Olvadjon a jég Yomakomba zenéivel

Lukács Attila, azaz DJ Yomakomba, párkányi fiatalember, máig a szülővárosában él, zenél, sportol. Körülbelül 10 éve foglalkozik zenével, amit azóta a kortárs diszkóban egy sajátos stílusra formált. Mixeivel és nagyon is táncolható zenéjével az örök nyarat szeretné előidézni.

Elmondása szerint ő maga is nap- és tengerimádó, de míg odakint mínusz fokok vannak, stúdiójában a gitárja és szintetizátora társaságában várja a jó időt.

Megkértem őt, meséljen magáról.

Mi volt előbb: zenegyártás vagy DJ-zés?

Szüleim gyermekként beírattak zongorára, de nem nagyon kötött le, így nem is tudtam megtanulni. Édesapám átvette az ügyet, hogy ő majd megtanít, de neki sem sikerült. Közben felfedeztem nagyon sok zenét, de ami igazán megfogott, az az elektronikus volt. 17 éves koromban beiratkoztam klasszikus gitárra, és elvégeztem 4 évet a zeneiskolában. Tetszettek a klasszikus darabok, de igazából mindig saját zenét szerettem volna készíteni, csak még nem tudtam, hogy milyet. Sok stílust szeretek, de végül az elektronikus zenénél kötöttem ki. Szüntelenül tanulmányoztam a szoftver használatát zenekészítéshez, mindig harmóniateremtést akartam, és most is ismerni akarom a zene univerzumát. Lassan tíz éve írok zenét, és most érzem úgy, hogy tudom azt, amit mindig is szerettem volna: egyedi zenét gyártani, ami működik a táncparketten is. A DJ-zés picit később jött, sok zenét hallgattam, válogattam, lemezen vásároltam, úgy éreztem, megértem arra, hogy lejátsszam a zenéket partykon. Nagy hatással volt rám a Thievery Corporation duó, akik elismertek mint zenei producerek és mellette DJ-znek is. 

Milyen zenei stílusok állnak hozzád a legközelebb?

Talán a nu-disco (mások indie dance-nek nevezik) és a house alapú zenék. Most nagyon sok francia elektronikus zenét hallgatok, amelyek mindegyikében fellelhető ez a bizonyos french touch/house hangzás. Sok régi funky, disco, chillout és downtempo zenét hallgatok, amik inspirálnak új zenék készítéséhez.

Hol léptél fel eddig, és mi volt számodra a legemlékezetesebb?

Az elmúlt pár évben sok emlékezetes bulim volt. Játszottam Csehországban, Magyarországon, na meg persze Szlovákiában. Az első igazi bulim a budapesti Corvintetőn volt, ahova még újonc koromban hívtak el. Nagyon izgultam, készültem, és meg kell mondjam, nagy és tömeges bulira sikeredett, ahol mindenki táncolt arra, amit játszom.

Csehországban egy Adam Beyer koncert volt, és mi egy kisebb teremben játszottunk. Nagyon emlékezetes számomra az a buli. Játszottam egy kastélyban is, egy szlovák-angol lagziban. Remek hangulat volt, a vendégek nagyon élvezték a modern zenét. A legjobb az egészben pedig az volt, hogy játszottam Paul McCartney fiának, Jamesnek is, mert ő is a vendégek között volt.

Green Pub Lungomare Night

Mi a terved a jövőre nézve?

A jövőben szeretnék közös produkciót énekesekkel, más zenészekkel. Készülőben van egy EP, melyen több előadóval dolgozom. Szeretnék sokat DJ-zni, mert semmi sem inspirál jobban, mint az, ahogy látom a DJ-pultból, hogy az emberek a saját zenémre táncolnak. A legújabb zenéimet a fellépéseken tesztelem, ott látom igazán, merre csiszoljam tovább. Továbbá szeretnék itt, Párkányban egész napos DJ-partykat, sok jó emberrel, zenével. Nálunk sajnos nem nagyon divat az úgynevezett „daytime disco”. Végezetül a legnagyobb boldogságom az lenne, ha eljuthatnék zenélni egy igazi tengerparti Pool Partyra!

Kérnék Tőled 5 zeneszámot, ami hozzád a legközelebb áll:

1. Ezzel a számmal kezdődött el nálam a nu-disco/house-éra… Ez egy örök kedvenc:

2. Ez a szám egyenlő a nyárral. Szeretném úgy hallgatni a tengernél egy turistaparadicsomban ezt a zenét, hogy a háttérben landol egy repülő. Hatalmas effektus lenne:

3. Ez egy emlék. Ahogy a szám címe is:

4. Ez a dal is már jó rég minden bulira elkísér. Nálam ez az „ultimate travelling” szám 🙂

5. Ez az előadó szintén nagyon inspirál és nagyon tetszik…. nem mindig a gyors ütemű zene a jó…

Hadd tegyek plusz egyet ráadásnak!

Ők inditották el a egészet bennem, és ez a lemez volt az első bakelitlemezem, rengeteget játszottam bulikban:

Yomakomba saját szerzeményeit meghallgathatod itt.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább