ANKÉT: Kisült-e már a karácsony?

Most arra voltunk kíváncsiak, miből áll a karácsonyi megkérdezettjeinknél a karácsonyi menü, abból mi az ő „specialitásuk”, illetve mi az, amit ők szeretnek leginkább.

Íme:

antalagiAntal Ágota

(Tündérkert, Tara Iyengar-yoga központ, dunaszerdahelyi önkormányzat)

Úgy érzem, a karácsony a mai formájában (legyünk jók, szeressünk, ajándékozzunk) egy merénylet minden érző lény számára, főként, akik csonka családban élnek, ahol nem minden szép és jó, nem tudjuk beteljesíteni a tökéletes anya, apa, gyerek szerepünket, mindannyiunkban felerősödik a bűntudat, a lelkiismeret-furdalás, hogy valamit eltoltunk, nem vagyunk elég jók.

Valamikor apám „ELBÉ“ bölcsességét követve fittyet hányok a hagyományra, mert úgy érzem, nincs sok értelme, hiszen a nagy dolgok a hétköznapokon történnek úgyis, és elutazom.

Amikor itthon vagyok, természetesen elsodor a karácsony szele és benevezek a „hogyan fárasszuk le magunkat teljesen sütéssel, főzéssel?” című versenybe – amit még élvezek is! Ilyenkor gesztenyés pulyka van, hal, lencsesaláta, majonézes krumpli, bejgli, mézes krémes és sok egyéb finomság.

Nem vásárolok sem földlabdás, sem egyéb élő fenyőt. Műfánk van, amit a fiam nagy bölcsen tavaly a „Szedd le a fát, fiam!” kérésemre díszestül, égőstül letakart egy fóliával és felvitt a padlásra, tehát azzal sem lesz gond… 🙂 A kedvencem ilyenkor nem étel, hanem az összes létező cseh mesefilm, amit sorra megnézek a tévében. Reklámokkal együtt. Boldog karácsonyt mindenkinek!


biroszabiBíró Szabolcs

(író, Székirodalom)

A szentestét szokásosan édesanyámékkal közösen töltjük, így ilyenkor a régi családi recept alapján készült passzírozott halászlé az este királya: ikrával, haltejjel, enyhén pikáns mellékízzel, ahogy kell. Emellett elengedhetetlen a majonézes krumplisaláta rántott, illetve grillezett halpatkókkal. Másnap mindig a feleségem népes családjával ünnepelünk a dédmamánál, nála rendre egy gazdag hústál a sláger: sült kacsa, rántott csirke- és sertéshús. Mellé rizs, hasábburgonya, krumplisaláta és különféle zöldséges paleo köretek dukálnak. (A süteményeket, különféle édességeket már nem is említem, hiszen azok alatt minden asztal roskadozik ilyenkor.)

Ha a nagy karácsonyi lakmározás közben úgy alakul, hogy én is főzök, akkor valamiért mindig egy nagy kondér székelykáposztát készítek, az ünnep okán jó gazdagon: szalonna, kolbász is kerül bele, a végén pedig tejszínnel és tejföllel vegyesen öntöm nyakon. Ellenállhatatlan!


ferqueVarga Ferenc, Ferque

(PLUSplus, Tollas)

Az ünnepi menüsort mi savanyú lencselevessel kezdjük. Második fogásként jön a rántott hal, krumplisalátával. Megjegyzem, én a halat saláta nélkül, citrommal vagy ecettel nyakon öntve eszem. Emiatt már sokszor néztek rám furán! 🙂 Ezután következik a lekváros derelye (barátfüle). Ezt is elég szokatlan összeállításban fogyasztom, túróval és tejföllel. Mit lehet tenni, ilyen gasztroperverz vagyok! 🙂 Végül a menüsort hagyományosan bejglivel zárjuk.

Az én specialitásom mindebből az, hogy mindenből eszek, ami az asztalon van! 🙂

Az igazi kedvencem pedig a lencseleveles. Bárhol, bármikor, bármennyit! 🙂


Korábbi karácsonyi ankétjaink:

Háromszor három ötlet, mi legyen a fa alatt!

Dunaszerdahelyről üzenik, hogyan tedd szebbé a karácsonyt!

Karácsonyi stílek, verziók, szépségek – így készülnek a hangulatra mifelénk!


 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább