Hatalmas siker a Kertész utcai Shaxpeare-mosó | Budapesti Szemle

Csütörtök este 75. előadásához érkezett a Kertész utcai Shaxpeare-mosó! A produkció sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy a 2019-es bemutató óta zsúfolt teltházzal játssza a budapesti Örkény Színház, és már csaknem 26 ezren látták. A Kertész utcai Shaxpeare-mosó 2021-ben megkapta a legjobb előadásnak járó Kritikusdíjat, 2023-ban pedig a Plzeňi Nemzetközi Színházi Fesztiválon is vendégszerepelt.

A Kertész utcai Shaxpeare-mosó William Shakespeare Rómeó és Júlia című drámája Závada Péter-féle átirata és a Társulat improvizációi alapján készült.

Az előadás egyik célja, hogy egy klasszikus újra-, át-, feldolgozásán keresztül megragadják a mai magyar valóság, illetve ezen belül a történet szereplőinek bizarr, sötét és ellentmondásos oldalait, és mindezt egyfajta költői realizmus formájában tárják a néző elé.

„S ezért bizony gyakran igen obszcén, vulgáris, nyomdafestéket nem tűrő – de azért persze, mint tudjuk, a mai magyar valóságban igencsak jelenlévő – kifejezésekben bővelkedő jeleneteket készítettünk nagy-nagy szorgalommal és szakértelemmel. Éleslátásunk vitathatatlan. Szándékaink metszően pontosak és mély tartalommal bírnak. Előfordul tehát: hulla, és annak fagyasztása, csontok, hányás, köpés, meztelenség, verekedés, felnőttfilm-részlet, kitört ujjak, kábítószer fogyasztása és terjesztése, méregkeverés, zászlóégetés (ja ez nem), egyszer elhangzik az a szó, hogy ‘zsidó’, egyszer az, hogy ‘cigány’. Lesz füst, stroboszkóp, hangos zene, riasztó hangeffektek, zaj, káosz, kosz és több liter művér. Éppen ezért, a színház vezetésének tanácsára, kvázi indoklásképpen készült eme leirat az úr 2019. évében, szeptember egyik derűsebb őszi napján a Jégbüfé teraszán” – írja Bodó Viktor, a darab rendezője az Örkény Színház weboldalán.

Budapesti SZínház,Kertész utcai Shaxpeare-mosó,Örkény Színház,BUdapesti SZemle,Budapest,Színház

Az előadást 16 éven felüli nézőknek nem ajánlják! A darab két részes, ideje körülbelül 2 és fél óra.

A bulijelenet jelmezeinek és maszkjainak tervezésében és elkészítésében a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Szakának BA2 osztályos hallgatói vettek részt, Nagy Fruzsina irányításával: Csoma Gabriella, Erős Hanna, Juhos-Kiss Csenge, Kerékgyártó Dorottya, Tóth-Király Betti , Mák Petra, Nádházi Eszter Mónika, Ocskó-Kü Kata, Viszolajszky Kíra Alexandra, Velki Eszter, Zatykó Borbála

Megjegyzik, hogy a Kertész utcai Shaxpeare-mosóban a földszint 1-2. sorát előszínpad takarja, csak a 3. sortól lehet jegyet vásárolni. Az erkély 3-4-5. sorából előadás előszínpada csak korlátozottan látható.

Ha siettek, májusra még elcsíphettek pár szabad jegyet ITT

Szereplők

Máthé Zsolt: Narrátor (Csupi, W. Shakespeare)
Jéger: Zsombor Geri
Dóra Béla: Ábrahám
Nagy Zsolt: Tybalt
Polgár Csaba: Mercutio
Hámori Gabriella: Kapulekné
Csuja Imre: Kapulek
Gálffi László: Herczeg
Felhőfi-Kiss László: Montág
Takács Nóra: Montágné (Büfés)
Vajda Milán: Benvolio
Ficza István: Párisz
Novkov Máté: Péter
Csákányi: Eszter Dajka
Mácsai Pál: Lőrinc
Kákonyi Árpád: Patikus
Kókai Tünde: Júlia
Patkós Márton: Rómeó

*** 

Alkotók

Rendező: Bodó Viktor
Díszlet: Schnábel Zita
Jelmez: Nagy Fruzsina
Világítás: Bányai Tamás
Szöveg: Závada Péter
Dramaturg: Gábor Sára, Turai Tamás
Zene: Kákonyi Árpád, Keresztes Gábor
Rendezőasszisztens: Szabó Juli

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább