Youtuberek kontra Három mogyoró a Hamupipőkének, Reszkessetek betörők and Co.

Nem, nem tévedtem, amikor egy szintre tettem az imádott és egyben utált Reszkessetek betörők (Macaulay Culkinnal a főszerepben) filmet a cseh klasszikus karácsonyi mesefilmmel. A mai tinik (fociterminológiával: körülbelül az U15-ös kategóriáig) valahogy így (is) kategorizálnak a tévé és a filmek témájában…

Lányaim szívesen megnézik a meséket (a moziban – Vivát Popcorn!) és szeretik a sorozatokat is, de számukra a tévé már csak egy hordozó, és olyan opciók, mint az RTL Klub, az M1 vagy a Markíza, illetve a JOJ már csak egy a sok választási lehetőség közül.

Az okostévéken már nézhető minden, és én látom, hogy a lányaim is csak ritkán választják a reklámözönnel megtűzdelt csatornákat, nem beszélve a számomra is többnyire dislike-os közszolgálati szlovák vagy magyar tévécsatornákról.

Az Arte, vagy a ČT Art még messze van attól, hogy egy BIG LIKE-ot kapjanak a lányaimtól, tehát mit is néznek?

Például a Gogo nevű figurát. Ő egy youtuber a sok közül. Van belőlük egy kamionra való mennyiség. Találhatunk közöttük gyatrát, de nézhetőt is, mint minden műfajban.

Magát a fenomént már nehéz kiütni a lányaim fejéből, maximum néha rámutathatok arra, mi az, ami már necces (például, amikor egy tizenhat éves srác olyan vulgáris, mint egy DAC-szurkoló, amikor látja Halenárt)…

Tegnap filmet kerestem a tévében, és a távirányító akkor állt meg hosszabb időre, amikor régebbi filmre bukkantam. Dominika lányom figyelt engem.

Amikor megelégelte, röviden megszólalt: Tati, keresel valami 2016-osat is?

Tata versus Dominika, a lányom K.O.-val nyert!

Mit néztem én? Mert ne legyünk álszentek, a karácsonyhoz bizony hozzátartozik a tévézés is!

Tehát a Három mogyoró Hamupipőkének és A gőgös hercegnő meséken átfutottam. Megnéztem volna a Reszkessetek betörők-et és a cseh Pelíšky-t, de nem sikerült. A kedvenc Woody Allen-filmemet (Annie Hall) soha nem karácsonyra tervezem, így végül a Pretty Woman lett a befutó Julia Roberts és Richard Gere főszerepében.

Szeretem ezt a laza és biztos, hogy nem Cannes-i fesztiváldíjra törekedő romantikus filmet. Nem karácsonyi téma, de számomra mégis az.

Anno, amikor a Pretty Woman megjelent a tévében, a szüleim és a keresztapámék azonnal feljátszották a filmet VHS kazettákra.

Amikor mentünk Dunasápújfalura, akkor Misi keresztapám indította el a filmet ezzel a mondattal: – Ezt a filmet még biztosan nem láttátok! Vidám nevetéssel reagáltunk a mondatra.

Amikor Misiék jöttek hozzánk, akkor ugyanez megtörtént azzal a különbséggel, hogy az anyum adta elő a nyitó mondatot…

Megtörtént olyan is, hogy amikor láttam, hogy valamelyik adó sugározza majd a Pretty Woman-t, felhívtam a rokonokat, hogy ne próbálják kihagyni…

Hm…

Anyum huszadszor is ugyanolyan élvezettel nézte ezt a filmet, mint először.

Tegnap jó volt erre visszaemlékezni…

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább