Az iskolapszichológusról | Gyereksarok

Fotó: Pixabay.com

Sok helyről gyűjthetünk információkat, számos platformon tájékozódhatunk, de kialakulhat olyan helyzet, probléma, ami nagyban elhomályosíthat minket. Ilyenkor jól jön egy éles szem, amely képes értelmezni a jeleket, akiről tudjuk, hogy egy ilyen a helyzetben biztosan okosabb, mint mi. Akár saját indíttatásból, akár ajánlásra, ha már megfordult a fejünkben, hogy kérjük pszichológus segítségét akár a saját, akár gyermekünk esetében, tegyük meg!

Az iskolapszichológus segít!

Bármilyen problémával fordulhatsz egy iskolapszichológushoz: bántalmazás, szerelem, tanulási nehézségek, otthoni konfliktusok. Lehet tanulási vagy egyéb, az iskolában megélt nehézség, a kortársakkal való kapcsolati problémák, betegség, szülők válása stb. Ha úgy érzed, szükséged lenne a segítségére, keresd fel te magad, de akkor is elmehetsz hozzá, ha a szüleid vagy a tanáraid tanácsolják.

Ezek az alkalmak sokszor a tanórák alatt zajlanak, ezért a tanáraidat mindenképp értesíteni kell arról, ha iskolapszichológushoz jársz. Velük egyeztetve kell az időpontokat kijelölni és az adott tanár igazolja majd a hiányzásokat.

„A szüleid beleegyezésére 16 éves kor alatt van szükség, de ez egyéni elbírálás alá eshet. Otthoni bántalmazás esetén például a szakembereknek a Családsegítő szolgálatnak is jeleznie kell az esetet. Ha valamilyen hirtelen kialakult helyzetben kell gyors segítség (ilyen lehet például egy pánikroham), akkor szintén nincs szükség szülői beleegyezésre. Egy alkalommal egyedül is felkeresheted a pszichológust. Előfordulhat, hogy olyan jellegű a problémád, hogy a pszichológus szükségesnek látja, hogy továbbirányítson egy másik szakemberhez” – írják a yelon.hu weboldalon, ahol a gyermekek jogvédelmét járják körbe.

Fel lehet keresni evészavarral? Szexuális erőszakkal? Bántalmazással? Öngyilkos gondolatokkal? Depresszióval?

Igen, de egyik sem igazán az iskolapszichológus szakterülete. Ezekben az esetekben valószínűleg továbbirányít majd. Ha bántalmazás áldozata vagy, és ez az iskolapszichológus tudomására jut, neki 72 órán belül ezt jelentenie kell.

Az iskolapszichológust minden témában köti a titoktartás, kivéve ha bántalmazásról van szó, illetve ha olyan információ birtokába jut, amiből arra lehet következtetni, hogy veszélybe sodorhatsz mást vagy önmagadat.

„A pszichológus többféle módon segíthet, szakemberenként eltérő, hogy hogyan dolgozik. Végezhet teszteket, felméréseket, amelyek segítik a munkáját, tarthat csoportos foglalkozásokat gyerekeknek, illetve a szülőknek vagy a tanároknak előadásokat is, ha igény van rá. Tarthat órákat (pl. a szexualitásról), a diákokkal vagy a tanárokkal közösen reagálhat a közösség igényeire (pl. bullying-helyzet, konfliktus az osztályban stb.). Akár be is vonhat külsős szakembereket vagy bizonyos szakterületen működő civil szervezeteket.

Az iskolapszichológus felméri a helyzetet, beszélgetéssel, játékkal, tesztekkel; elbeszélget a pedagógussal, a szülővel; szorongásoldó, támogató egyéni alkalmakon nyújt segítséget, de terápiát nem tarthat” – írják a szakemberek.

Nem csak személyesen, írásban és telefonon is, bármilyen formában meg lehet keresni. Egy iskolapszichológus az adott iskolába járó gyerekekkel, az ő szüleikkel és az iskola tanáraival foglalkozik. Ha már elballagtál az iskolából, vagy átmentél egy másikba, az iskolapszichológusod hivatalosan nem tarthatja tovább a kapcsolatot veled.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább