás ettől kicsit statikusabb (megj.: A swing a legjobb kardió gyakorlat, amit valaha kitaláltak. Gyakorlat felépítése: előre nézni, a lábainkkal is egy kis háromszöget kialakítunk, egyenes hát, térd marad a sarok felett, erre kell a terhelést tenni. Ez egy lendítés, így nem szabad emelni a kettlebellt.

A feneket, combot, hasizmot feszíteni kell, így a test egy vonalat alkot). A következő fő gyakorlatok közé tartozik a military press, amely erősíti a karokat, rugalmassá és mozgékonnyá teszi a vállat, erősíti a hasizmokat. Ezzel a három alap- és egyéb hasizomerősítő gyakorlattal indítunk az edzéseken, ami a kezdők esetében minimum két alkalmat jelent. Lépésről lépésre építjük fel ezt az egészet. Ha letelt az első pár hónap, és tökéletesítettük az edzésformákat, megtanuljuk a clean (felrántás), a squat (guggolás) és a goblet squat (serleg guggolás) alapgyakorlatot is. Nyilvánvalóan, jóval több gyakorlatot rejt a kettlebellel való edzés, amelyek minden esetben magas intenzitásúak. Mi a Strongfirst rendszerében dolgozunk!

 

Mesélj erről bővebben, mit jelent az, hogy Strongfirst rendszer?

Pavel Tsatsouline a kettlebell edzésforma atyja, ő találta ki ennek az egésznek az iskoláztatását. A Strongfirst egy akadémia, ahol a kettlebell oktatás csínját-bínját elsajátíthatjuk.

Ez egy hihetetlenül különleges sportág, hiszen az egész testünket átmozgatjuk vele, és alapjában véve mindent képesek vagyunk egy edzés alkalmával átmozgatni.

Egyelőre csak az első szintű kettlebell instruktori vizsgát csináltam meg, de a terveim között szerepel a továbbképzés lehetősége. Úgy gondolom, hogy a Strongfirst rendszer, ami tényleg megtanítja használni a testünket és az erőnket. Pavel Tsatsouline szavait idézném, hogy „amit egyszer már kitaláltak, azt még egyszer nem lehet kitalálni”. Számomra fontos, hogy jó oktató legyek és odafigyeljek az emberekre. Nem az a célom, hogy minél gyorsabban átvegyem a vendégeimmel a hat alapgyakorlatot, és valamilyen sérülés miatt idő nap előtt feladja. Azt szeretném elérni, hogy élvezze az edzéseket, az alapgyakorlatokat tökéletesen tudja elsajátítani és ne érezze azt, hogy kötelességből jár hozzám.

Úgy gondolom, erős izomzatra és kitartásra van szükség ahhoz, hogy valaki folyamatosan fejlődni tudjon a kettlebell edzéseken.

Erős izomzat kell hozzá, de ez csak a folyamatos gyakorlás kérdése. Ahogy említettem, mindig kis súllyal kezdjük az első edzéseket – a lányok 8, míg a fiúk 12-16 kilogrammal. Mindenki a saját tempójában halad, nem erőltetek rá senkire semmit. Számomra különleges érzés, hogy ezzel az edzésformával képes vagyok az összes izmomat megdolgoztatni. Csak egy eszközre van szükségem hozzá! Talán a legjobb megfogalmazás az lehetne erre, hogy „egyszerű és ördögi”. Egyszer megkérdeztem a mentoromtól, Derzsi Zsolttól, hogy hogyan tudnám még jobban megerősíteni a vállaimat. Azt ajánlotta, hogy tegyek a szobaajtó mellé egy kettlebellt, és ahányszor áthaladok rajta, annyiszor nyomjak háromszor három nyomást. Tökéletesen működött!

A terveid között szerepel az instruktori képzés második szintje, de a jövőre nézve, milyen elképzeléseid vannak?

Igen, mindenképp tervben van a kettes szint megszerzése. Sajnos, korlátozottak a helyszínek, ahol el lehet végezni a képzéseket. Az egyes és a kettes szint nem sokban különbözik egymástól. A kettes esetében már dupla súlyokkal dolgozunk, és értelemszerűen vannak olyan gyakorlatok, amelyek az egyesben nincsenek.

Pár héttel ezelőtt sikerült elvégeznem a Ground Force Method vizsgát Budapesten, amely szintén egy instruktori képzést jelent.

Lényegében ez is egy saját testsúlyos gyakorlatokra épülő edzésforma, ám ez jobban a nyújtásokra épül. Ezt mindenképp szeretném összefonni a kettlebell edzésekkel. És még nincs vége! Most jelentkeztem egy TRX oktatói tanfolyamra is, amelyet szeretnék sikeresen elvégezni és beépíteni a mindennapi edzéseink gyakorlatai közé.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább