RGB – Tényleg kell ez?

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy talált a szekrényében egy régebb kabátot, pulóvert, vagy bármit, ami már nem éppen mai darab, és ez egyből fel is tűnt. Ez valószínűleg a divat rovására írható, hiszen ez egy állandóan változó és változatos iparág, ami körforgásban tartja az aktuális trendeket és standardokat. Persze van, ami mindenkinek van, mégsem megy ki sosem a divatból. Ilyen a farmer, vagy a „csínyanki”. Na, de mi a helyzet a technikával? Ez az iparág jelenleg a leggyorsabban fejlődő mind közül, ezért előfordulhat, hogy itt is változnak a trendek? És mi határozza meg őket? Talán az igények? Vagy csak valaki gondolt egyet, és azt mondta, hogy mától gyártsunk kuka alakú számítógépeket?
Természetesen az igény határozza meg a keresletet, az pedig magát a kínálatot, hiszen a gyártóknak a vevők igényeihez kell igazodniuk, különben lehúzhatják a rolót.

Az utóbbi időben bődületesen felgyorsult a számítógép-alkatrészek legkülönbözőbb variációinak a gyártása, és ez magával hozta a jól ismert „optikai tuning” ágat is, ami mi másról lenne híres, mint a mindenhol világító, villogó, pislákoló vagy lélegző színváltó részekről?

Az ilyen színes és személyre szabható megvilágítást RGB világításnak hívjuk, vagyis a piros, zöld és kék (Red, Green, Blue) színeket úgy keverhetjük, hogy az legjobban passzoljon az ízlésünkhöz, hangulatunkhoz, vagy a gépünk többi alkatrészéhez. Jelenleg a legkülönfélébb alkatrészeket tudjuk megvásárolni ilyen és ehhez hasonló háttérvilágítással, amelyből őszintén szólva csupán párnak van haszna is. Vásárolhatunk RGB háttérvilágítású egeret, billentyűzetet, monitort, webkamerát, alaplapot, grafikus kártyát, SSD-t, processzor hűtőt, RAM-okat, ventillátorokat, külön led szalagokat, és kitudja még mit. Tehát gyakorlatilag bármit, ami szem-szájnak ingere, sőt, ezen a ponton néhány cég bejelentette, hogy elkezdték fejleszteni az RGB LED áramkábeleket is, tehát végre az egész számítógépünk egy idegen űrhajóra emlékeztethet.

Persze ez csak annak kedvez, akinek van erre igénye. Én úgy gondolom, hogy mindennek van jó oldala is, ahogy ennek is. Vegyük például a legegyszerűbb hajtórugót, a motivációt. Ha valakinek van egy erős számítógépe, de olyan házban van, ami már a rendszerváltás előtt is rossz állapotban volt, akkor az bizony komolyan vissza tudja fogni az ember motiváltságát. Ezzel szemben ha van egy kevésbé jó gép, ami nagyon jó vizuális hatásokkal kápráztat, mindjárt jobban megy a munka. Nem beszélve arról, ha valakinek egy jó gépe van, ami gyönyörűen és ízlésesen van díszítve a fent említett elemekkel. Egy másik érdekes tény a színterápiával köthető össze. Vannak bizonyos színek, amelyek nyugtatnak, például a zöld, és vannak, amelyek gyulladáscsökkentő, vagy éppen hergelő hatással bírnak az emberre. Persze nem lesz belőlünk rögtön Hulk, ha egy lilán világító ventillátort látunk. Tehát ilyen megközelítésben igenis fontos, hogy a gép jól nézzen ki, ám, ha az anyagi oldalát vizsgáljuk a dolognak, egyértelműen kijelenthetjük, hogy a kinézet csak másodlagos szempont lehet egy új gép összeállításánál, hiszen a számítógép számol. Elsősorban ez a dolga, nem az, hogy karácsonyfaként szolgáljon a szobában. Természetesen ezt is lehet fokozni a végtelenségig, mára már külön iparág alakult a PC-díszítés köré, ahol kiállításokat szerveznek, nyerteseket hirdetnek, és őrült ötletekkel állnak elő a készítők. Ha valakinek tehát lehetősége adódik egy ilyen komponenst szerezni a gépébe, szerintem mindenképp tegye meg, hiszen manapság már szinte alig van különbség a világító és a nem világító alkatrészek között, a LED technológiának hála pedig a fogyasztásuk is szinte azonos maradhat.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább