Emelkedik januártól a minimálbér

Forrás: Dunaszerdahelyi.sk

Januártól 750 euróra emelkedik a minimálbér Szlovákiában, ezzel párhuzamosan a bérkiegészítések is növekedhetnek, amelyet azonban elleneznek a munkaadók, és változtatásokat követelnek. (Forrás: noviny.sk/ma7.sk) 

A tárgyalások nem voltak egyszerűek a minimálbér növelésével kapcsolatban, augusztus végén azonban sikerült megállapodni, hogy 2024 januárjától az eddigi 700 eurót 750 euróra növelik.

„Már a második év, hogy a önkormányzati szakszervezet képviselőivel, illetve a munkáltatókkal közösen sikerült megállapodni a minimálbér emeléséről”

– tájékoztatott Petra Podhorcová, munkáltatók országos szövetségének szóvivője.

Amennyiben rápillantunk az adatokra, Szlovákia ezen a téren továbbra is óriási lemaradásban van az európai államokhoz képest. Luxemburgban például 2508 euró a minimálbér, Németországban 1997, Hollandiában pedig 1995 euró. Magasabb a minimálbér többek között Szlovéniában (1203 euró), Lengyelországban (811 euró), valamint Csehországban is (728 euró).

Az alkalmazottaknak jó hír, hogy a minimálbér növekedése mellett az egyes bérkiegészítések, mint a hétvégékért, valamint ünnepnapokért járó extra juttatás összege is emelkedni fog.

A cikk folytatódik a dunaszerdahelyi.sk oldalon

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább