Október legjobb előadása Vári Éváé volt Budapesten | Budapesti Szemle

A közönség.hu internetes portál alapján október legjobb előadása Vári Éva monodrámája, a Rose lett. 2023. október hónapban 1999 szavazatot küldtek be a nézők összesen 437 előadásra. 6832 szavazat érkezett 1191 alkotóra és színészre, valamint 604 szöveges értékelés az egyes előadásokra.

Összesítették az október végéig leadott szavazatokat és külön-külön eredményt hirdettek összesítettben, valamint vígjáték, klasszikus színmű, opera/operett,  musical, balett/tánc, mesejáték, előadói est, kortárs színmű, dráma és egyéb kategóriákban. A weboldal valamennyivel több mint egy hónapja indult, és eddig az a tendencia az, hogy kevesebb szavazattal is a TOP lista elejére kerülhettek előadások. Leghitelesebbnek azok a vélemények tűnnek, ahol a szavazatok mellett szöveges értékelést is adtak a nézők, így a szöveges értékelések alapján egy másik sorrend is kirajzolódik, amit ugyancsak érdemes figyelembe venni.

A Rose a TOP10 előadás kategóriájában végzett az első helyen, őt követte a Brand című előadás a Nemzeti Színházban, harmadik helyen pedig Tajtékos Napok végzett a Ódry Színpadon az előadások kategóriájában.

Martin Sherman monodrámája Rose életén keresztül éles rajzú portrét tár elénk a 20. századról is, amelyben minden megváltozott, kivéve az erőszakot, iróniával, nevetve azonban a legsúlyosabb helyzet is könnyebben elviselhető. „Az ember egy hétig üldögél egy fapadon, nevet, sír, vitatkozik, és közben emlékezik a halottakra, sokat eszik, sokat fecseg, végül egész belesajdul a feneke, és mindez arra való, hogy emlékeztessen bennünket: egyazon néphez, fajhoz és kultúrához tartozunk, amely kultúrának a lényege a sajgó fenék, a panaszkodás, a heves vita, a nyughatatlan elme, a menekülő elme és az atomként fölrobbanó elme, bár az atomot még most sem értem, de hát megváltoztatta az elmúlt századot, azóta nem olyan a világ, mint azelőtt volt.” Rose végigélte a 20-ik század borzalmait, a háborút, a varsói gettót, az Exodus utasainak kálváriáját, eltemette és meggyászolta a családját, a férjét es gyerekét. És most újra gyászol: Rose süvet ül. A gyász az emlékezés ideje, de Rose nem szívesen emlékszik: túl sokat élt, túl sokat látott. Szeretne megszabadulni a fejében élő képektől, ezért elmeséli, megosztja velünk élete fontos pillanatait; minden fájdalmat, örömet es szerelmet. Humorral átszőtt, szívet melengető meséje megkapó jiddis Odüsszeia, amely élni akarásról, bölcsességről és emberi hitről tanúskodik. A Rose ősbemutatója 1999-ben volt a londoni Nemzeti Színházban.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az egyetlen novemberi időpont már megtelt, de decemberre hirdettek még egy időpontot, amire, ha elég gyorsak vagytok, még foglalhattok jegyet. A monodráma 2013. december 18-án 19 órakor is látható lesz a Spinoza Színházban.

A stáb:


Szerző – Martin Sherman
Magyar szöveg – Prekop Gabriella
Rendező – Ilan Eldad
Producer – Orlai Tibor

(Forrás: közönség.hu és orlaiprodukcio.hu)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább