J. M. Coetzee: A lengyel | Könyvjelző

A cikk megjelent a Klikk Out 2023/10. számában.

Witold 1943-ban született. Markáns, magas, kirívó fehér haja van, és hatalmas kezei, amelyek irgalmatlan erővel, de érzéssel ütik le a zongora billentyűit. Witold Walczykiewicz zongoraművész. Beatriz 1967-ben született: magas, elegáns; fekete haja és szeme rendkívüli titokzatosságot kölcsönöz neki. Nem, nem az a „klasszikus” vonzó nő, de mégis van benne valami elragadó. Házas, gyerekei vannak. Imádja a művészeteket. 

A lengyel e két ember kapcsolatába enged betekintést. Az egész egy munkaügyi vacsoránál kezdődik, Barcelonában. Az egyikőjük sincs elragadtatva a másiktól. Beatriz azonban pár hónap múlva egy e-mailt kap a férfitól, melyben az szerelmet vall neki.

A Nobel-díjas J. M. Coetzee rövidke regénye rendkívüli eleganciával, és egy sebész precizitásával tárja fel e két ember elméjét és tárgyalja magát a szerelem fogalmát rajtuk keresztül. A több száz rövidke vignettából összeálló történet, amely vadul ingázik a külső és belső világok, a múlt és a jelen, és a karakterek, illetve maga az elbeszélő nézőpontjai között, egy gyönyörűen megírt, de mégis hideg, távolságtartó, és kifejezetten steril olvasmány. Az, hogy ez mennyire fog bejönni az olvasónak, nem tudom. A magam részéről viszont azt mondanám: fantasztikus!

(Fordította: Borbély Judit Bernadett), XXI. Század Kiadó. 2023

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább