Tiszta vizet a folyásba!

A Magunk között legutóbbi részében a Zöld örökség polgári társulás vezetői, Csudai Péter és Nagy Attila szólalnak meg, és mesélik el, hogyan jutottak el teljesen amatőr civilként odáig, hogy vezető szlovák szervekkel és egyetemekkel karöltve hívjanak le pénzt és valósítsanak meg belőle egy igencsak bizalomgerjesztő projektet a Tőkési-ág védelmében.

A Zöld örökség tulajdonképpen a legjobb példa arra, hogyan lehet a kocsmai szintű, mindent elsöprő okoskodás helyett hasznosnak lenni.

Különösebben mély szakmai hozzáértés nélkül méltósággal beleállni egy lokális ügybe. A saját portánkon söprögetni. Belekóstolni a környezet hatékony óvásába és megtartásába, jól megrágni a témát és keserű szájíz nélkül lenyelni, ami vele jár.

Hagyni, hogy a természet védelmében valóban jártas emberek szöget üssenek a fejünkbe, kellemes, civil lelkesedéssel pedig őket is bevonni.

A Tőkési-ágról sokan sok mindent tudnak, mint a fociról vagy a politikáról, felelősöket keresnek és mutogatnak, a társulás tagjai viszont a buzgárokig mentek, hogy megértsék és segítsék ennek a közép-európai jelentőségű tájvédelmi területnek a működését.

Ez egy tanulságos történet arról, ahogy bánni kéne azzal, amit kapunk, de nem a mienk.

Megérthetjük belőle, hogy a legmagasabb szintű védettség ugyan terhes dolog, de rávilágít arra is, hogy minden beavatkozásnak ára van, és ha nem szeretnénk, hogy a környezetnek egy fűszála se görbüljön, akkor óvatos léptekkel haladunk.

Aki teheti, olvassa el, nézze meg a Magunk között aktuális epizódját!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább