Az óvodapedagógusról | Gyereksarok

Fotó: Pixabay.com

Gyereksarok rovatunkban az aktuális helyi gyerekprogramok, érdekes események mellett szeretnénk bemutatni azokat a foglalkozásokat is, pontosabban azokat a szakembereket, akik valamilyen módon kapcsolatba kerülnek gyermekünkkel. Ilyen egy nevelőnő, óvónő, a tanár, edző, az iskolapszichológus és így tovább. Tudjuk, kik ők, de vajon meg is tudjuk mondani, hogy hogyan dolgoznak, mit, miért csinálnak, mit figyelnek a gyermekünkben, mit csinálnak egy munkanap során? Egyik korábbi részünkben az iskolapszichológust mutattuk be, most az óvodapedagógus következik.

Az óvodában eltöltött idő alatt az óvodapedagógus szülő helyett szülő – gondolják sokan. Azonban ez ebben a formában egyáltalán nincs így. Számos olyan feladata van, melynek egyszerre, egy időben kell eleget tennie, a fejlesztés mellett játszania is kell a gyerekekkel, az önállóságra való neveléssel párhuzamosan pedig mindvégig ügyelnie is kell rá. Le a kalappal minden óvodapedagógus előtt, mert amit nap mint nap végeznek, hatalmas feladat. 

Fejlesztés

A gyermek fejlődésének követéséhez és segítéséhez elengedhetetlen a gyermek szükségleteihez rugalmasan alkalmazkodó nevelési stílus, melyet az óvónő már a kezdetekkor alkalmaz. Olyan környezetet teremt, melyben a gyermek biztonságban érzi magát és sikerélménye lehet. Így könnyebben bekapcsolódhatnak a tevékenységekbe, a közös játékba, nem mellesleg szakmai felügyelettel megtanulják és készséggel használják a rendelkezésükre álló eszközöket, mindenki a maga testi fejlettségének és értelmi szintjének megfelelően.

Értékközvetítés

A paradigmaváltás az óvodai nevelésben a kompetencia alapú nevelést helyezi a középpontba, amely kompetencia alapú helyi nevelési programok kialakítását eredményezi az egyes intézményekben. Egy óvónő egyik legfontosabb feladata az értékközvetítés, valamint az óvoda érték- és normarendjének alakítása, a szocializáció és nevelés szempontjainak, és a gyerekek családi hátterének figyelembevételével.

Játszva tanítani

Irányítja az óvodás gyermek alaptevékenységéit: a játékot, a tanulást,  az anyanyelvi, irodalmi, zenei, vizuális nevelést, környezetének megismerését, a matematikát és a testmozgást.

Sajátos nevelési igény

Odafigyelnek a sajátos nevelési formát igénylő, hátrányos helyzetben lévő gyermekekre, akik halmozottan hátrányos helyzetűek, nemzeti vagy etnikai kissebséghez tartoznak, nehezebben szocializálhatóak, valamint azokra is, akik kiemelkedő képességűek. Szükség esetén bevonnak további szakembereket is, mint például pszichológus, logopédus, vagy gyógypedagógus.

Élet az oviban

Az óvoda egyik nagy előnye, hogy a szakemberek támogatják a gyerekeket az önkiszolgálásban. Önálló tanulásra ösztönzik őket a következő elv mentén: „csak annyi segítséget nyújtsunk, amennyi még éppen szükséges”. A segítségnyújtás foka természetesen egy állandóan változó tényező, amit a szülőnek és a pedagógusnak is érzékelnie és követni kell. Ehhez pedig elengedhetetlen a jó együttműködés a szülő és az óvónő közt.

Együttműködés

A szülőkkel való beszélgetések során nem csak információkat osztanak meg, hanem a biztatják is őket. Azon igyekeznek, hogy önbizalmat adjanak a szülőknek, hiszen egy kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb szülő a gyereknek is sokkal többet képes adni. Segítik a szülőket abban is, hogy érdekeiket képviselni tudják – másokkal szemben is. Egy szülőnek ugyanis meg kell tanulnia megoldani a környezettel való konfliktusokat, mert reakcióit a gyermeke is élénken figyeli. Belső szorongása átragadhat rá, és így ő maga is nehezebben fogja megérteni az emberek közötti kapcsolatokat.

Türelem

Egy jó óvodapedagógus előszeretettel gyakorolja a kivárás képességét. Egy jó szakember türelmes, nyugodt, érzelmi támaszt biztosít a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt. Mindemellett elegendő időt ad a teljesítéshez, alkalmat és változatosságot biztosít a hétköznapi munkához. Figyelembe veszi, hogy a gyermekek eltérő módon terhelhetőek, ezért a kezelésük is egyéni, ami az egyéni adottságokhoz szabott.

Egy óvónő főbb tulajdonságai

Tisztában van azzal, hogy kompetenciái lehetővé teszik azt, hogy segítsen a gyermekeknek. Egy lelkiismeretes óvodapedagógus minden szorongó gyermek érzéseit és a szorongás tárgyát komolyan veszi. Örül minden kisebb-nagyobb sikernek. Példamutatásával toleranciára ösztönzi a gyerekeket, befogadásra és elfogadásra bíztatja őket. Jó problématűrő képessége van, előre és közösen hozzák meg a gyerekekkel a szabályokat és leszögezik, hogy aki megszegi, annak büntetés jár. Ösztönzik a gyerekeket, motiválják és bíztatják őket.

Forrás: sulinet.hu

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább