Nagy siker a Micsoda nő! a Madáchban | Budapesti Szemle

Mindannyian emlékszünk a Julia Roberts és Richard Gere főszereplésével 1990-ben készült Micsoda nő (Pretty Woman) című ikonikussá vált romantikus vígjátékra, ahol Vivien és Edward szerelme tabudöntögető, minden előítéletet elsöpörve mutatja meg két különböző társadalmi rétegből jött ember szerelmét.

A filmről és a belőle készült nagy sikerű musicalről a színház weboldalán elérhető elektronikus műsorfüzetből számos érdekes információt megtudhatunk.

  • A film eredeti címét Roy Orbison és Bill Dees „Oh, Pretty Woman” dala ihlette, az eredeti forgatókönyv borítóján pedig a „3000 dollár” munkacím szerepelt még.
  • A film végének eredetileg nem volt jó fordulata, de a Disney akkori vezetőjének, Jeffrey Katzenbergnek az volt a kívánsága, hogy mégis csak happy enddel végződjön a történet és ne társadalomkritika legyen, hanem inkább egy modernkori mese kerekedjen belőle.
  • A 14 millió dolláros költségvetésű film kasszasiker lett, az Egyesült Államokban és Kanadában a 1990-es év negyedik legtöbb bevételt hozó filmje volt, a világranglistán pedig a harmadik helyen végzett, nem utolsó sorban pedig a Disney történetének addigi legtöbb bevételt hozó produkciójának címével is büszkélkedhetett.
  • A produkció összességében több mint 460 millió dolláros bevételt könyvelhetett el – írják a műsorfüzetben.
  • Vivien vörös ruhája azóta is ikonikus, az Edward által játszott zongorajátékot pedig Richard Gere maga komponálta.
  • Julia Roberts 21 évesen játszotta el a szerepet, amikor még nem volt jogosítványa, ám ez nem akadályozta meg őt, sem a film készítőit abban, hogy Edward Lotus Esprit-jével száguldozzon – minden valószínűséggel biztosított körülmények között.

2014-ben jelentették be, hogy a film alapján musical készül. Az ősbemutató Chicagóban volt, 2018-ban, majd a Broadway-en 2018-ban mutatták be a Nederlander Theatre-ben. Zenéjét és dalszövegeit Bryan Adams ás Jim Vallance írta. A musicalt 420 előadás után vették le a műsorról, majd turnézni indultak vele az Egyesült Államokban, Krakkóban, Barcelonában, Hamburgban és Milánóban. A musical angliai és írországi turnéja 2024-ben zárul.

A musical-re jegyek ITT vásárolhatóak. Az előadást 18 éven aluliak számára nem ajánlják, hossza 2 óra 35 perc egy szünettel. A műsor stroboszkópot tartalmaz. A musical premierje 2023. szeptember 15-én, pénteken volt a Madách Színházban.

SZEREPOSZTÁS

 

Vivian: Arany Tímea, Gubik Petra, Zámbó Brigitta
Edward Lewis: Pesák Ádám, Solti Ádám
Kit De Luca: Kecskés Tímea, Molnár Gyöngyi, Sári Éva
Happy Man (Mr. Thompson, Csapos, Mr. Hollister): Borbély Richárd, Sánta László, Serbán Attila
Phillip Stuckey: Posta Victor, David Morse, Jenővári Miklós
Violetta, operaénekesnő: Haraszti Elvira, Kapi Zsuzsanna
Alfredo, operaénekes: Baksa András, Batka Dániel András
Továbbá:
Balázs Dávid, Cseke Brigitta, Dichter Dóra, Eszlári Judit, Kovács Péter, Mezey Diána, Mező Zoltán, Miklós Eponin, Nagy Attila, Németh Gábor

ALKOTÓK

 

Koreográfus: Tihanyi Ákos
Díszlet- és animációtervező: Vízvárdi András
Jelmeztervező: Rományi Nóra
Zenei vezető: Köteles Géza
Karmester: Köteles Géza, Zádori László
Világítástervező: Madarász János
Szcenikus: Szűcsborus János
Hangtervező: Póczak Bence
Korrepetítor: Asztalos Rita, Axmann Péter, Balogh Zsolt, Drexler Vajk
Játékmester: Molnár Ferenc
Koreográfus asszisztens: Balázs Dávid
A rendező asszisztense: Balog Tímea
Rendező: Szirtes Tamás
Szövegkönyv: GARRY MARSHALL & J. F. LAWTON
Zene és dalszövegek: BRYAN ADAMS & JIM VALLANCE
A TOUCHSTONE PICTURES J. F. LAWTON által írt mozifilmje alapján
Fordította: Bárány Ferenc (dalszövegek) és Baráthy György (próza)

A Pretty Woman bemutatását a Music Theatre International (www.mtishows.eu) és a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség (www.theatrum-mundi.hu) közötti megállapodás tette lehetővé.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább