„Kicsiben csinálhatják azt, amit mi még csak 16 éves kortól kezdhettünk el” – Czuczor Nóri az NFGreen KIDS-ről

A Vekker Műhely, az NFGreen Kids fesztivál társszervező csapata egész évben foglalkozik drámapedagógiával, iskolákat látogatnak meg, ahol a diákokkal közösen különféle érzékenyítő, fejlesztő, kreatív, interaktív foglalkozásokat tartanak. Hagyományos évadzárójuk az NFGreen Kids fesztivál lett.

Az időpont is általában a felnőtt fesztiválhoz kötődik. Idén első alkalommal alakult úgy, hogy a gyerekeknek szóló rendezvénysorozatot előtte egy héttel tartották meg, a felnőtt fsztivált megelőzve.

„A tavalyi év után az volt a tapasztalatunk, hogy hétköznap már a gyerekek táborokban vannak és így szombat, vasárnap talán egyszerűbb kicsalogatni, megszólítani őket egy teljes hétvégére” – mondta el Czuczor Nóra, a NFGreen Kids főszervezője.

Az egyik elsődleges cél az volt, hogy a rendezvény fesztivál jellegét hangsúlyozzák, például ne egy olyan program legyen, mint egy napközis táborban, amikor a szülők reggel hozzák, délután pedig elviszik a gyerekeket.

Szerették volna, hogy a szülők az egész hétvégét együtt töltsék a gyerekeikkel, amire szerencsére idén is bőven volt igény.

NFGReen Kids,Nfgreen,fesztivál,gyerek,program

„A programokat is úgy állítottuk össze, hogy ez lehetséges legyen a szülők részéről is. Délelőtt tartottuk a foglalkozásokat, amiben a gyerekek aktívan részt vettek. Volt közös éneklés, kézműveskedés, amikben nekik kellett tevékenykedniük, délután pedig már passzív résztvevőként lehettek jelen, ahol különféle előadásokat nézhettek végig a családjaikkal” – tette hozzá a főszervező. Olyan előadókat hívtak meg idén is, akik a saját területükön magas színvonalat képviselnek, mint például a Várkonyi Csibészek, akik az esti koncertjük mellett egy, a koncerthez kötődő foglalkozást is tartottak.

Az idei NFGreen Kids legkülönlegesebb programja a falmászás volt, ahol a fesztivál teljes ideje alatt szakképzett segítség várta a gyerekeket. Tavaly még nem sikerült, de ez évben teljes két napra el tudták hívni a füleki Big Adventures cég csapatát, akik egy mobil mászófalat hoztak magukkal.

„Nem tudok róla, hogy a mi régiónkban volna olyan fesztivál, ahogy a gyerekek egy 8 méter magas falat mászhatnak meg. Ez volt az egyik legsikeresebb kísérő programunk idén. A falmászók elmondták, hogy volt olyan délután, amikor egyfolytában 5-6 órán keresztül biztosították a gyerekeket a kötélen, mert olyan sokan szerették volna kipróbálni” – jegyezte meg Czuczor Nóri.

NFGReen Kids,Nfgreen,fesztivál,gyerek,program

A mobil mászófalat egy állványzaton helyezték el, melynek darabjait egy nagyobb furgonnal szállították a helyszínre és ott szerelték össze. Hasonlatosak a mászótermekben látható gyakorló mászófalakhoz.

Jövőre is hasonló koncepció alapján szervezik a fesztivált, a fő cél újra a gyermekes családok együttes foglalkoztatása és szórakoztatása lesz. A kétnapos rendezvényen idén a sátorozást preferálták inkább, de jövőre elképzelhető, hogy arra az egy éjszakára a közeli vendégházakat is bérbe vehetik majd a családok.

„Szeretnénk átadni azt a fesztiválhangulatot, azt az élményt, amit fiatalon mi is megtapasztaltunk. Fontos, hogy a gyerekek és a szülők is tudják, hogy van egy olyan fesztivál, ami róluk szól, nekik szól és kicsiben csinálhatják azt, amit mi még csak 16 éves kortól kezdhettünk el” – mondta a főszervező.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább