Akkor és most: legnépszerűbb gyerekjátékaink | Gyereksarok

Kíváncsi voltam, hogy mi lesz a keresésem eredménye, ha beírom a böngészőbe, hogy „mai legnépszerűbb játékok”. Nagyon meglepődtem, mert a első találatok legnagyobb része számítógépes játékokra mutatott. Tényleg ennyire eltolódott volna a játék fogalma a virtuális tér felé, vagy azért vannak kedvenc megfogható játékaink is?

3-3 népszerű – kézzelfogható – játékot gyűjtöttem  össze a mi gyerekkorunkból és a mai gyermekek gyerekkorából.

1980-1990

Gyereksarok,Gyerek,Játék

BÚGÓCSIGA


A búgócsigák nagyon sokfélék lehettek. Pár termék közül választhattak csak akkoriban a szülők, de az sem volt ritka, hogy valaki kézzel készítette el ezt a gravitációt kicselező játékot. Pár centiméteres átmérőtől egészen a 20-25 centis átmérőig is láthattunk már. Izgalmasabb a színes mintázatú, de az egyszínű mellett se unatkozhatunk. S ami a legjobb, hogy még ma is vásárolható!


Gyereksarok,Gyerek,Játék

ÜVEGGOLYÓ


A üveggolyó nagy különlegességnek számított akkoriban, amit tulajdonosai féltve őriztek. Már akkor nagymenőnek számítottál a többiek közt, ha csak egy vagy két darabod volt. Aki egy kisebb zsákkal hozott magával, a legnagyobb királynak számított a környéken. Nem volt sokféle, egy-egy színes csík díszítette a közepüket, mégis nagyon megbecsülte, akinek volt. Több fajta játékot találtak ki hozzá a gyerekek, ki, a maga kreativitása szerint. Jó hír, hogy ma is kaphatóak, de messze nem nem olyan minőségben gyártják őket, mint korábban. Vagy csak nekünk tűnik így, mert akkor nem volt könnyű beszerezni és sokkal értékesebbnek számított? Nem is tudom, lényeg a lényeg, hogy akinek van, most is becsülje meg és játsszon vele sokat!


Gyereksarok,Gyerek,Játék

GAZDÁLKODJ OKOSAN


Két-négy fő részére ajánlott társasjáték, mellyel még a szüleink is játszottak gyerekkorukban, amolyan többgenerációs társas. A játék célja, hogy a résztvevők ügyesen gazdálkodjanak a rendelkezésükre álló pénzzel, mielőbb lakáshoz jussanak, majd azt berendezzék. A gyermekek a játék által megismerhetik a pénz szerepét az életben, fejlesztik vele a pénzügyi intelligenciájukat. A legjobb felnőttekkel, a szülőkkel együtt játszani, így ők is átadhatják tapasztalataikat, játszva elláthatják jó tanácsokkal gyermekeiket.


2010-2020

Gyereksarok,Gyerek,Játék

FAKOCKÁK


Korábbi cikkünkben, ahol a fejlesztő játékok királyait, a konstruktív játkok csoportját mutattuk be, részletesen is olvashattok a szabadon építhető külön-külön elemekből álló játékokról. A fa építőkocka egy olyan örök kedvenc, ami felsorolásért kiált, s ami jó hír, továbbra sem ment ki a divatból. A gyártásuk azonban, a korábbi évtizedekben használt technológiával ellentétben sokkal természetközelibb, sokkal inkább felhasználóbarát, azaz, ha a gyerek a szájába venné és lerágná róla a festéket, a legtöbb játéknál az sem okozna nagy problémát. (Természetesen ez nem azt jelenti, hogy hagyjuk, hogy rágja, mert ugyanúgy nem szabad a szájába venni, ahogy 50 évvel ezelőtt sem)


Gyereksarok,Gyerek,Játék

DOBBLE


A játék célja hasonlóságok, vagy ellentétek keresése a megadott figurák alapján. A Dobble társasjátékkal öt különböző játékot játszhattok, amik fejlesztik az észlelést és a gondolkodást. A társas 55 kerek kártyalapot tartalmaz, amiken képek szerepelnek, köztük minimális eltéréssel. 2-8 játékos részére ajánlják.


Gyereksarok,Gyerek,Játék

INTERAKTÍV BABÁK, PLÜSSÖK


Már 40 évvel ezelőtt is lehetett kapni olyan mikrofonos, beszélő, akár hangfelvevő állatfigurákat, babákat is, amivel gyerekekként mi is játszhattunk. Talán csak annyi a különbség, hogy ez nem volt elérhető mindenki számára. Nagy dolog volt akkoriban egy ilyet kézbe venni, még a játékboltok polcain is. Mára sokkal könnyebben hozzájuthatunk ezekhez és majdnem minden kisgyermeknek van egy, akár több is.


Gyereksarok,Gyerek,Játék

+1 JÁTÉK:


A mindenkori plusz egy tippünk a Lego. Erről a játékról már írtunk korábban, de most sem maradhat ki a sorból. Nem tudtunk megegyezni abban, hogy melyik korszakhoz soroljuk, mert sikeressége már évtizedek óta töretlen és mai is rengetegen imádják.


TANULSÁG!

A népszerű játékok nem mennek ki a divatból, talán csak a formai és a technikai kialakítása az, ami időközben változik és amiben mégis különböznek az 50 évvel ezelőttiektől. A preferenciáink nem változnak, ugyanis alapvetően a fejlesztő játékok metódusai és gyermekünk szeretni akarása, szeretetük visszatükrözésére hivatott, megszemélyesített játékok funkciói sem változnak.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább