A telóm meg a netem

Mint a kenyér és víz, nem létezhetünk nélküle. Ugye? De miért is nem? Függők vagyunk, bizony, ami akkor tudatosul csak, amikor elveszítjük azt a valamit. Ott a telóm, de ha nincs netem, megáll az élet, nemde?

Hétvégén elment a net, szerencsére nem nálunk, hanem anyósoméknál. Családi pánik, azonnali feladatmegoldás szükségeltetett, de hiába próbálták közülünk ketten is megjavítani, mégsem sikerült. Másnap már munkanap volt, akkor jöhetett csak egy hivatalos szerelő. Innye! Mihez kezdjünk addig? Valahogy ki kell bírni, meg kell birkózni a gyötrő hiánnyal. Hisz’ ha nincs net, semmi sincs.

Nagyon nehéz megszólalni és okosnak lenni egy ilyen helyzetben. Az én kezemben is ott volt a teló, ha nem is netezhettem, de jegyzetelni még tudtam. Emberek, létezik világ a telókon túl is?! Lassan már nem is hiszem. Felrémlik bennem egy barátunk tanácsa:

gyerekek, ne legyetek függők semmitől.

Ő egy tipikus minimalista életstílust folytató, boldog ember, aki a saját fizikai és szellemi korlátaitól megszabadulva igyekszik kiteljesíteni az életét.

“Kevés cucc, sok élmény”,

írja röviden. A minimalista életstílusról rengeteg olvasnivaló kering a neten. Ésszerű érvekkel és könnyen követhető tanácsokkal szolgálhatnak, ha kezded elveszíteni az kontrollod az életed felett. Azt is elmagyarázzák, hogy a kevesebb olykor mégis több.

Gondoljuk csak végig! Hiába egy magas pozíció, a magas jövedelem, ha a munkahelyi nyomás, Facebook barátunk és a kereskedelmi médiahálózat hatalmas, kéretlen információáradata, valamint az otthon felhalmozott felesleges tárgykupac élve felemészt. Jó ideig fel sem tűnik, hogy baj van. Könnyen megszokod, hogy fejed rabigába hajtva tepersz nap mint nap a semmiért. Miért is csinálod? Kinek jó az, amit csinálsz? Talán neked? Neked biztosan nem.

Megvárod, míg koppansz egyet, míg jön egy betegség, egy családi tragédia, vagy egyszerűen otthagynak, mert elvesztetted a szemed elől a valódi értékeket? Igen, sajnos megvárod. 

Az egyre hosszabbra nyúlt évek alatt elfelejtetted, miért is vágtál bele az egészbe, mit terveztél, milyen célok lebegtek a szemed előtt. Ma már könnyen legyintesz és mondod fennhangon: fiatalság, bolondság. De ez nem igaz! Ugyanaz vagy. Merd elhinni és bizonyosodj is meg róla, hogy a digitális képernyők által sugallta manipulált világon kívül is van boldog és kiteljesedett élet.

Az út választás kérdése. Nagy bátorságra van szükség az elinduláshoz, de adjunk magunknak esélyt arra, hogy legalább megpróbáljuk! Íme pár tipp ezen, ezen és ezen az oldalon, ahol választ kaphattok a felmerült kérdéseitekre.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább