Itt a nyári vakáció, Klikkel indítani csudajó!

Borítókép: Gocoň László

A nyáron is hozunk olyan interjúalanyokat és témákat, melyek felkelthetik érdeklődésed. Lapozz bele a júliusi számunkba!

Editorial / Szerző: Szilvási Tibor

A tanár az, aki

A tanár az, akibe beletörik a bicska. Akit bántani könnyebb, mint segíteni. Akinek egyedüli fegyvere a szó, és az azok füzéréből kirajzolódó érv. Jobb helyeken érvekkel szemben érvek állnak, kocsmai szinten viszont helyettük jön az ütés és a ne-pofázz.


Klikk Out,Előzetes,2023,júliusAutó / Szerző és fotók: Ugróczky István

BMW M2 COUPE – m…

M mint menő, gondolhatná az avatatlan szemlélő az autó nevében szereplő M betű eredetéről. Bár nem jár messze a valóságtól, de mint tudjuk az M itt a motorsportra utal.


Klikk Out,Előzetes,2023,július
Interjú / Szerző: Poór Tibor / Fotók: Szabó Péter Pál

Zsiga után szabadon, avagy keressétek a Focus Music-ot!

Pupák Pista (Zsiga) legendás zeneboltját,melyet feleségével, Évával üzemeltetett, pár év után megújulva találhatjuk a Street vendéglő közvetlen közelében. Molnár Péterrel, az új tulajdonossal beszélgettünk a Focus Music múltjáról, az új tervekről, arról, hogy milyen szerepe lesz ebben a történetben a zenei témakör egyik kiemelkedő dunaszerdahelyi személyének, Vida Igornak. Beszélgettünk, és közben halkan szólt a jazz…


Klikk Out,Előzetes,2023,július
Magunk között / Szerző: Menyhárt József / Fotók: Szabó Péter Pál

Kicsik gyógyítói

Márai Sándor szerint „Az élet rettenetes versenyében a legtöbb ember akkor pihen meg, ha beteg.” Hogy ez valóban így van-e, azt mindenkinek a saját tapasztalatára bízom eldönteni, az viszont tény, hogy amikor az ember gyermeke beteg, sokkal komolyabban vesszük a betegség valóságát. A témához professzionális szakértő dukál: mai beszélgetőtársam ugyanis MUDr. Kosár Kinga, Dunaszerdahely egyik legismertebb gyermekgyógyásza.


Klikk Out,Előzetes,2023,július
Bia bekérdez / Szerző: Bokros Bia / Fotók: Ugróczky István

Milyen az idegenforgalom és a tolmács szak Nyitrán?

Puha Dominika kultúra- és turizmusmenedzsment szakon, Patócs Natasa pedig tolmács-fordító szakon tanul. Mindketten a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem (UKF) másodéves diákjai, akik elárulják tapasztalataikat az általuk választott szakról.


Költőtoll / Sipos Janka, Kovács Andrea (Këri)

Fesztiválra fel!

Ha nyár, akkor fesztivál! Mindegy, milyen: rock, elektronikus, vagy éppen pop, vannak az összes fesztiválra jellemző közös élmények – legyen az a sátorozás annak minden nyűgével, a zuhanyzók előtti hosszas ácsorgás és cöccögés, vagy éppen a ruhánkat sörrel lelocsoló tizenéves angol turisták. Üsse kő, egy fesztivál akkor is a felszabadultság ünnepe, szóval ezt a hangulatot igyekeztünk megörökíteni aktuális költeményeinkkel.


Klikk Out,Előzetes,2023,júliusKönyvjelző / Sipos Janka, Varga Ottó

Závada Péter: Gondoskodás

A tavaly megjelent Gondoskodással ismerkedem épp. Ízléses kiadás, jó kézbe fogni, a tipográfia is gyönyörű, illik Závada versvilágához. Az első kötet óta – mondhatni – sokkal kiforrottabb ez a költészet, matematikai pontossággal van kiszámítva minden sor, kép, jelző. Minden finom és szövevényes, ódon hangulat sugárzik a lapokról. De, hogy őszinte legyek, ezekhez a versekhez sokkal nehezebben kapcsolódnom


Klikk Out,Előzetes,2023,júliusRupi Kaur: Otthon test

Rupi Kaur Otthon test című kötete az identitásról, traumáról, szerelemről, párkapcsolatokról és sok-sok más dologról szól.

Kaurról tudni kell, hogy az egész instaköltészet talán leghíresebb és legsikeresebb képviselője. (vo)


Hangfal / Szilvási Tibor

 

boygenius – the record

Yaeji – With A Hammer

Feist – Multitudes

Everything But The Girl – Fuse

Altin Gün – Aşk

Baba Aziz – R. I. P.


Cinemax / Szilvási Tibor

Mission Impossible – Leszámolás – Első Rész

Vetítik július 13-tól.

Oppenheimer

Vetítik július 20-tól.

Barbie

Vetítik július 20-tól.

Klikk Out,Előzetes,2023,július
Vendéglőlesen / Szerző: Mundi Józsi / Fotók: Szabó Péter Pál

A csallóközkürti Szarvas, mely csodaszarvasunkká vált

A (csoda)szarvas mesébe illő története szinte azonos, és helyileg is szinte telitalálatként illik a csallóközkürti szigetek közelségéhez, Csallóközkürt kisközség fekvéséhez, ahol a családi házak közt a falu közepén rejtőzik egy csoda, amelyről magam is azt hittem, hogy csak a mesékben létezik. A Szarvas étterem!


Klikk Out,Előzetes,2023,július
Utazás / Szerző: Mundi Józsi

Sao Paulo

El tudjátok képzelni Szlovákia lakosságának több mint ötszörösét egy városba tömörítve? Mi sem tudtuk, és mivel Sao Paulo nem is annyira turistabarát úticél, mi épp ezért vettük célzó keresztünkbe Attilával, és töltöttünk el ott három napot. Ez semmiképp sem egy jellegzetes városi élménybeszámoló templomokról, katedrálisokról, könyvtárakról, inkább az élményeinkről szól! Minden másra ott a világháló… 🙂


Klikk Out,Előzetes,2023,július
Havi kreatív / Kürthy Judit

Különleges szőnyegek Adritól

Antal Adriana nagyon egyedi, szenzorikus játszószőnyegeket készít. Célcsoportja a gyerekek, akiknek csupán annyi feladatuk van, hogy meztelen talpacskáikkal végigtotyognak rajta. A szenzorikus szőnyegek közben stimulálják a talp izmait, a lúdtalpat is korrigálják. A szőnyegekre helyezett domború tárgyakkal, játékokkal imitálja a természetes környezetet, így olyan, mintha füves réten, köveken, dombokon járkálnának a gyerekek. Júliusi Havi kreatív rovatunkban Antal Adriana válaszolt nekünk.


Klikk Out,Előzetes,2023,július
Süt & főz a jó öreg csallóközi / Kovács Ákos

Finom puha csërësznyés pite Joli nénétëktű

Mikor lent a csërësznye, kikő jól magozni, nëhogy ráharapjá, mer Gizi így vesztëttejee ja háccsófogairúja koronát.


Klikk Out,Előzetes,2023,július
Hazai / Szerző: Bögi Róbert

Szerdahelyi mozaikok 5. – Nagyabonyi út

A város felől haladva az út ipszilon formában kettéágazik, mi balra vesszük az irányt. Ezúttal a Nagyabonyi úton nézünk körbe, melyet egy időben Bihari János utcának is neveztek – utalva a nagyabonyi születésű híres cigányprímásra. A közlekedés szempontjából napjainkban Dunaszerdahely egyik legforgalmasabb utcájában járunk – elsősorban, mert kivezeti a forgalmat a városból, de nyilván a kórház miatt is. Egyébiránt, ha a hatvanas-hetvenes években írtam volna ezt a bejegyzést, biztosan másképpen kezdeném: „Kórház a város szélén”. A népszerű csehszlovák sorozat címe joggal ráillett volna a dunaszerdahelyi kórház egykori térbeli elhelyezkedésére.


Klikk Out,Előzetes,2023,július
Különvélemény / Szerző: Keri

Ilyen ez a popszakma

– avagy gondolatok a HBO Max The Idol c. sorozata kapcsán

A rovat története során még sosem fordult elő, hogy egy filmről vagy sorozatról úgy írjak véleményt, hogy ne néztem volna végig. Ez alkalommal azonban kivételt teszek – a HBO Max ugyanis júniusban indította útjára a legfrissebb, egyben az eddigi legnagyobb visszhangot keltő sorozatát, The Idol (Az idol) címmel.


Klikk Out,Előzetes,2023,július
Összeesküvők / Sipos Janka

Madárnak nézel?

Ha koránkelő vagy, tavasszal és nyáron biztosan elkapod a hajnali madárkoncertet – a még friss levegő trillázással, csiviteléssel, károgással telik meg, más hang híján pedig még feltűnőbb ez a (legtöbbünknek kedves) lármázás. De belegondoltál már abba, hogy esetleg mindez csak illúzió? Hogy talán a madarak nem is valósak, hanem ügyesen megszerkesztett drónok, melyek állandó megfigyelés alatt tartanak bennünket, és a legszemélyesebb információinkat szolgáltatják ki a hivatalos vagy félhivatalos szerveknek?


Klikk Out,Előzetes,2023,július
Hónap nője / Kurucz Klaudia / Fotók: Mikle Bálint

Bősiek Bősért Tündével és Fannyval

Az e havi rovatunk több szempontból is rendhagyónak bizonyult. Helyszínünk Bős volt, ahol megrendezték a Bősiek Bősért fesztivált. Forgatásunk ezúttal 2 napot vett igénybe, partnereink pedig a Sármány ikrek voltak. Szerdán a lányok segítettek mindent előkészíteni, közben pedig időt szakítottak arra is, hogy a MissQ ruháiban pózoljanak nekünk. Sajnos esős délutánunk volt, viszont júliusi szépségeinket ez sem állította meg. Igéző tekintetük és mosolyuk elfeledtették velünk a zord időjárást és a vizes ruháinkat. Kellemes társaságukban az idő seperc alatt elrepült. Pénteken egy vagány szett kiválasztása után találkoztak a barátnőikkel, és indulhatott a banzáj. A munkát összekötöttük a hasznossal, ettünk, ittunk, hintáztunk és fergetegeset buliztunk a Valmar srácokkal.



LELŐHELYEK:


DUNASZERDAHELY
Mecse, Torony, Chilli House, Kék Duna (szolárium), MissQ, Pizza Extra, New York, Tabu, Sultan, Junior, Kulacs, Istanbul, Istanbul melletti fagyizó (buszállomásnál), Merkúr borozó, Korona, Csámcsogó, Nero, a vele azonos soron a fodrász, Zserbó cukrászda, sarki élelmiszerbolt, Vovoland, Fácán, Észak II-esi újságos, Nova Fitness, Pelikán, Vito, Meskete, Itsipitsi, Park presso, a rendőrség előtti újságos, 7moments, Artica, Kelet lakótelepi újságos, Atlantis, Dunauto, Tesco: fodrászat / palacsintázó, Hazai ízek / Duntel, Baranyai, Turul, Street, Street melletti sörkert, Csokiszoli, Wagner, Fitklub, Venezia, Kubačka masszázsszalon, Almási Anikó kozmetika, Big Man Shop, Maduro kávézó, Szicsek, idegenforgalmi iroda, Country, Fontána, NFG, Vespresso, Choco Arden, St. Patrick’s, DejaVu kávézó, VÚB melletti parkolóházban lévő kis trafik, Buena kávézó, Robi ABC, Golden Scissors fodrászat, Lady’s Plus fodrászat, Budapest kávézó, Vila café, Minit pogibár, Tilos sörbár, Clinique Jolie, Wagner cukrászda (Galántai út), MAX (keddtől): szolárium, Duntel, Pizza Extra.

HODOS
két élelmiszerbolt, kocsma, Kakadémia, újságos.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább