Világi: „Aki bundázik, az repül!”

 

Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa volt a felvidéki Pátria Rádió „Rangadó” című műsorának stúdióvendége.

 

A DAC az ön számára üzlet, hobbi vagy küldetés?

Kihívás és küldetés. Mindig fájt, amikor nehéz körülmények között működött a DAC. Most van lehetőségem ezen változtatni.

 

Stadionok máshol is épülnek, de konganak az ürességtől. Mitől más a DAC?

A DAC-drukkerek szeretik a focit, tisztelik az ellenfelet, elvárják a csapattól, hogy küzdjön. S ha azt látják, hogy a csapat küzd, elfogadják a vereséget is. Ez a felfogás kötelezi a játékosokat.

 

Mit vár az új stadiontól?

Egy futballstadionnak közösségteremtő, közösségformáló hatása is van. Kedvencem a müncheni Allianz Aréna, ott minden a klub és a szurkolók egységéről szól, a drukkerek szórakoznak, esznek, isznak, meccset néznek. Azt akarom, hogy nálunk is órákkal a meccs előtt odajöjjenek az emberek, érezzék jól magukat, a meccs után pedig maradjanak a környéken. A meccsnap legyen ünnepnap.

18_uj_stadion

Merne fogadni arra, hogy öt éven belül dobogós csapata lesz a DAC-nak?

Amint befejeződik a stadion és az akadémia építése, onnantól kezdve már csak a csapatépítés marad. Ha kész a stadion, akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy kilépjünk a nemzetközi porondra.

 

Milyen típusú tulajdonos ön? Egyeztet az edzővel? Beleszól a csapatösszeállításba?

Nem szólok bele. Ritkán beszélek az edzővel. Mielőtt aláírnánk a szerződést, hosszan egyeztetünk, vázolom az elképzeléseimet, s a ha egyetértünk, akkor aláírjuk a szerződést.

 

Németh Krisztiánnak nehéz volt megmondani, hogy vezetőedzőként ne folytassa tovább? Ki döntött erről?

Az én döntésem volt, én is mondtam meg neki. Krisztiánnal 2007 óta dolgozom együtt, amit a fociban elértem, azt vele értem el. Mindig ott állt mellettem, a teljes utánpótlást felügyelte. Nehéz helyzetben vette át a csapatot, voltak peches meccseink, sérüléshullámok, nem játszhattunk hazai pályán, a vége felé pedig már úgy tűnt, edzőként nincs mozgástere a csapaton belül, ezért változtattunk.

 

Milyen játékosokkal erősít a DAC a téli átigazolási időszakban?

Amíg nem írjuk alá a szerződéseket, addig nem szeretnék neveket említeni. Kell valaki a védelem tengelyébe, és a csatárjátékban is erősödnünk kell. Három fiatal játékos van kiszemelve, velük tárgyalunk.

 

László Csaba nyilatkozta azt a minap, hogy Saláta Kornél és Priskin Tamás is illene a DAC-ba. Egyetért vele?

A DAC-nak elsősorban fiatal játékosokat kell beépítenie a csapatba. Akiket kiszemeltünk, azok mind fiatal tehetségek. Olyan fiatalok, akik már bizonyítottak.

 

Egyre több a magyar ajkú játékos a csapatban, az utolsó őszi meccsen Németh, Kontár, Szépe, Vida és Szarka is kezdő volt, csereként beállt Mészáros. Ez tudatos döntés?

A csapatba kerülés első kritériuma a jó teljesítmény. Ez dönt. A magyar játékosok számára előny, hogy jobban érzik a buzdítás erejét, érzelmileg jobban kötődnek a DAC-hoz, ezért nagyobb a lelkesedésük. Az akadémiáról szeretnénk majd minél több játékost beépíteni, és támadófocit játszani – ezek a legfőbb kritériumok.

 

Legutóbb a Šport napilap beválasztotta Szépe Jánost a forduló válogatottjába. Elolvassa a DAC-cal kapcsolatos híreket?

Kapok egy sajtóválogatást a DAC-ról szóló cikkekről.

19_unneples

Szabadidejében néz meccseket?

Amennyire időm engedi, igen. De azért ügyelek arra, hogy a családommal is együtt legyek.

 

Futballkultúra szempontjából mi áll közelebb önhöz: az angol foci vagy a latinos stílus?

Az angol futball híve vagyok, ha tehetem, akkor a Premier League-et nézem, elsősorban a Liverpool meccseit.

 

Lassan három éve klubvezető. Találkozott-e már fogadási csalással? Ha megtudná, hogy a csapatából valaki bundázott, hogyan reagálna?

Ha egy játékosról vagy sportvezetőről kiderülne, hogy bármilyen köze van ehhez, azonnal végzett a csapatban. Nehéz felszámolni ezt a jelenséget, mert Kínában már az ificsapatok meccseire is fogadni lehet. De nem hiszem, hogy ez a DAC-ra ma komoly veszélyt jelentene, mert azt nem tudom elképzelni, hogy valaki több nagy hiba után bekerülhetne a csapatba.

 

Mennyi a futballisták havi átlagfizetése a DAC-ban?

Mindenféle juttatásokkal együtt négyezer euró körül lehet.

 

Többször elmondta, hogy a DAC építését kihívásnak és küldetésnek tekinti, s nem a tapsért csinálja. Nem feszengett kínosan, amikor a stadionavatón a szpíker felszólította a közönséget, hogy tapsolják meg önt?

Erről velem nem egyeztetett senki, Bíró Tomi magánakciója volt. Nem vagyok olyan típusú ember, aki ilyesmit várna el.

 

Milyen volt a 2016-os éve?

Nehéz és kemény év volt. Talán most dolgoztam a legtöbbet életemben.

 

***

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

https://www.rtvs.sk/media/a520/audio/00/0010/001092/00109261-1-8Ogx.mp3

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább