A Szlovák Műszaki Egyetem (STU) diákjai mesélnek a tapasztalataikról | Bia bekérdez

A cikk megjelent a Klikk Out 2024/06. számában.

Pálfy Vince alkalmazott informatikát tanul a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemen, az Elektrotechnikai és Informatikai Karon, és ugyan Somogyi Renáta szintén a Szlovák Műszaki Egyetem diákja, de a Vegyészmérnöki és Élelmiszer-ipari Technológiai karon. Alapképzését CHEMAT (kémia, orvosi kémia és vegyi anyagok) szakon végezte, jelenleg pedig biotechnológiát tanul mesterképzésen.

Hogyan kell elképzelni az általad választott szakot?

Pálfy Vince: A karon belül az egyik legnépszerűbb programnak számít az alkalmazott informatika, ahol nemcsak különböző programozási nyelveket, hanem egyéb elektronikai eszközökkel, illetve informatikai technikákkal kapcsolatos alapfogalmakat is elsajátítunk. Igazából teljes mértékben azt kaptam az iskolától, amire számítottam. Az egyetlen dolog, ami talán meglepett, hogy ennyi matematikával, illetve algebrával kapcsolatos óránk van. Jobban átgondolva viszont teljesen logikus, mivel ezek azok a tantárgyak, amik megkövetelik a diákoktól, hogy problémákat oldjanak meg, valamint logikusan gondolkozzanak. Az algebrától kezdve a programozási nyelveken keresztül egészen a bonyolult informatikai rendszerek modellezéséig mindenféle tantárggyal volt dolgom.

Somogyi Renáta: A diákok átfogó tudást szereznek matematikából, fizikából és a kémia különböző ágaiból – beleértve az anorganikus, organikus, analitikai és fizikai kémiát – valamint energetikai mérnöki tudományból. A jelentkezők számára meglepő lehet az órák száma és hossza, hiszen az említett tantárgyakhoz az előadások mellett szemináriumok és laboratóriumi gyakorlatok is tartoznak, melyek 3-5 órát vesznek igénybe. Kiemelném az enzimológiát, a géntechnológiát, az agrofarmaceutikai és környezeti biotechnológiát. A diákok továbbá megismerkednek az alkoholmentes és alkoholos italok, mint a pálinka, a sör és a bor előállításának technológiájával. Ezenkívül a választott kurzusoktól függően bepillantást nyerhetnek a kémia számos más területére is.

Mire számíthat az, aki erre a szakra szeretne jelentkezni?

P. V.: Mivel manapság az informatika az egyik leginkább szerteágazó szak, valamint az egyik legjobban keresett szakma, ezért nem jár a titulus ingyen. Rengeteg kitartást, kreativitást és odafigyelést igényel. Ez egy olyan szak, ami folyamatosan fejlődik, ezért megköveteli a folyamatos tanulást.

S. R.: Széleskörű tudományos ismeretekre és laboratóriumi munkákra, amely során tudást szereznek a kémia, biológia, genetika és molekuláris biológia területén. A végzős diákok később kutatói, fejlesztői és ipari pozíciókban helyezkedhetnek el, vagy továbbtanulhatnak doktori képzésen.

Mik a legérdekesebb dolgok, amiket eddig az egyetemen tanultál?

P. V.: Nekem személy szerint a webfejlesztéssel kapcsolatos órák tetszenek a legjobban, mivel az informatika ezen területén szeretnék elhelyezkedni az egyetem után. Az itt beadandó projektek nagyon érdekesek annak ellenére, hogy elég hosszadalmas az elkészítésük. Iskolai rendszer szerű weboldalak, valamint interneten keresztüli többfelhasználós játékokról szóló projektek azok, amiket talán ki tudnék emelni. Az ilyen tantárgyakon általában fiatalabb tanárokhoz volt szerencsém, ami szerintem egy jó ötlet, mivel talán nem ragaszkodnak annyira az elavult technikákhoz, mint más, idősebb tanárok. Az egyik kedvenc idézetem is egy ilyen tanártól származik, aki annyit mondott, a probléma mindig a szék és a billentyűzet között van.

S. R.: Számomra a legérdekesebb tevékenységek a laboratóriumban különböző anyagok, például enzimek különböző módszerekkel történő előállítása és immobilizálása volt. Emellett lehetőségünk volt hagyományos módon papírt, tintát készíteni, valamint részt vehettünk sötétkamrás fényképek előállításában is. Exkurzió keretein belül megfigyelhettük a tisztaszesz, az ecet vagy a kukoricaolaj gyártási folyamatát, valamint betekintést nyertünk a kávépörkölés rejtelmeibe is.

Kinek ajánlod és kinek nem ajánlod ezt a szakot?

P. V.: Akit érdekelnek a számítógépek, az informatika, a matematika és ezek mellett kitartó és szeret tanulni, annak mindenképpen ajánlom. Ezek közül a legfontosabbnak talán a kitartást és a tanulást tartom. Ez a szakma megköveteli, hogy folyamatosan képezze magát az ember, így nem ér véget ott a tanulás, hogy elvégez egy egyetemet. Lényegében csak azután kezdődik. Aki nem szeretne folyamatosan valami újat tanulni, hanem szeretne egy stabil tudást szerezni az egyetem folyamán, amiből aztán elél, annak nem ajánlom.

S. R.: A biotechnológia a természettudományok sokszínűségét ötvöző tudományág, amely ideális választás lehet azok számára, akiket érdekel a biológia, a kémia, a fizika vagy a matematika. A szakon ezeket a tudományokat ötvözve fogod tanulmányozni, és megtanulsz olyan modern technikákat alkalmazni, mint a génmanipuláció, DNS-szekvenálás.

Jöjjön egy nyakatekert kifejezés, amit a suliban tanultál és az olvasó még biztosan nem hallotta:

P. V.: Hiperbolikus paraboloid területének számítása – Szerintem biztos vannak emberek, akik tudják, mi ez. Ez magának a Pringles chips alakzatának a matematikai megnevezése, aminek a területének számítását tanultuk.

S. R.: A Saccharomyces cerevisiae egy mikroorganizmus, egy egysejtű gombafajta, más néven sörélesztő. A leggyakrabban használt élesztőfajta a sörfőzésben, amely során a cukrokat alkohollá és szén-dioxiddá erjeszti.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább