Bejelenkezett lakos = ingyenes parkolás

Nyitókép: dunaszerdahelyi.sk – Nagy Attila illusztrációs felvétele 

Dunaszerdahely Város képviselő-testülete június 27-ei ülésén hagyta jóvá városunk új parkolási rendeletét, amelynek egyik célja motiválni az életvitelszerűen a városban élő, ám még be nem jelentkezett lakosokat. A rendelet a parkolás észszerűsítése mentén ugyanis jobban a hűségkártyához köti a pakolás ingyenességét, és a dunaszerdahelyi lakosok érdekeit helyezi az előtérbe. A 2024. január 1-jével életbe lépő új parkolási rendszabályokkal kapcsolatban kérdeztük Hájos Zoltán polgármestert.

A városi képviselő-testület júniusi ülésén többek között arról is döntött, hogy szigorítja a lakótelepi parkolást. Mindezt azzal összefüggésében, hogy az előző évben bevezetett rendszer valójában hatékonynak bizonyult, és a lakosoknak lehetőségük volt a legközelebbi parkolóhelyen letenni az autójukat, főképp az esti órákban.

Most pedig ennek az egyéves tapasztalatnak a birtokában alakítottunk ki egy olyan szabályozást, amely elsősorban még inkább a dunaszerdahelyieknek kedvezne, és arra szeretné ösztönözné a Dunaszerdahelyen életvitelszerűen élő, ám még be nem jelentkezett lakosokat, hogy jelentkezzenek be ide állandó lakhelyre.

A parkolási rendelet értelmében akik állandó lakhellyel rendelkeznek, a lakóhelyükhöz legközelebbi parkoló zónában két ingyenes parkolóhelyet kaptak, és akiknek átmeneti lakóhelyük volt, azok egy ingyenes parkolóhelyet vehettek igénybe.

Ez azonban kevésbé volt motiváló az itt élőknek, így a képviselő-testület úgy szigorította a rendelkezést, hogy 2024. január 1-jétől már csak azok tudják az autójukat a kék zónában ingyenesen leparkolni, háztartásonként két autóval számolva, akiknek az állandó lakhelyük Dunaszerdahelyen van és érvényes Dunaszerdahelyi Hűségkártyával rendelkeznek. A nem állandó lakhellyel rendelkezők számára már nem lesz lehetőség arra, hogy a kék zónában a pakorlási lehetőséget igénybe tudják venni.

Magyarán, aki Dunaszerdahelyen él, de nincs ide bejelentkezve vagy csak átmeneti lakhelye van itt, azok csak a fehér zónában tudnak majd parkolni, ám ott is csak fizetősként.

Akik viszont állandó lakhellyel és emellett Dunaszerdahelyi Hűségkártyával rendelkeznek, azok számára továbbra is ingyenes marad a kék zónában való parkolás. Ha pedig a lakos állandó lakhellyel igen, de érvényes hűségkártyával nem rendelkezik (vagyis nem fizette be időben a kötelező adót és illetékeket, azzal érvénytelenítve a hűségkártyáját is), akkor a kék zónában nem, de a fehér zónában parkolhat még ingyenesen.

Tehát úgy állítottuk fel a feltételeket, hogy már közvetett módon motiváljuk a lakosokat, hogy ha a kék zónában akarják az autóikat ingyenesen leparkolni, akkor jelentkezzenek be állandó lakhelyre, illetve figyeljenek arra, hogy érvényes legyen a hűségkártyájuk. Mind a bejelentkezést, mind a hűségkártyát a városi hivatalban a hivatali időben el tudják intézni.

A teljes cikk elolvasható a dunaszerdahelyi.sk oldalán

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább