„Azonnal tudtam, ez az enyém, ez az én igazi sportom!” – interjú Rákóczi Ramóna Gymstick és Zóna oktatóval

FOTÓK: UGRÓCZKY ISTVÁN
A kiemelkedő sportolókkal való beszélgetések mindig feltöltenek, és szerencsésnek érzem magam, hogy a sikereiket megosztják velem. Minden egyes diskurzus olyan mélységeket indít el bennem, amiért kijelenthetem, büszke felvidéki magyar vagyok. Az interjúsorozatban olyan csallóközi/felvidéki sportolókat szólítok meg, akik kivételes módon inspirálóak lehetnek mindenki számára és szeretettel beszélnek magáról a sportról. „Számukra ez az élet, ez az igazi otthon!”

Manapság egyre népszerűbbé váltak a „tömegsportok”. Valami újra vágytam! Ennek apropójaként szerettem volna egy olyan sportolóval interjút készíteni, aki valamilyen egyedi edzésformát oktat a mindennapok során. Így esett a választásom a bősi Rákóczi Ramira, akinek inspiráló személyisége teljesen magával ragadott. Öt éve vált Gymstick oktatóvá, majd tavaly Zóna instruktorrá. A két sportág egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A beszélgetésünk során örömmel mesélt az életútjáról, a nem mindennapi mozgásformák különlegességéről és a jövőbeli terveiről.

A sport mindig is az életed része volt, vagy csak később találtál rá a sporttal igazán önmagadra?

Igazából pont az ellenkezője voltam annak, amit most csinálok. Az iskolás éveim alatt mindig próbáltam kibújni a sport alól. Mindig kifogásokat kerestem, hogy miért ne kelljen mozognom. Majd egy hátgerincsérülés miatt ténylegesen felmentettek a tornaórák alól. Később, középiskolás koromban a túlsúlyom miatt kezdtem fitnesztermekbe járni. Egyedül edzegettem, soha nem volt edzőpartnerem. Igyekeztem suli mellett eleget mozogni. Végül annyira megszerettem a mozgást, hogy az életem részévé vált. Gyógyszerlaboránsnak tanultam, úgyhogy nagyon hosszú napjaim voltak, az edzésekkel pedig le tudtam vezetni a feszültséget. Ez volt a napom „én-ideje”. Mindez annyira a mindennapjaimmá vált, hogy az iskola elvégzése után, kipróbáltam magam több csoportos edzésen is, majd így jött velem szembe a Gymstick. Ekkor már másfél éve tornáztam, de soha semmilyen mozgásformától nem volt ilyen erős izomlázam. Azonnal tudtam, hogy „na, ez az enyém, ez az én igazi sportom”. Kitartóan és becsületesen eljártam Bősről Nádszegre heti három alkalommal, hogy részt tudjak venni az edzéseken.

Hogyan váltál végül te is Gymstick oktatóvá?

Szlovákia Gymstick mesteredzője, Gombos Flóra azt mondta nekem, hogy „figyelj, minden edzésemen itt vagy heti 3 alkalommal munka után, hatalmas elánnal, mosollyal és szorgalommal. Ősszel indul egy Gymstick edzői képzés, szerintem te pontosan beleillenél ebbe a hivatásba!”. Úgy voltam vele, hogy munka mellett erre nincs elegendő időm. Nekem megfelelő volt, hogy valaki megtartja az edzést, én pedig kellemes elfáradok a végére. Az edzőnő adott gondolkodási időt. Majd jött egy sugallat! Úgy gondoltam, ha másért nem is végzem el a kurzust, legalább önmagam fejlesztése érdekében tegyem meg.

Az első saját edzésem 2018. október 14-én volt! Azt mondtam magamnak, ha tíz ember eljön, már boldog leszek. Végül ötvenen voltunk, ami egy ingyenes bemutató edzés volt Bősön, a szlovák alapiskola tornatermében. Itt indult el ez az egész!

Az emberek bejelentkeztek a következő edzésekre. Először csak heti két edzést tartottam. Hitelre vásároltam Gymstick eszközöket, úgy éreztem, érdemes ebbe belefektetnem a pénzemet és az időmet is. Végül minden jól alakult, hiszen saját edzéseket tarthatok, amit nagyon szeretek. Óráról órára növekszik azok száma, akik szeretnének részt venni az általam tartott Gymstick órákon. Eleinte fel kellett iratkozniuk a helyekre, hiszen nem mindenkinek jutott eszköz, úgyhogy mindig volt egyfajta várólista. Szerencsére, a nagy érdeklődésre való tekintettel, nálam a mai napig ez a bejelentkezési rendszer van, hogy biztosítani tudjak minden tornázómnak eszközt. Igyekszem azok számára is lehetőséget nyújtani, akik messzebb laknak, de szeretnének eljárni az óráimra. Kialakítottam egy Facebook-os zártkörű csoportot havi tagsági díjjal. Ez egy olyan szimbolikus összeget takar, ami anyagilag jobban megéri, mint a személyes edzések. Igaz, itt nincs kontakt, mert nem látom, hogyan végzi el valaki a gyakorlatokat. A csoporton belül folyamatosan bővül a videótár. A tagok bármikor, bármelyik edzést újranézhetik. Ez sokkal szabadabb mozgási lehetőséget nyújt az embereknek, mert könnyedén be tudják osztani az idejüket.

Maga a Gymstick milyen edzésformákat foglal magába?

A Gymstick egy funkcionális edzésforma, amelyet egy speciális, erre kialakított eszközzel végzünk. Ez egy alumínium rúd, amelynek mindkét végéhez gumikötél illeszkedik, így egyszerre a felső- és az alsótestet is megdolgoztathatjuk. Ha felcsavarjuk az ellenállást, akkor tudjuk korrigálni, milyen erősségűek legyenek az adott gyakorlatok. Valamint a gumikötelek színe szerint is válogathatunk az erősségi fokozatok között. Ötfajta Gymstick gumiszalag létezik: a zöld színű a leggyengébb, a kék a közepesen erős, a fekete az erős, az ezüst az extra erős, végül az arany, ami már az ultra erősségű hatást nyújtja. A csoportos edzéseimen a kék és a fekete színű gumiszalagok vannak használatban. Legyen érezhető a fejlődés! Ennek eredményeképp tudunk igazán dolgozni magunkon, ez pedig elősegíti a zsírégetést, az izomtónus-fokozást, javítja az állóképességet, a koordinációt és az egyensúlyt.

Ezzel az edzésformával nemcsak erősítő gyakorlatokra fókuszálhatunk, hanem a jól beépített kardióval elegendő zsírt is elégethetünk, eleinte akár 7-800 kalóriát edzésenként, de a későbbiekben is stabilan 4-500 kalóriát.

Ez persze, egyénenként eltérő lehet. A Gymstick edzések során triókban dolgozunk. Nagyon széles a repertoár, amihez a Gymsticken belül „nyúlhatunk”. Az edző fantáziájára van bízva, hogy a gyakorlatokat milyen módon állítja össze.

Említetted, hogy az edzéseken triókban dolgoztak. Ez mit jelent pontosan?

Fontos, hogy a Gymstick edzéseken úgymond triókban dolgozunk. Mindig van egy alapgyakorlat, például egy bicepszerősítés, amelyet egy középhaladó feladat követ. A harmadik rész mindig a legnehezebb, mert itt elérkezünk az egyensúlyra/kardióra fókuszáló gyakorlatokhoz. Ezt úgy képzeljük el, hogy egyszerre erősítünk bicepszre, guggolunk és toljuk ki egyik lábunkat hátra. Így fejlesztjük a koordinációnkat is, és emeljük az edzés intenzitását. Egy edzésbe tíz trió fér bele, amelyet két körben végzünk el. Ez 120 intervallt jelent. Egy gyakorlat időtartama pedig harminc másodperc, tíz másodperc pihenőidővel.

Megfogalmazódott bennem egy fontos kérdés, mert rendkívül összeszedetten beszélsz. Miért olyan kiemelkedően különleges a Gymstick edzésforma?

Úgy érzem, hogy a Gymstickkel megtaláltam a saját sportomat. Ezzel a sportággal, nagyon gyors változásokat tapasztalhatunk. Minden egyes sportnak megvan a saját maga szépsége. A Gymstick esetében úgy éreztem, hogy ez az, ami mindent magába foglal, amire szükségem lehet.

Az edzéseken használunk gumiszalagokat, amelyek segítenek a nyújtásban. Ezekkel szépen formálhatjuk az izmokat, hiszen ellenállással dolgozunk. Akár két hónapon belül láthatóvá válik a fejlődés, ez pedig igazán motiváló lehet! Engem ez fogott meg, hogy rövid időn belül drasztikus változásokat produkál a testünk.

Éreztem, hogy ennél jobb testmozgásra nincs szükségem. A másik ok pedig talán a változatosság. Soha nem tartottam még két pontosan ugyanolyan edzést csoportokon belül, mindig válogatom a koncepciót és új gyakorlatokat találok ki. Ennek hatására az izomzat nem szokja meg a mozdulatokat. Úgy gondolom, a Gymstick nem egy betanult koreográfia szerinti mozgásforma!

Úgy tudom, hogy a hétköznapokban nemcsak Gymstick, hanem Zóna oktató is vagy. Mesélnél ennek a történetéről egy kicsit, hogyan jött az ötlet?

A Zónával mint mozgásformával egy budapesti sportrendezvényen találkoztam először, amelyre egyébként a Gymstick miatt mentem. Több fellépő is volt, ekkor találkoztam először Péntek Enikővel. Több Zóna edzőjével karöltve léptek a színpadra, és úgy éreztem, be kell szállnom nekem is az edzésbe. Úgy gondoltam, jó a kondim, de 10 perc után úgy kapartam össze magam a földről. Nem hittem el! A saját testsúlyommal minden eszköz nélkül tíz perc alatt kivégeztek a lányok! Éreztem, hogy nekem még ez hiányzik a Gymstick mellé. Szükségem volt egy olyan sportra, ami kardiósabb, és a sok erősítés mellett pucolja rólam a zsírt. Elkezdtem Zóna Youtube-videókra tornázni, majd DVD-ket vásároltam letölthető formában, ill. táborban és több zónás eseményen vettem részt. Idővel nagyon megszerettem Enikőt! Csatlakoztam a zártkörű csoportjához, végül úgy döntöttem, nagyon szeretnék én is a Zóna edzők közé tartozni! Ez egy háromkörös edzőválogató volt, nem mindenkit válogattak be. Nagyon izgultam, szerettem volna, ha sikerül! Végül sikeresen beválogattak és levizsgáztam.

Tavaly decemberben hivatalosan is Zóna oktatóvá váltam. Úgy éreztem, az álmok valóra válnak. Először el sem akartam hinni, hogy ez megtörténhet. Egy ilyen neves és elismert edző csapatát erősíthetem, és Szlovákiába is elhozhatom.

Annyira jó érzés volt, hogy Enikővel és a Zóna edzőkkel az oldalamon én is ott állhattam idén a nagyszínpadon edzőként Budapesten, a Smart Sport Expó és Fitness Fesztivál keretein belül. Ekkor tudatosult bennem igazán, hogy ha az ember valamit nagyon akar és hajlandó érte megdolgozni, akkor a határ a csillagos ég.

Csak tenned kell érte, minden egyes nap valamiféle áldozattal jár, de megéri. Megéri, hiszen nincs olyan, hogy lehetetlen! Boldog vagyok, hogy Gymstick és Zóna edző lehetek!

A jövőbe tekintve, milyen elképzeléseid vannak? Mit gondolsz, jó úton jársz az önmegvalósításhoz?

Örülök, hogy két szerelem is van az életemben, hiszen a Gymstick mellett rátaláltam a Zónára is. Heti ötször van Gymstick edzésem, míg heti kétszer Zóna. Tökéletesen kiegészítik egymást az életemben. A jövőben igyekszem még továbbfejlődni, és elmenni picit a rehabilitációs vonal felé is. Jó lenne kombinálni az edzéseket, mert szeretnék több korosztályt megszólítani. Nemcsak a fiataloknak van szüksége a testmozgásra, hanem az idősebbeknek is. Úgy érzem, ők kicsit el vannak hanyagolva, ha a sportolási lehetőségeket nézzük. Nem mindenkinek való a kemény sport. Azt hiszem, így lenne teljesen kerek az én világom!

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább