Grillrács, bogrács!

Még nem igazán kedvez az időjárás kültéri főzőcskézésnek, ám épp most keríthetünk rá időt, hogy felelevenítsük a grillezés és a bográcsozás ökölszabályait. Hogy mély téli álmából felébresszük, leporoljuk és kifényesítsük a szabad tűzön történő főzőcskézést szeretők legfontosabb kellékét, a grillrácsot és a bográcsot! Azok, akik már bográcsoztak, mindezt tudják, ám ha kezdőként bográcsozni szeretnél, nem árt észben tartanod egy-két szabályt!

Az első számú ökölszabály:  „Az okos ember nem szemetel, a többinek meg tilos!”

Nagyon szerencséseknek mondhatjuk magunkat, hiszen pár perc autókázás után csodálatos helyszínek tárulnak elénk a közeli Dunák partjain. Még jobb, ha nem autóval, inkább bringával közelítjük meg a kiszemelt helyszínt. Hatalmas élmény a családnak, főleg gyermekeinknek!

Bátran be lehet őket vonni a bográcsozás fortélyaiba, a tűzrakás mesterségébe, a fa közös gyűjtésébe, és nem utolsósorban a hazatérés előtti rendrakásba, tűzhelyünk eloltásába, és a piknik utáni szemét begyűjtésébe!

Tanítsuk meg gyermekeinknek már most, hogy mi is a természet részesei vagyunk, szemetet nem hagyunk, sőt, még azt is összeszedjük, amit nem mi vittünk oda!

Második számú ökölszabály: „Jó szerszám – fél erő!”

Amennyiben bográcsozni szeretnénk, első lépésként el kell döntenünk, hogy mit főzzünk, és annak megfelelően kell „vasfazekat” választanunk.

Abban az esetben, ha halászlevet szeretnénk főzni, a hagyományos halléfőző bográcsot válasszuk, amelynek az alja egyenes, és a pereme felé szűkebb. Ha más egytálételre esik a választásunk, akkor a hagyományos alföldi üstöt válasszuk, amely a leggyakrabban előforduló kondérfajta.

Ne feledjük a hármaslábat, és a többi nélkülözhetetlen kelléket. Hogy melyek ezek? Vágódeszka, kés, egy-két kisebb tál (a felaprított alapanyagok elhelyezésére), főzőkanál, merőkanál, evőkanál. Nagyon fontos a gyufa vagy öngyújtó, és pár liter ivóvíz!

Harmadik számú ökölszabály: „Enni jó, bográcsban főzni pedig öröm!”

Hogy mit főzünk a bográcsban? Na itt nem kell szégyenlősnek lenned! Bármilyen egytálétel elkészíthető úgy, akár a hagyományos konyhai körülmények között!

Ha kellőképpen előkészíted az alapanyagokat, bonyolultabb ételek is terítékre kerülhetnek, ám nagyon fontos a pontos időzítés. Tervezzük meg pontosan kiruccanásunkat: mikor erünk oda, mikorra lesz tűz, mikor lesz kész az étel! Főleg gyermekes családoknál fontos, hiszen ahogy útnak indultunk, már éhesek… : )

A főzést egy koncerthez hasonlítanám, ahol nagyon fontos a karmester, ám vendégsereg nélkül semmit sem ér. Ha bográcsozunk, többnyire nem magunknak főzünk.

Negyedik számú ökölszabály: „A tűz nagyon jó szolga, de igen rossz úr!”

A tűzrakásnál a legfontosabb, hogy eltaláljuk a méretét. Sajnos itt nincs lehetőségünk utólag korrigálni, akár egy konyhában… : )

A tüzet folyamatosan kell „építeni”, így a legmegfelelőbb, ha kis tűzzel kezdjük, majd kellő mennyiségű fával megfelelő méretűre tápláljuk. A halászlé főzéséhez erősebb, míg a gulyásfélékhez gyengébb tűz ajánlatos.

A kezdőknek ajánlanám, hogy inkább a kevesebb időt igénylő ételekkel kezdjék (lecsó, darált húsos ételek, paprikás krumpli). Ha már kellő tapasztalatokkal rendelkezünk, akkor próbálkozzunk a bonyolultabb fogásokkal!

Ötödik számú ökölszabály: „Hűség nélkül nincs bográcskirály!”

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! Minél többet gyakorolni! A bográcsozásnál minden élesben megy! Itt nincs másik tűzhely és forró víz! A bográcsozás más! Öröm és egyben kihívás, amelybe szintén csak bele kell rázódni…

Gondoljunk csak bele, hogy nem is olyan régen a bográcsozás nem szabadidős program volt, mint ma. Mostanság már csak baráti összejövetelekkor, vagy  egyéb „ünnepi” alkalmakkor vesszük igénybe.

Minél hamarabbi bográcsozásra alkalmas időt, és sok sikert a bogrács tartalmához! : )

2017. augusztus. 12-én a Nemeshodosi Nagy Lakoma bográcskirály-avatásán akár Te magad is ülhetsz a trónon! Addig gyakorolni, gyakorolni és gyakorolni!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább