Megtanulnak sütni-főzni! | Gyereksarok

Már csak egy nap van hátra az idei dunaszerdahelyi gasztronómiai táborból, melyet Gasztrosuli szervezett a Europa Centerben.

A sütés-főzés mellett a gyerekek megtanulták itt, hogy hogyan kell egy ételt megtervezni, az alapanyagokat előkészíteni, megfelelően feldolgozni, ízesíteni, vagyis egy ízletes eledellé varázsolni. Az elkészítés mellett a mosogatás és a törölgetés nagy része is az ő feladatuk volt, és mindenekelőtt a kóstolás, amivel tesztelték az alkotás minőségét. Közben persze jól is laknak, és még külön szakácsot sem kellett felfogadniuk. A napi háromszori étkezést mind maguk készítették el, közben pedig remekül szórakoztak.

„Már öt éve szervezzük meg ezt a Gasztrosuli tábort. Akkor kezdtem el, amikor a gyerekeim még kisebbek voltak, előtte inkább tánc- és sporttáborokat szerveztünk, aztán jött a Gasztrosuli ötlete, a kollégák is kaptak alkalmon és azóta változatlanul minden évben szervezzük“ – mondta el Kovács Katalin, a tábor ötletgazdája és főszerszervezője.

A turnusonként 28-28 főre való főzés mellett természetesen szükségük volt némi testmozgásra is. Minden nap tornáztak és játszottak is. Időjárástól függően szervezték meg a kinti és benti programokat.

“Az alapanyagokat is mi magunk szerezzük be a gyerekekkel, ma például paradicsomleves volt, amihez tegnap Nagyabonyban, ahol a zöldségeket termesztjük, együtt leszedtük a paradicsomot és abból főztük a levest. De ezt látni kell, ez mindannyiunknak egy hihetetlen élmény. Van, aki már öt éve ide jár hozzánk, de mindig valami újdonsággal is készülünk, hogy aki már volt itt, annak is izgalmas maradjon. A leves mellett Szabó Csillával olaszos ételeket készítettünk, házi tésztát, töltött raviolit és megsütöttünk 8 pizzát, amit a gyerekek saját maguk ízesíthettek“ – mesélt a mai napról Kovács Katalin.

A gyerekekkel foglalkozó felnőttek, összesen 9 fő, mind szakemberek, akik ott álltak a kicsik és nagyobbak felett is, figyelték minden mozdulatukat. Főleg akkor, amikor éles eszközökkel dolgoztak. Mindent megtettek azért, hogy a gyerekek biztonságosan alkossanak.

“A gyerekek szeretete az, ami bennünket hajt előre. Mindig azt mondják, hogy két hét alatt biztosan kimerülünk majd, de nem, épp az ellenkezője történik, feltöltődünk általuk. Ez az igaz szeretet, amit egy gyerek adhat a pedagógusoknak, ez leírhatatlan“

– mondta el a vezető és hozzátette, hogy remek visszhangja van minden évben a tábornak. A holnapi nap menüje csirkepaprikás lesz galuskával, amit már nagyon várnak. De a szülők sem maradtak ki a gasztronómiai élvezetekből, ugyanis minden nap megkóstolhatták az aznapi ételeket, amit a gyerekek készítettek.

Jövőre is ugyanebben az időben, július utolsó és augusztus első hetében újra szeretettel várják majd a gyerekeket.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább