Dolly Alderton – Jó alapanyag | Könyvjelző

A cikk megjelent a Klikk Out 2024/06. számában.

Andy és Jen szakítottak. Andy nem nagyon érti, miért, ezért fejében nekikezd egy hosszú monológnak, hogy kielemezze, illetve megpróbáljon rájönni, hogy végül is mi az oka, hogy álmai nője szakított vele. Jen – egy pár fejezet erejéig – ugyanezt teszi.

Dolly Alderton regénye egy színtiszta és tagadhatatlan kortárs modern regény. Egyszerű, humoros, jelen időben írt prózájával megpróbálja feltárni Andy (és Jen) pszichéjét. Ebben a könyvben nem találunk fekete-fehér karaktereket; Alderton nem próbálja démonizálni az egyik felet sem, inkább megpróbálja rajtuk keresztül megérteni két ember elválását: megpróbálja megérteni, mi is okozhatja a szerelem kialvását. Meglepően, a középkorú Andy nem a legszimpatikusabb főhős, sőt, helyenként kifejezetten idegesítő – és pontosan ez adja meg a regény lendületét és erejét.

A Jó alapanyag nem próbálja megváltani a világot nagy válaszokkal. Mindössze megpróbálja megvizsgálni a korunkra annyira jellemző témát. Tudom, hogy sokaknak a szakítás téma elcsépelt és unalmas lehet (nekem is az), mivel tengernyi könyv íródott róla, viszont biztosíthatlak, hogy Alderton valami mást és kivételeset alkotott.

Fordította: Ács Eleonóra, XXI. Század Kiadó. 2024

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább