Június elsejétől kötelező az elektronikus betegszabadság kiállítása

A cikk egy részletét a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén közöljük.

Fotó: Unsplash.com

Június 1-jétől elektronikus formátumban kötelező kiállítani a keresőképtelenséget igazoló okmányt (ePN), azaz a betegpapírt. A mostanáig megszokott, papír alapú igazolást csak határesetben írhatnak ki az orvosok.

„Amennyiben a pácienst munkaképtelennek nyilvánítja az orvos, akkor június 1-jétől erről elektronikus igazolást kell adnia. A páciensnek így semmit sem kell intéznie, az adminisztratív munkát elvégzik az érintett hivatalok“ – szögezte le a minisztérium. Az ePN-t az orvos elküldi a Nemzeti Egészségügyi Információs Központnak (NCZI), az továbbítja a Szociális Biztosítóba, ahonnan a munkáltató és a beteg is megkapja.

Az NCZI figyelmeztetett, hogy 3300 eurós bírságot kaphat az az orvos, aki nem elektronikus úton állítja ki a betegszabadságot, a bírságról a minisztérium dönt.

„Nem szeretnénk bírságolni, inkább a motiválási lehetőségeket fogjuk keresni” – mondta Michal Palkovič egészségügyi miniszter.

A Szlovák Orvosi Kamara szerint az orvos és a beteg számára is pozitív változás az ePN-rendszer, de bírságolás helyett tájékoztatási kampányt, a pozitívumok elmagyarázását és az akadályok gyors felszámolását szorgalmazza.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább