Diákpolgármesterek Dunaszerdahelyen | Bia bekérdez

Az ankét megjelent a Klikk Out 2023/05. számában.

Fotók: Ugróczky István, ill. archívum

Idén is megrendezésre került a diákpolgármester-választás, ahol a hivatalban lévő diákpolgármester, Fialka Tamás leköszönt, s átadta a pozícióját a következő diákpolgármesternek, Németh Evelinnek, aki azóta már a kinevezési oklevelet is átvette Hájos Zoltán polgármestertől. A diákpolgármesterek beszámolója következik.

Tomi elődjét, a 2019-ben megválasztott diákpolgármestert is sikerült megkérdezni a témában. Nem volt egyszerű a nyomára bukkanni, bár szerencsére meglett, ráadásul sikerült rávenni, hogy válaszoljon néhány kérdésemre. Bokros Bianka 2019-től 2021-ig volt diákpolgármester, de hisz az én vagyok! 😀 Mesélek egy kicsit erről a pozícióról, ami nagyon jó, de lehetne sokkal jobb is. Már 4 diákpolgármester választáson részt vettem, amiből legelőször csak megfigyeltem, aztán eldöntöttem, hogy a következőt megnyerem, miután az én időm lejárt, átadtam a stafétát, a legutolsón meg már csak vendégként voltam jelen.

Az összes diákpolgármesterben ott van az óriási lendület, a lelkesedés és még több megvalósításra váró terv. Néhány dolgot sikerül véghez vinni, néhányat nem, ez a politika, igaz?!

Az elején annyira buli volt megjelenni a városi rendezvényeken, ahol név szerint is köszöntöttek, kezet rázni sok új emberrel, adventi gyertyát gyújtani a polgármester úrral, beszédet mondani a díjátadón, de talán a legjobb volt besegíteni a maszkok széthordásában, valamint részt venni az autómentes napon. Jó volt bekapcsolódni a hivatalos eseményekbe, de nem igazán éreztem magamat hasznosnak, s nem tudtam meg sokat a városvezetésről. Utólag fogalmazódott meg bennem, hogy mennyire szívesen részt vettem volna néhány ülésen, ahol tényleg fontos kérdésekre keresik a válaszokat. Szerintem nagy szükség lenne rá, hogy bevonják a diákpolgármestert a közéleti dolgokba, például megfigyelőként. Enélkül hogyan is lehetne kapcsolatot teremteni a fiatalokkal? Hiszek abban, hogy ez pozíció tud több lenni, mint néhány fontos eseményen való megjelenés.

NÉMETH EVELIN

Hogyan zajlott a diákpolgármester-választás, te hogyan élted meg ezt a napot?

Nagyon stresszes időszak után tudhatom magam. Az iskolánkban a diákpolgármester-választás több diákot is megmozgatott, de csak egy embert szerettek volna, hogy képviselje az iskolánkat. Az iskolámban lévő pedagógusok választása rám esett, ami eszméletlenül felvillanyozott. Köszönetet szeretnék nyilvánítani két pedagógusnak, akikre mindig számíthattam és minden erejükkel segíteni szerettek volna. Egy szerdai napra esett a városházán megrendezendő diákpolgármester-választás. Két barátnőm kísért el és képviselt engem. Számomra nagyon megnyugtató volt, hogy jelen voltak a képviselőim, mivel eléggé félelmetesnek tűnt kiállni és prezentálni az alpolgármesterek, képviselők, diákok előtt a programom. Miután minden egyes jelölt ismertette a programját, elkezdődött a titkos szavazás. A szavazatokat összeszámolták és végül bejelentették, ki is lesz a jövőbeli diákpolgármester. Mikor az én nevem mondták, úgy éreztem, hogy kicsattanok az örömtől. Elmondhatom, hogy az életem egyik legfontosabb momentumának tartom. Ezt követően rengeteg gratulációt kaptam. Nagy örömmel tölt el, hogy mindkét diákalpolgármesterem segít és támogat.

Milyen tervekkel vágsz bele a diákpolgármesteri funkciódba?

Minden erőmmel azon leszek, hogy a programomban lévő pontokat megvalósítsam. Úgy vélem, ha már a szavazók úgy gondolták, hogy én lennék a megfelelő diák erre a posztra, nem szeretnék csalódást okozni. Fontos számomra, hogy bebizonyítsam, fiatalságunk ellenére mennyi mindent el tudunk érni.  Mindenképpen szeretném megalapítani a programomban lévő kisebb szervezetet, amelyben önkéntes diákok tevékenykednének. Emellett különféle egészség- és sportnapokat szervezni a diákok számára.

Számomra a diákpolgármesterség rendkívül felelősségteljes poszt. A diákok bizalmasa szeretnék lenni, bármely kérésüket, javaslatukat szívesen meghallgatom, továbbítom a város képviselői felé.

Milyen volt a beiktatásod?

A beiktatásom napján jelen volt a két alpolgármesterem. Úgy érzem, rendkívül nagyszerű csapat leszünk. Először Bugár György képviselő úr fogadott, elkísért minket a polgármester úr irodájába. Ezt követően a polgármester úr üdvözölt minket, ismertette a diákpolgármesteri feladatokat, majd mi is ismertettük a programunkban lévő pontokat. A polgármester úr rendkívül nyitott volt egyes programokra és sok sikert kívánt a diákpolgármesteri munkámhoz.

Mi lesz az első dolgod diákpolgármesterként?

Diákpolgármesterként megpróbálok minden eseményen jelen lenni. Emellett népszerűsíteni szeretném a diákok körében az önkéntes diákok szervezetét és szívesen várom az érdeklődőket. Fontos számomra a diákok véleménye és remélem, a jövőben sikeresen tudunk együttműködni.

FIALKA TAMÁS

Milyen tervekkel vágtál bele a diákpolgármesteri funkcióba?

2021 novemberében, amikor még fiatal és álmodozó voltam, sok ötlet volt a fejemben. Szívemen akartam hordozni a kulturális eseményeket és az oktatás fejlesztését. Hogy konkrét példával dobálózzam, megálmodtam egy óriási, iskolák közötti szemétszedést, amihez minden oktatási intézmény csatlakozik. Valamint ott volt a körmenet is, amely lényegében a különböző felekezetű istentiszteleti helyeken haladna húsvétkor, egyfajta keresztúthoz hasonlóan, kezdve a református szentélytől a sikabonyi Mindenszentek-templomig.

Hogyan értékeled az ott töltött időszakot?

Rájöttem idővel, hogy mindaz, amit terveztem, szép és jó, de amíg nem kezdek bele, addig nem fog megvalósulni. Persze ez nem teljesen így van, mivel sok minden anélkül is elkezdődött vagy fejlődött a környéken, hogy én részt vettem volna a szervezésben.

Például a környezetvédelemmel kapcsolatban Szerdahelyen új távlatok nyíltak, és a Dicsőítő Felvidékkel teljesedett be az, amit szerettem volna. A kulturális programok terén megemlíthető a majális vagy az adventi gyertyagyújtás, amiben fontos szerepet játszhattam.  Magát a diákpolgármesteri időszakot meglehetősen szépnek értékelem. Nekem ez egy személyes út volt a fejlődés irányába, módfelett élveztem ezt az időszakot és meglehetősen hálás vagyok mindenkinek, aki ebben az időszakban a társam volt, vagy éppen segített nekem valamiben.

Szerinted hogyan lehet hatékonynak lenni diákpolgármesterként?

Hogy ezen pozíció hatékonyabb lehessen, a város összes oktatási intézményének, kezdve, az óvodáktól, egészen a középiskolákig mindenkinek képviseltetnie kellene magát egy diákpolgármester által irányított, az ő felügyelete alatt álló szervezetben, amelyet az önkormányzat hoz létre.

Itt mindenkinek szerepe lenne és lényegében az egész célja, hogy egy nagy családot tudjunk kialakítani. Nekem az jutott még eszembe, hogy magát a diákpolgármestert, még ha nem is fizető pozícióba, de egy másik szintre lehetne emelni több felelősséggel és több lehetőséggel, beleszólással a politikába.

Mi a legnagyobb előnye és a legnagyobb hátránya ennek a pozíciónak?

Előnynek mondanám, hogy felelősségteljes, ennek ellenére laza pozíció, így hát személy, aki ezt a továbbiakban képviselni fogja, sok mindent megtapasztalhat. Sok emberrel megismerkedhet. Nem mézes-mázas az egész, megismerkedhet magával az élettel is, viszont látni fogja, hogy mennyi ember szeretne segíteni és mennyi embernek van szüksége az ő segítségére. Hátránya a szabadidő feláldozása, és az egyén magára hagyása, önállóság, avagy a mély vízbe dobás.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább