Galactic Jackson, a magyar diszkómatador!

Balla Zoltán Lajosmizséről származik, jelenleg Budapesten él, vendéglátózik, és hétvégenként történelmet ír a lemezjátszók mögött.

Négy évvel ezelőtt egy dunaszerdahelyi fellépésükön találkoztam vele először, ahol egy élő szintis projekttel léptek fel az NFG-ben. A koncert után mély beszélgetések közepette átvettünk mindent a klasszikus szintetizátoroktól a bakelitlemezekig. Megtudtam róla, hogy jó ideje gyűjti a ritkábbnál ritkább tánclemezeket. A kétezer pluszos lemezgyűjteménye mellett van egy teljes szobányi 80-as évekbeli szintetizátora, melyeknek hangja alkotja az elektronikus zene alapjait már harminc éve. Meg is hívott magához Pestre, hogy megismerjük a Ballacid zenevilágot.

Újpesti lakása nyolcadik emeletén sok szinticsodáló és lemezgyűjtő megfordult már, talán azért, mert olyan ritkaságok rejlenek itt, amelyeket ma már szinte lehetetlen beszerezni, vagy egyáltalán kipróbálni. Zoli Galactic Jackson néven DJ-zik, főleg Budapesten, Berlinben, Pozsonyban, alkalmanként nálunk, Dunaszerdahelyen.


 

Zoli, mikor költöztél Budapestre, és mi hozott ide?

2001-ben költöztem Budapestre, addig születésem óta Lajosmizsén laktam. Azt hiszem, valamilyen kalandvágy hajtott, a fővárosban több lehetőséget láttam mindenre. Nagy szerencsém volt abban, hogy a nővérem már ott élt, és befogadott. 2001 előtt évente 2-3-szor sikerült eljutnom Budapestre, és nagyon élveztem a nagyvárosi életet.

Jártam fel egy mixer iskolába is előtte, és sokszor álmodoztam róla, hogy egy szép nagy szállodában dolgozom. Aztán egyszer a fővárosi tekergésem után hazafelé menet a buszon találkoztam egy ismerős nénivel, aki mesélte, hogy az unokája is egy menő szállodában dolgozik, és biztatott, hogy adjam be a jelentkezésemet én is oda. A következő alkalommal, amikor Pesten jártam, beadtam egy hotelbe a jelentkezésemet, ahová rá 2 hónapra fel is vettek. Ez természetesen nagy erő volt arra, hogy megmozduljak szülőhelyemről.

Mikor és hogy jött a Galactic Jackson projekt?

Hűha! A 2012-es és 2013-as évre kell visszagondolnom, valahogyan akkor. A nevemet attól a jóbarátomtól kaptam (Lóri), azaz vele közösen hoztuk össze, aki a legelső szintivételemnél is szólt, hogy megtalálta a hirdetések között. Ez az egész történet csak egy viccnek indult. Még most is az, csak lehet most kicsit „ismertebb” lett.

Onnan jött, hogy egyre több lemezt vásároltam úgy, hogy lemezjátszóm sem volt. Elkezdett növekedni a kis lemezes polcom. Gyűlt, csak gyűlt, aztán egyszer, amikor az egyik barátom, Mesterházy Ákos nálam járt látogatóban, mondta, hogy ha már van ennyi jó lemezem, (akkor azért nem volt olyan sok), miért nem megyek el valahová DJ-zni velük? Mondom, persze, még lemezjátszóm sincs! Ákos számomra és még nagyon sokak számára az egyik legjobb magyar lemezlovas. Tudom, most zavarba jönne, de tényleg így van!

Aztán valahogyan az ő hatására eljutottam a mai napig egyik kedvenc budapesti kis törzshelyemre, a Nemdebárba zenét szolgáltatni. Igazából az a DJ-szülőhelyem. Mai napig nagyon hálás vagyok nekik! Ettől fogva elkezdett szépen lassan kialakulni a Galactic Jackson név Budapesten.

Mi volt az első lemezed?

Ugye, otthon a családban volt sok más lemez a 80-as években, mind magyar popzene és borzalmas magyar lemezek, de egyik sem volt sajátomnak mondható.

Lajosmizsei éveimben rettenetesen sok CD lemezt vettem magamnak, a legtöbbet eredetiben, persze csak úgy, ahogy a pénztárcám engedte. Nem emlékszem, azok közül mi lehetett az első, de az biztos, hogy valami jó elektronikus zene.

A hanglemezek közül a legelsőnek megvett lemezem 2002-ben egy Aphex Twin volt, amire nagyon sokat vártam, és iszonyatos boldog voltam, amikor megérkezett. Amikor mentem érte, és elhoztam az üzletből, akkor még aznap találkoztam egy másik lemezboltban Prieger Zsolttal, az Anima Sound System frontemberével… Szóba elegyedtünk, már nem is emlékszem, hogyan, de én csak végig azon csodálkoztam, hogy ilyen híres ember, és velem beszélget. Aztán beszélgetés közben mutattam neki a lemezt, és mondta, hogy mekkora kedvence ez a zene, ami rajta van Aphextól… és én a nagy lelkesedésemben neki is adtam azzal a mozdulattal.

Tehát a legelső hanglemez, amit megvettem, körülbelül 2 órát volt meg nekem. A következő lemezemet pedig, ami még most is megvan, 2011-ben vettem meg. Az egy Squarepusher EP volt. 10 évet hagytam ki közben…

Mi volt az első szintid?

A legelső szintim egy Roland Juno 60-as volt, amit egy hirdetésben talált egy nagyon jó barátom, és ő szólt, hogy Budán egy motoralkatrész-boltban árulják 60 ezer forintért. Repültem érte. Ez olyan 2004 környékén lehetett, már nem emlékszem pontosan.

Galactic Jackson mellett még van más zenei projekted?

Jelen állapotban 2 dolog megy most nekem egymás mellett. Egyik a Galactic Jackson mint kirakat DJ :-), a másik pedig a Wedding Acid Group, ami egy élő produkcióra felépült színpadi zeneszolgáltatás, 140 BPM-en történő melódiás, lakodalmas acid! Abban a projektban hárman vagyunk. Én csak egy kis motor vagyok benne, de imádom! Már felléptünk Berlinben, a híres Tresor Club OHM bárjában.

Ezen felül van egy, jelen pillanatban „tetszhalott” kis másik együttesem, az emlegetett Ákos barátommal, a Jacques Beurlet Électronique Bande.

2016-ból mi az 5 legjobb zene szerinted?

Kedves újságíró barátom, ez olyan kérdés, hogy nem tudok mit mondani rá. Elvesztem a nagy zenei óceánban. Nemcsak zenékben, hanem már zenei stílusokban, stílusokként. Minden nap, ha megkérdeznéd, mást és mást mondanék. Annyi van. 🙂

Ugye, kérdés, hogy a 2016-ban kiadott, vagy 2016-ban felfedezett, vagy 2016-ban legtöbbet játszott kedvenc zeném. Bármelyiket kérdeznéd, minimum 1000-et tudnék mondani.

Úgyhogy önállóan mondok most 5-öt a huszonnyolcezer-ötszázból:

Örök kedvenc: Aphex Twin – Fingerbib

Örök kedvenc 2:   Aphex Twin – Polynomial C

Napjainkban egyik kedvenc előadóm zenéje:

Ceephax Acid Crew – The Snake Block (Ice Rink Emotions) 


 

Ez volt Balla Zoli…

És most, amiket Galactic Jackson játszik és imád:

Mr. Flagio – Take a Chance

Charlie – Spacer Woman

Zoli nekem a legnagyobb inspirációm. Mint ember, mint DJ és mint gyűjtő. Nagyon sokat tanultam tőle, sokszor játszottunk együtt klubokban, fesztiválokon. Mindenhol egy jelenség. A mosoly, a bajusz, a robotmozgás, minden egyben van. Nem láttam még olyan embert, akit untatott volna a zenéje.

Ha meghallgatnád Galactic Jackson aka Space Romeót, megteheted február 3-án Győrben, ahol fellép mindkét felállással, február 9-én Budapesten a Zeitgeistban, február 11-én pedig szintén Budapesten, a LÄRM-ben.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább