A jobb látásért az Oros Optik látszerészettel

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

A Dunaszerdahely város szívében található, immáron 32 éve szolgáltatást kínáló cég a megbízhatóságot, a tradíciót, a minőséget képviseli. Mindezt a hit tartja össze. Az Oros Optik múltjáról, jelenéről és a jövőjéről, Oros Csabával és Oros Jonatánnal beszélgettünk.  

Harminckét éves az Oros Optik. Melyek voltak a legfontosabb mérföldkövek és hogyan sikerült továbbvinni a víziókat?

Hosszú ez a visszatekintés, de egyben örömteli is, hiszen boldogsággal tölt el, hogy jelen vagyunk Dunaszerdahely szívében. Jól láthatóak vagyunk és örülünk, hogy ilyen szép környezetben található az újonnan megnyitott üzletünk – a Fontana mellett. A kivizsgálóval és a szemorvosi rendelővel együtt majdnem kétszázötven négyzetméteres az üzlet és a szemorvosi rendelő területe, tehát próbáltunk a legmagasabb igényeknek is megfelelni.

Minek köszönhetően született meg 1991-ben a cégalapítás ötlete?

Ez egy Isteni vízió volt, öt-hét optikában gondolkodtam. Huszonöt éves koromban döntöttem Jézus Krisztus mellett, akkor pedig már optikusként dolgoztam, ezzel párhuzamosan pedig elkezdtem járni teológiára is. Jelenleg is református lelkipásztorként tevékenykedem Bősön. Ez volt a nagy vízióm, ami lehet, hogy manapság hihetetlennek tűnik, de Isten segítségével vagyunk itt, ahol vagyunk és örülünk, hogy jelen lehetünk.

Mi az a filozófia, ami ezt a két dolgot összeköti?

Az első üzletünket Jókán nyitottuk meg, akkoriban, 1991-ben az a szó, hogy vállalkozó, nem is létezett, ezt a fogalmat nem ismerte a társadalom. Akkoriban valaki valamilyen tevékenységre váltotta ki az engedélyét, és elkezdődött a munka.

Nyilvánvaló, hogy rendkívül fontos szerepe volt a családi háttérnek, a neveltetésnek, akárcsak a testvéreknek, később pedig a feleségemnek, gyermekeimnek. Húsz-huszonöt évig nemcsak nyolc órát, de gyakran akár tizenhatot is dolgoztunk, ugyanakkor bevontuk a családtagjainkat, gyerekeinket, és ennek az ajándéka a mostani üzlet is.

A tervezővel együtt öt embernek a gondolatai, ötletelése nyomán egy igazi optika született, amelyre büszkék vagyunk, és azt kívánjuk, hogy a lakosok is örömmel térjenek be hozzánk. Próbáljuk azt a színvonalat tartani, amit az Oros Optik márkanév immár hosszú ideje hordoz magában.

Akkor gyakorlatilag kijelenthető, hogy egy családi cégről van szó, amely apáról fiúra és leányra is száll.

Igen, pontosan így van ez a családunkban. A legöregebb fiunk optometriára járt, a lányunk negyedéves orvostanhallgató és szemorvosnak készül. Meg kell említenünk az egyik és legfontosabb generális partnerünket, a német Rodenstock céget, hiszen cégként tőlük is tanultuk ezt a fajta filozófiát. Igazából nem vállalkozni szeretnénk, hanem egy olyan családi céget alapítani, ahova betérve a kliensek azt mondják: jó itt lenni.

Mi mindent takar az Oros Optik elnevezés?

Igazából azt szeretnénk, hogy a szemüvegjeink olyan helyet foglalnának el a családokban, mint egy segédeszköz. Mindenki árul szemüvegeket, Dunaszerdahelyen is legalább nyolc optika működik. Mi nem csupán szemüvegeket akarunk értékesíteni, hanem megoldással is szolgálni a munkahelyi vagy az otthoni életterek által támasztott kihívásokra. Ehhez sok tudásra van szükségünk, a nálunk dolgozóknak legalább öt területen kell szakmailag helytállni. Azt gondolom, hogy a Dunaszerdahelyen és a város környékén lakók is tudják, hogy az itteni embereket senkihez és semmihez sem lehet viszonyítani, maga módján különlegesek, értékesek az itt elő emberek. Nagyon nehéz a legkisebbtől a legnagyobb igényig megfelelni. Ez egy jó kihívás, amit megpróbálunk teljesíteni.

Milyen igényei vannak egy dunaszerdahelyi lakosnak? Ha betér ide, önök mit kínálnak neki? Képzeljük el a helyzetet, hogy eddig nem hordott szemüveget, de már kellene neki. Hogyan tovább?

Először is szüksége van egy látásvizsgálatra, amelyet optometristáink végeznek el mindegyik üzletünkben. A másik eshetőség, hogy bejelentkeznek szemorvosi rendelőnkbe kivizsgálásra, vagy máshonnan egy szemorvosi papírral érkeznek hozzánk. Az optometristák nem betegségeket gyógyítanak, mint a szemorvosok, de nekik ugyanúgy főiskolai végzettség szükséges a munkájuk végzéséhez. Arra specializálódtak, hogy megállapítsák a megfelelő dioptriát, emellett pedig elemzést is készítenek, amit – ha a szükség úgy hozza – a szemorvoshoz továbbítanak. Nyilván az ilyen eredmény nélkül nem tudunk továbblépni azt illetően, kinek milyen szemüvegre van szüksége.

A cégünk egyik előnye és erőssége, hogy az általunk nyújtott szerviz messzemenően az egyik legjobb a környéken, sőt talán a világszínvonalú kifejezés sem túlzás. Olyan optika vagyunk, ahol nemcsak új szemüveget vásárolhatnak a vevők, de a problémáikra is képesek vagyunk megoldást találni. Nyilván azért is van annyi visszatérő vendégünk, mert tudják, hogy amiben lehet, megpróbálunk segíteni.

Nyilván a szemüvegkeretet is segítenek kiválasztani a vevőknek.

Igen, mivel ahhoz is szaktudás kell. Nagyon sok szempontot figyelembe kell venni: a szemüveg méretét, a szárhosszt, hogy jól üljön az illető arcán. Természetesen ebben tanácsot is tudunk adni, de nyilván mindenki saját maga dönti el, milyen elképzelése van. Ha van rá igény, ehhez próbálunk segítséget nyújtani, hogy megtalálja a számára legmegfelelőbb, legkényelmesebb opciót. A kényelem fontosabb szempont a dizájnnál. A vizsgálatot követően jön a szemüvegválasztás, majd elérkezünk egy olyan ponthoz, amely szintén komoly tudást igényel: ez pedig a lencseválasztás. Itt is rengeteg a lehetőség, tudnunk kell, kinek mi az igénye és ahhoz kell alakítani egy olyan ajánlatot, amely megfelelő lesz.

Van egy különleges gépünk, amely arra szolgál, hogy ha eladunk egy lencsét, le tudjuk fotózni az illetőt, aki megvásárolta. A gép pontos mérést készít arról, hol néz ki a szemüvegen, milyen távol van a lencse hátulja a szaruhártyától. Ezekkel az információkkal képesek vagyunk testreszabott szemüveget készíteni, így a lehető legjobb látást kapja a páciens.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a családtagok, testvérek, munkatársak nélkül nem lennénk sehol. Jól kell tudni dönteni. A bátyám mindig azt mondja, hogy minél több a jó döntés, annál több a jó következmény a család számára. Hatan vagyunk testvérek, és mindannyian optikusként vagy optometristaként dolgozunk. Nálunk ez így működik.

Ön is hord szemüveget. Kinek a kezébe adta a döntést, hogy milyen dizájnú legyen?

A feleségem és a kollégák tanácsai alapján döntöttem, de kedvelem a Porsche-Design márkájú kereteket. Egyszer Brünnben egy előadáson elhangzott, hogy azok közül, akiknek szemüveget kellene hordania, csak a hatvan százalékuk visel. Az is tény, hogy a múlt évek bezártsága rontott az emberek egészségén általánosan, testi és lelki szempontból is. Mindenki nyomás alatt volt gyakorlatilag bezárva. Másrészt pedig a számítógép, a műfény rontott az emberek látásán. A tabletek, a mobiltelefonok, számítógépek napi több órában való használata meghozta a nem kívánt hatást. Sajnos azóta is sok probléma van – nemcsak a látással, de más egészségügyi dolgokkal kapcsolatban is. Azt mondják a szakemberek, hogy akik azt szeretnék, hogy lassabban romoljon a szemük, naponta legalább két órát el kellene tölteniük kint a szabadban. Mozgás, napfény és oxigén kell a szemnek.

Mi történhet, ha annak ellenére sem hordunk szemüveget, hogy az orvos ezt javasolta?

A szemek teljesen másképp működnek, mint a többi szervünk. Ha a szemorvos vagy az optometrista előírja, hogy szemüveget kell hordani, akkor azt azért javaslott betartani, mert a páciens csak nyer vele: fiatalságot, biztonságot, ezáltal például kevesebb lesz az utakon a baleset. A lencsének a szemen belül mindig nyugalmi állapotban kell lennie. Ha valakinek távollátásra kellene szemüveget hordania, de nem teszi, a szem saját maga kezd el élesíteni. Ekkor láthatjuk, hogy összehúzódik a szem, előjönnek a ráncok. Ezt azonban nem szabadna csinálnia a szemnek, a lencsének akkomodációs nyugalmi állapot szükséges. Ezt pedig csak úgy tudja elérni, ha szemüveget hord az illető. Óriási tévhit, hogy ha nem viselünk szemüveget, akkor hosszabb ideig lesz jó a szemünk. Amennyiben valakinek szüksége van szemüvegre és nem hordja, gyorsabban romlik a látása.

Mennyire változtatta meg a vásárlási szokásokat a kombinált szemüveg megjelenése, amely napszemüvegként is funkcionál?

Főleg az idősebbek vásárolnak ilyet, akiknek már érzékenyebb a szemük. Annyit azonban tudni kell, hogy az általunk árult összes fehér lencsében van UV-filter. Nem kell, hogy napszemüveg legyen, a dioptriásokban is ez van.

Általánosságban elmondható, hogy a vevőnél a szemüveg szükségességének felismerése az első lépés. Talán ekkor még annyira nem figyel oda a dizájnra, de a cserénél már annál inkább, mert a szemüveg fontos eleme a megjelenésnek. Létezik a divatnak a szemüvegekkel foglalkozó ága és ha igen, Dunaszerdahelyen mi a menő?

Nagyon nehéz ez a kérdés, hiszen a válasz az, hogy van és nincs. Bár vannak hollywoodi trendek, ezeket Szlovákiában az emberek többsége fáziskéséssel keresi. Vannak, akik haladnak a korral, egy-egy ember keresi a mostani újdonságokat, viszont a többség csak néhány év múlva vásárolja azokat a szemüvegeket. Az Amerikában trendi szemüvegeket ugyanakkor nem lehet összehasonlítani az itteni szemüvegekkel, mert bár ugyanazok, nagyon nagy különbség van az itteni, a nyugati vagy az ázsiai emberek arcméretében. Erre is oda kell figyelniük a cégeknek, hogy nem ugyanolyan kollekció van Európában, mint Ázsiában, ahol sokkal szűkebb orrú emberek élnek. Ezek olyan dolgok, amelyek a szemüvegválasztásnál nagy nehézséget tudnak okozni, hogy minden ember igényét kielégítsük. Az üzletünkben ezernél is jóval több szemüveg van kitéve, és még így is sokszor nehézséget okoz az igények kielégítése, még ha sokrétű is a választék.

Milyen a cég jövőképe az elkövetkező évtizedre nézve a mesterséges intelligencia és a felgyorsult élet által támasztott kihívások tükrében?

A mai digitalizált világban rengeteg mindent meg lehet rendelni olcsóbban az internetről, de fizikailag csak az üzletben lehet felpróbálni a szemüveget. Úgy gondolom, a boltoknak, üzleteknek is van jövője, mivel az emberek nem feltétlenül fognak akarni csak otthon ülni. Hosszútávon ennek csak negatív hatásai vannak. Tudjuk biztosítani a hitelességet, hivatalos forgalmazóktól vásároljuk a többféle márkájú szemüvegeket. Másrészt az internetről könnyedén el tud tűnni bármelyik cég, és ezzel egyúttal a kliensek pénze is. Biztos, hogy ez is oldható, de időigényes folyamat. A mi üzletünk nem fog innen elsétálni, mi maradunk. A jövőképhez annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy egy bizonytalan világot élünk, viszont mi szeretnénk biztos pont lenni az emberek életében.

Itt vagyunk, számonkérhetők vagyunk, és kommunikálunk, párbeszédeket folytatunk a klienseinkkel, családokkal, sőt az optikusok és a vevők között barátságok is születnek. Ha valaki valamit szeretne, szükség van pontos információkra a vevők részéről – ezáltal pedig valamilyen szinten meg is ismerjük a vásárlót, képesek vagyunk felmérni az igényeit.

Szeretnénk megmaradni, biztos pont lenni az embereknek és hosszútávon növelni a minőséget. Egy üzlet mindig abból él meg, hogy hűségesek a kliensei, ezért szeretném megköszönni a több mint harminckét éves bizalmat a vásárlóinknak. Meg akarunk maradni hosszútávon is a vevőinknek, akiknek így az interjú végén megköszönnénk az eddigi bizalmat – ez erőt ad nekünk!

A beszélgetésnél közreműködött az Oros Optik dunaszerdahelyi csapata.

ELÉRHETŐSÉG:
031/550 18 19, 0917 329 994
FACEBOOK:  https://www.facebook.com/orosoptik/
MÉG TÖBB FOTÓ AZ OROS OPTIK EXKLUZÍV FŐ UTCAI BOLTJÁRÓL

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább