Színházi workshop az oktatásról | Budapesti Szemle

Rendhagyó eseménysorozatot hirdetett meg a nagyközönség előtt az ÖrkényKÖZ, az Örkény Színház közösségi és művészetközvetítő műhelye. Az oktatást veszik górcső alá, beszélgetnek a közoktatásról és egy workshopsorozatra épülő vitaszínházi előadással várják az érdeklődőket.

A téma kibontása két részből áll, a május 19 és 20-án tartandó vitaszínházi bemutatót az “Előszoba – beszélgessünk a közoktatásról!“ című rendezvény előzte meg, melyen belül szakértői diskurzussal nyitották meg a programsorozatot a következő kérdéseket feszegetve:

  • A szabadság a fejlődés nélkülözhetetlen közege?
  • Mit értünk tanári, intézményi és tanulói szabadságon?
  • Kik és miként fognak tanítani a jövőben?
  • Része-e a szakképzés a közoktatásnak?
  • Honnan hova tartanak a tantervekre vonatkozó szabályozások a valóságban és álmainkban?

A téma szakértői Nahalka István oktatáskutató, Knausz Imre pedagógiai szakértő, Lakatos Máté középiskolai tanár a Tanárballagás főszervezője, Széplábi András, a Komlói Szakképző igazgatóhelyettese, valamint Hudáky Rita, az ÖrkényKÖZ munkatársa voltak.

A vitaszínházi bemutatót május 19-én és 20-án tűzi műsorára az Örkény.

“A különleges vitaelőadás próbafolyamatába bevonják az érinetteket is, két workshopot hirdettek meg, ahol a kutatómunka során diákokkal, pedagógusokkal, szülőkkel és meghívott szakértőkkel közösen határozzák meg a készülő előadás kérdésfelvetéseit, történetfüzérét és szakértői anyagát“ – olvasható az Örkény István Színház facebook oldalán.

A májusi workshopokra az alábbi űrlap kitöltésével lehet jelentkezni.

A közösségi alkotófolyamatból születő vitaszínházi előadás jeleneteit Milovits Hanna, Tankó Erika és Villant Bálint játsszák majd, a színházi mozzanatokat követően pedig a közönségé a főszerep, a nézőké lesz a szó. Kabdebon Dominik és Milovits Hanna vezetésével moderált vitahelyzetekben derül fény a különböző nézőpontokra és tapasztalatokra.

“Ha úgy érzed, szívesen megosztanád a véleményedet és kérdéseidet másokkal, akkor gyere el, és gondolkodjunk közösen a közoktatás aktuális helyzetéről!” – írják a szervezők.

A rendezvény helyszíne:
ÖrkényKÖZ Műhely (Asbóth u. 20.)
Közreműködői:
Játsszák: Milovits Hanna, Tankó Erika, Villant Bálint
Dramaturg: Varga Zsófia
Rendezők és moderátorok: Kabdebon Dominik, Milovits Hanna
Külön köszönet: Bárány Abigél, Fazekas Ella, Horváth Csilla, Martin Daniella és a vitaszínházi workshop tanár, diák és szülői résztvevői.
Az ÖrkényKÖZ mottója: A színház közösségi tér. Ne csak nézd! A formációról bővebben ITT olvashattok.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább