Üssük el az időt együtt! (Kézműves ötletek)

Az utóbbi napokban megérkezett az első komolyabb hóesés és vele a téli, karácsonyi hangulat, ami legtöbbünket arra ösztönöz, hogy adjuk át magunkat az érzésnek. Kicsit pihenjünk meg, lassítsunk le, az oviból és a suliból sincs már sok. Élvezzük ki az ünnepre várakozás édes örömét együtt.

Számos programból választhattunk a hétvégén, karácsonyi vásárokkal, kézműves foglalkozásokkal volt tele a város és a környékbeli falvak és buzgón készítették az adventi koszorúikat az első gyertyagyújtásra.

Sokan bíztatnak arra, hogy ajándékozzunk hazait, kézzel készített, akár kézműves terméket szeretteinknek karácsonykor. Hadd soroljunk fel néhány ötletet arra, hogy mi magunk milyen otthon elkészíthető egyszerű meglepetést alkothatunk a gyerekekkel, mindenféle nagyobb megerőltetés nélkül.

A póló

A pólókészítés egyetlen szabálya, hogy bármit rajzolhatunk, vagy festhetünk rá tehát egészen másfél éves kortól 99 éves korig bárki készítheti. Fontos, hogy textilfilcet, vagy textilfestéket használjunk. Remek ajándék az egész családnak. Személyes, szívet melengető és még hasznos is, hiszen a póló még hosszú éveken keresztül póló marad és ha a minta rajta idővel kissé meg is a kopik, a kellemes, meghitt emlék biztosan nem fog.

Befőttes üveg

Mindenkinél akad otthon egy-egy, vagy akár több üres befőttes üveg. Ezeket számtalan módon felhasználhatjuk ajándékként. Egyik ötletünk, hogy öntapadós papírból kis mintát vágunk ki, karácsonyfa alapot például, felragasszuk az üveg oldalára, majd az egészet lefestjük, vagy lefújjuk hóspray-vel. Száradás után eltávolítjuk róla a mintát, beleöntünk egy kis rizst, lencsét, vagy tobozokat teszünk bele, rátekerjük az üveg tetejét, kivágunk egy négyszög alakú mintás textilt, spárgával rákötjük a tetőre és már kész is a karácsonyi dekoráció.

Másik ötletünk, hogy az üveget fejjel lefelé használjuk. A tető belsejére illeszthetünk papírból hajtogatott kis fát, télapó figurát, vagy akár egy kicsi szarvast is állíthatunk rá, fű, illetve hó gyanánt, zöld papírt, vagy színezett faforgácsot ragasztunk mellé. Tehetünk oda kisebb kavicsokat, tobozt, lényegében bármit, csak a képzeletünk szabhat határt az üvegbúra alatti karácsonyi pillanatképnek.

Pálcika ötletek

A legegyszerűbb, de talán a legtöbb fejtörést igénylő alapanyag a fa jégkrémpálcika, melyeket több darabos csomagban, akár hobbiboltokban is megvásárolhatunk. Készíthetünk belőlük mécsestartót, karácsonyfadíszt, nagyobb akasztós díszt, repülőgépet, lámpaburát, kosárkát, stilizált állatfejeket és így tovább. De mutassunk pát konkrét ötletet. Három darab pálcika végeit beragasztózzuk, majd összeillesztjük úgy, hogy egy háromszöveg kapjunk. Az egyik csúcsára egy hurkot ragasztunk, amivel felakaszthatjuk majd a kész díszt. Fessük be a pálcikákat a kedvenc színünkre, majd ragasszunk rá apró terméseket, tobozleveleket, gyöngyöket, vagy akár színes papírokat, vattapamacsokat. A pálcikákat egymás mellé is illeszthetjük, amiket egy keresztbe tett pálcikával rögzíthetünk. Festhetünk rá télapót, hóembert, csupán pár kelléket kell előkészíteni hozzá és már kész is a saját készítésű karácsonyfadísz.

+1 tipp

Fontos, hogy minden egyes elemet odakészítsetek az asztalra, mielőtt elkezdtek dolgozni a  kézzel készített díszeken, ajándékokon. A legjobb, ha írtok egy listát arról, hogy pontosan mik kellenek az alkotáshoz, egyenként előkészítitek és csak utána ültök le mellé közösen.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább