Hiszünk a jelenlét erejében! – Itt és Most Társulat

Itt és Most Társulat hitvallása: hiszünk a jelenlét erejében. A színházi és alkalmazott improvizációval foglalkozó lelkes csapat nem bíz semmit a véletlenre, azaz mindent a véletlenre bíz, ami egy improvizációban megengedhető, sőt el is várható. Előadásaikban elengedhetetlen ez a kibillenthetetlen jelenlét, ami spontán örömben csúcsosodik ki a programjaik során. Munkájuk elemi része az egymással való könnyed, mégis intenzív kapcsolódás.

Tevékenységük nagyon sokrétű és szerteágazó. Az előadásaik mellett tréningekkel is foglalkoznak, kurzusokat, teljes programok lebonyolítását is vállalják, valamint céges csapatépítést és foglalkoztató workshopokat is.

„Képzelj el egy olyan színházi előadást, amit csak és kizárólag azon az estén játszunk, amikor ott ülsz a nézőtéren. Nem megírt darabot vagy adaptációt látsz a színen, sőt, azt sem tudhatod, hogy drámát vagy vígjátékot nézel-e? Nem ismered előre a szereplők sorsát, a jelenetek az adott pillanatban születnek. A Te jelenléted, a helyszíni körülmények, a közös valóság részletei befolyásolják a színészek játékát” – fogalmazzák meg működésük lényegibb elemeit.

Színház,Itt és Most,Budapesti Szemle

Előadásaik során nincs előre megírt szövegkönyv. A színpadon látott játék mind-mind akciók és reakciók sorozata, közös rögtönzés, jelen idejű színházi alkotás. Nincsenek előre bepróbált  jelenetek, viszont sokat tréningeznek, ezért egyre bátrabban és bátrabban mondanak igent az ismeretlenre és váratlanra.

A színpad nem csak a színészeké, a néző könnyedén válhat szereplővé azonban a bekapcsolódás minden esetben önkéntes és szabad. IX. kerületi színházukban műsoron tartott előadásaink mellett külső helyszíneken is, például egyes rendezvényközpontokban vagy iskolákban is szívesen vállalnak külsős fellépéseket, figyelembe véve a kitűzött célokat, a közönség vagy csoport igényeit.

Az Itt és Most Társulat gondozásában működik egy Közösségi Tér, ami Budapest belvárosának peremén található. Létrehozásakor egy olyan helyet álmodtak meg, ahol többféle művészeti ág és gondolkodásmód is találkozhat egymással. Bázisuknak az improvizáció a fő profilja, de az Itt és Most Társulat előadásai és műhelyei mellett más közösségépítő programoknak és előadásoknak is otthont adnak, legyen az színház, játék, irodalom, film, akár környezettudatosság.

Színház,Itt és Most,Budapesti Szemle

Nyitottak a megkeresésekre. Az Itt és Most Közösségi Térnek otthont adó ingatlan bérleti jogát Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának pályázatán nyerték el. „Amennyiben szükséged van befogadó térre művészeti produkciód megvalósításához, esetleg próba vagy tréning teret keresel, állunk rendelkezésedre. Vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben: raday@ittesmosttarsulat.hu” – bíztatják a vállalkozókedvű szervezőket.

Előadásaikra ITT válthattok jegyet.

Róluk írták:


„Ötödik éve veszek részt az Itt és Most Társulat kurzusain és előadásain. Mit ad nekem az impró? 180 perc intenzív kikapcsolódást kedves, intelligens emberek társaságában. Totális kiszakadást a hétköznapok monotonitásából. Amikor átlépem az Erkel utca 15. kapuját, megérkezek egy másik univerzumba, ahol bárki  lehetek, bármi megtörténhet. Mindegyik alkalom meglepetés, nem lehet előre tudni, hogyan alakul aznap a történet. Olyan, mint a Kinder-tojás, csak izgalmasabb, és nem hizlal.”

Gábor, résztvevő, Itt és Most Impró Akadémia
***

„A Délelőtti örömjáték számomra feltétlen gyermeki örömöt és a játékot, önfeledt játékot adott és olyan tudatállapotok és hangulatok megélését és azok váltogatását amiket amúgy ritkán tapasztaltam meg, főleg ennyire intenzíven és gyorsan váltakoztatva, egy biztonságos közegben.”

Levente, résztvevő, Délelőtti Örömjáték
***

„Engedjétek meg, hogy az egész Greenpeace csapat nevében megköszönjem nektek azt az elképesztően sok munkát, amit nyomtatok az elmúlt pár hétben; illetve szeptember óta.

Azt gondolom, hogy valami olyat alkottatok, alkottunk közösen, ami hiánypótló és nagyon fontos társadalmi hatása van.

Köszönöm nektek, hogy végig nagyon rugalmasan, lelkiismeretesen és nem mellesleg roppant jó hangulatban dolgoztatok velünk, a sulikkal és a diákokkal. Tudom, hogy a rugalmasságotokra bizony szükség is volt, mert sokszor szűkös határidővel és sok feladattal néztetek szembe. Remélem, hogy valamelyest kárpótolt titeket az, hogy egy olyan ügyön tudtunk együtt dolgozni, ami tényleg azoknak a fiataloknak a jövőjéről szól, akiknek ti előadtatok.„

Nyitray Dániel, közösségi kampányfelelős, Greenpeace Magyarország

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább