Ebbe söpörd bele a maradékot az asztalról!

A legjobb az a hulladék, amely nem is keletkezik – szokták mondani.

Tehát mindenekelőtt arra ügyelj, hogy ne vásárolj olyan holmit, aminek egyetlen útja a kukába vezet. Ennyi erővel kidobhatnád azt a néhány vagy több eurót is, amiért veszed.

Mivel viszont lehetetlen a hulladéktermelést nullára csökkenteni, maradnak az okos megoldások. Egyrészt a szeparálás, amennyire csak lehet, másrészt az otthoni újrahasznosítás. Ezernyi kreatív megoldás van arra, hogyan hasznosíthatod újra a kidobandó műanyag palackokat, vagy tulajdonképpen bármit, ami szembejön veled a lakásban, és nem köszön.

A Worldwatch intézet néhány évvel ezelőtti előrejelzése szerint 2025-re megduplázódhat a világon 2012-ben megtermelt éves hulladékmennyiség. Ez azt jelenti, hogy elérheti a 2,6 milliárd tonnát, ami hatalmas szám.

Az Európai Unióban létezik egy direktíva, mely szerint 2020-ra el kellene érni, hogy a kommunális hulladék legalább 50%-át újrahasznosítsák az egyes tagállamok. Ez persze sokaknak nem fog sikerülni.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2013-ban tette közzé, hogy az egyes tagállamok hol jártak 2010-ben. Innen az derül ki, hogy mind Szlovákia, mind Magyarország helyzete siralmas. Utóbbi esetében persze el lehet adni az eredményt úgy is, hogy 2001 és 2010 között csaknem azötödével nőtt az újrahasznosítás, de még 2010-ben is csak 21,4%-on volt. Szlovákia azonban még ezt sem mondhatja el magáról. Itt ugyanis az említett időintervallumban mindössze 5,8%-os volt a növekedés, és még a tíz százalékot sem érte el (8,6%) a kommunális hulladék újrahasznosításának mértéke.

2015-ben jött ki az újabb elemzés, mely szerint a szlovákiai adat alig haladta meg a 10-12%-ot, Magyarország pedig megközelítette a 30%-ot. Összehasonlításképp, Németországban például ekkor 70% volt az újrahasznosítás mértéke, Ausztriában pedig 60%. Újabban pedig a svédek állítólag már importálják a szemetet, mert nincs mit újrahasznosítaniuk.

Szóval a helyzet javulóban, de nem eléggé. Otthon is rengeteget tehetünk a konyhában, a szeparáláson kívül is. A legjobb, ha egyszerűen nem dobod ki a könnyen lebomló konyhai maradékot, hanem megeszed, vagy valakit megetetsz vele. A második legjobb cselekmény, ha esetleg szeparálod, a harmadik pedig talán ez a masina:

A kaja-újrahasznosító géppel annyi a teendőnk, hogy bedobjuk a megmaradt konyhai hulladékot, bekapcsoljuk, várunk vele 24 órát, majd kivesszük a felhasználható trágyát.

A csallóközi kiskertészek kiállításán évről évre azt javasolják a látogatóknak, hogy akinek van néhány árnyi kertje, termesszen valamit. Ültessen gyümölcsfát, alakítson ki ágyásokat, és rakjon bele valami hasznosat, paprikát, paradicsomot vagy akár padlizsánt. Kinek mire fáj a foga.

Ez a masina trágyává alakítja a konyhai maradékot. Egyszerűen bele kell önteni a lebomló ételmaradékot. Eltelik 24 óra és a gépből felhasználható trágya jön ki.

Európában egy ember évente 95-110 kilogramm hulladékot termel ki. Ebből sokat eláshatnánk így a kertben.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább