Megújul a Vermes-villa

A cikk egy részletét a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén közöljük.

A „#smARTtacross – Szlovák–Magyar közös együttműködés a helyi művészeti és kulturális örökség megőrzéséért” című Interreges HUSK program keretén belül a közeljövőben megújul Dunaszerdahely egyik ikonikus épülete, a Kortárs Magyar Galériának otthont adó Vermes-villa. Ennek részleteiről kérdezte a városi média Hájos Zoltán polgármestert.

Sokan emlékeznek még, hogy korábban a villa a Szlovák Nemzeti Galéria kihelyezett részlegeként működött, majd 2005-ben Dunaszerdahely Város Önkormányzata megvásárolta az épületet, és a szükséges átalakítások után a Kortárs Magyar Galéria költözött oda.

A cél akkor is az volt, hogy az önkormányzat méltó helyet biztosítson a Kortárs Magyar Galériának, így támogatva a kortárs magyar művészetet, illetve a Felvidéken élő magyar művészeket. Persze az intézmény munkájából kitűnik, hogy nemcsak a helyi művészeknek ad bemutatkozási lehetőséget, hanem szerte a Kárpát-medencéből idevonzza a jeles kortárs alkotókat. A galéria időszakos kiállításai, de művésztelepei is híresek, s az ott született alkotásokat a művészek a galéria gyűjteményének ajándékozzák, gazdagítva így annak gyűjteményét, amely ekképp egyre nagyobb eszmei értéket képvisel.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább