Ez a csoda harminc éve kezdődött, és ma is tart

Forrás: Dunaszerdahelyi.sk

Fotó: Rózsár Vince

Három évtizede, 1994-ben alakult meg a Kortárs Magyar Galéria. Ezt a jubileumot volt hivatott ünnepelni a galéria idei első kiállításmegnyitója.

„Az idén ünnepli jubileumát a Kortárs Magyar Galéria, galériához méltó módon, kiállítással” – szólt az egybegyűltekhez Iván Péter, a KMG igazgatója, majd köszöntötte a megjelenteket, kiemelve dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárt, dr. Hájos Zoltánt, városunk polgármesterét, Dunaszerdahely alpolgármestereit, Karaffa Attilát és dr. Puha Györgyöt, Forró Krisztiánt, a Magyar Szövetség elnökét, Varga-Amár László Munkácsy-díjas festőművészt, a MAOE Képzőművészeti Tagozatának elnökét, Takács Tímeát, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatóját, A. Szabó Lászlót, a Kortárs Magyar Galéria kuratóriumának elnökét, Szakáll Mária festőművészt, a kiállítás kurátorát, a kuratórium alelnökét, majd így folytatta:

„Ünnepelni jöttünk ma össze. Megünnepelni azt, hogy ez a csoda harminc éve kezdődött, és ma is tart.“

Harminc éve Luzsicza Lajos ötlete volt, hogy létrejöjjön egy kortárs képzőművészeti gyűjtemény, az ötlet pedig Dunaszerdahelyen talált táptalajra. Városunk akkori polgármestere, Pázmány Péter, nemcsak szavakkal bátorította, hanem komoly tettekkel alapozta meg az intézmény létrejöttét, így 1994 őszén megvalósulhatott a gyűjtemény első tárlata, akkor még a Csallóközi Múzeum kiállítási csarnokában. Rövid időn belül saját épülettel gazdagodott az intézmény, közel két évtizeddel ezelőtt pedig beköltözhetett a Vermes-villába

„A harminc év egy példás összefogás ékes példája. Egy határokon átnyúló együttműködés hozta létre az alapítványunkat, és határozta meg a fő célkitűzését: csak a művészetért működni, mindenféle profitorientált tevékenység nélkül. A gyűjtemény is így alakult meg és működik a mai napig: az alkotók mindenféle ellenszolgáltatás nélkül adományozzák munkáikat, nem foglalkozunk sem műtárgyértékesítéssel, sem műtárgyvásárlással. És ez a gyűjtemény már bőven meghaladta az ezres számot. Fantasztikus siker. Hálásak vagyunk minden művésznek, aki ehhez hozzájárult” – emelte ki Iván Péter, majd megköszönte a pénzügyi, a tárgyi, a szakmai és mindennemű támogatást, és megköszönte a látogatóknak a folyamatos érdeklődést, hiszen az intézmény egész munkássága nekik szól.

A teljes cikk a Dunaszerdahelyi.sk-n olvasható.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább