Hétpróbás felvilágosítás | Budapesti Szemle

Bátran szemléltető szexuális felvilágosítás témájú előadást állított színpadra SzexEd címmel a Hétpróbás Társulat, Füge Produkció és a SzínMűhely Alapítvány a Jurányi Házban. A kabaréelőadást 2024. március 25-én tekinthették meg először az érdeklődők.

Az előadást 16 év felett ajánlják és legközelebb csak ősztől lesz látható a Jurányiban, ám már most nagy a visszhanga és egyre többen érdeklődnek a iránta. Az előadás óta több híradás is megjelent a bátor témaválasztásról és szókimondásukról és arról is, hogy mennyire nem volt ciki. „Kinek és minek akarunk megfelelni a szex soràn? Hogyan kell elmenni? Ti már hányszor? Mit csináljak, hogy nekem és a partneremnek is jó legyen? Neked hol a határ? Egyaltalàn mit nevezünk ma szexnek? Nektek mi az intimitáshoz fűződő viszonyotok? Hasznàlod mèg a képzeleted, vagy csak a pornó? Hány centis szőr elfogadható még? Mikor kell elővenni az óvszert?” – teszik fel a kényes kérdéseket az előadás leírásában. A kabaréban van randirovat, ismeretterjesztés, meghívott vendégek, valamint a két főszereplő: Vasz és Bina. Ám abban ők sem biztosak, hogy ezeket a fenti kérdéseket meg tudják válaszolni. A műsort azért hozták létre, mert kíváncsiak a nézők véleményére is és azért is, hogy elindítsanak egy nagyon fontos diskurzust.

„Erős nyitánya volt a szemlének a Hétpróbás Társulat, azaz Szabó Veronika és Lestyán Attila, szexedukációs előadása, a SzexEd: Kabaré. A két játszó annyira természetesen és könnyeden élték a színpadon ezt a nagyon erős képi világra épülő (Varjú Ágnes), a szexualitással, testképpel, a szexről való kommunikációval és a pornóipari termékekben látottakkal egyaránt mélyen foglalkozó előadást, hogy sem bennünk, sem a nézőket figyelve, senki másban nem merült föl, hogy ez kínos, ciki vagy cringe lenne” – véleményezi a Két Lámpás, egy Budapesti színházi előadásokkal foglalkozó blogger. „Az ismeretterjesztő részek gyengéd humora azokat is megfogta, akik számára nem hangzott el új információ a nemi szervek felépítéséről vagy a menstruációs ciklusról. Az egymástól zenével és mozgással elválasztott jelenetek mindegyikében megtalálható néhány nagyon fontos és egységes üzenet. Az alkotók hangsúlyozzák, hogy a szexualitáshoz való viszony nemtől, életkortól függetlenül szinte mindenki számára problémás, a jelenlévők egy hajóban eveznek, és hogy ezekre a problémákra az önismeret, az informálódás és a kommunikáció hozhat megoldást” – folytatja. A darab születésénék fontos szerep jutott Kajos Rebeka Dórának, aki szexuális nevelési szakemberként vett részt a munkafolyamatban.

A darab közreműködői:

 

Alkotók-előadók: Lestyán Attila, Szabó Veronika
Dramaturg: Komán Attila
Szexuális nevelési szakember: Kajos Rebeka Dóra
Jelmez és díszlet: Varjú Ágnes
Produkciós vezető: Mayer Dániel

 

Stroboszkóp használata miatt az előadás megtekintését várandós anyáknak, epilepsziásoknak, valamint pacemakerrel rendelkezőknek nem javasoljuk.

SzexEd ősztől ismét látható lesz a a Jurányi házban, mégpedig havonta.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább