Tudnivalók a szombati parlamenti választásról

Forrás: Dunaszerdahelyi.sk

Fotó: Rózsár Vince / Dunaszerdahelyi.sk

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa elnöke 204/2023. számú határozatával 2023. szeptember 30-ára hirdette ki a parlamenti választás időpontját. Szavazni 7.00 és 22.00 óra közt lehet.

Alább olvashatják a választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, továbbá csatolmányban megtalálják a dunaszerdahelyi választási körzetek, valamint az egyes szavazókörökhöz köthető utcák jegyzékét.

Tudnivalók:

Választói jog

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsába történő választásokon választói joggal rendelkezik a Szlovák Köztársaság minden olyan polgára, aki legkésőbb a választás napján betöltötte a 18. életévét.

Akadályoztatást jelent a választójog gyakorlásában a személyi szabadság korlátozása a közegészség védelme érdekében, hacsak erről külön törvény pandémia idején másképp nem rendelkezik.

A választás módja

A választópolgár a Szlovák Köztársaság területén szavazhat

  • abban a választókörzetben, ahol jegyezve van a választók jegyzékében, vagy
  • bármilyen más választókörzetben szavazói igazolvány alapján. (Ilyen esetben a választói igazolvány felmutatása mellett személyazonosító okirattal is igazolnia kell magát a választópolgárnak.)

A választópolgár a Szlovák Köztársaság területén kívül szavazhat postai úton, ha

  • nem rendelkezik állandó lakhellyel a Szlovák Köztársaság területén, és kérelem alapján a választók külön jegyzékében van bejegyezve,
  • a Szlovák Köztársaság területén állandó lakhellyel rendelkezik, és a választások ideje alatt annak területén kívül tartózkodik, és kérelem alapján bejegyezték a választók külön jegyzékébe.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább