Ég veled, Roland bácsi!

 

Szomorúan fogadta a hírt a zenevilág, hogy elhunyt Ikutaro Kakehashi, a Roland hangszercég alapítója, a MIDI és a modern tánczenék hangjának megteremtője. Számos találmánya indított és nyert forradalmat!

 

Ikutaro Kakehashi (梯 郁太郎) Február 7, 1930 – Április 1, 2017

Kakehashi a japán Hammond cégnél dolgozott, amely orgona hangú szintetizátorokat gyárt, ám az 1970-es években saját céget alapított Roland néven. Célja az volt, hogy valami újat hozzon a zenék hangzásába, fejlessze és gépesítse azt.

A 808-as és 909-es dobgépek helyettesíthessék a dobost, a 303-as bassline szinti pedig a basszusgitárost.

Működött is egy ideig, de úgy érezték a zenekarok, hogy elveszi a zene lelkét a gép, így gyorsan le is rakták. Az USA-ban az áruk leesett pár száz dolcsira, és csak porosodtak a polcokon, mígnem jöttek a chicagói house zene atyjai (Frankie Knuckles, 808 State, Phuture, Kevin Saunderson), valamint Detroitban az első technozenészek (Jeff Mills, Carl Craig, Terrence Dixon). 

Ezek a fickók nemcsak igazi életre keltették a szintiket és dobgépeket, hanem egy új korszakot indítottak, ami a 80-as évek elejétől napjainkig tart.

Kakehashi 1983-ban feltalálta a MIDI funkciót (amiért Dave Smith-el 2013-ban Grammy-díjat kapot), képes volt számítógéppel csatlakozni a szintetizátorhoz, és programozással hangokat megszólaltatni, valamint a MIDI lehetővé tette, hogy több szintetizátor össze legyen kapcsolva, és ugyanazon a tempón szólaljanak meg.

A mester egészen 2013-ig aktívan dolgozott a Roland cégnél, de egy betegség nyugdíjba és pihenésre kényszerítette.

A barátai szerint szupervicces és nagyon szimpatikus ember volt

– írja a FACT magazin.

A 808-as dobgép hangjai, mely megtalálható a hip-hopban, valamint a disco és a house zenékben egyaránt:

 


 

A 909-es technomasina jellegzetes hangzása:

 


 

A 303-as ACID Bassline, azaz a savasbasszus-masina, mely szinte minden híres elektronikus zenében hallható:

 


 

Az SH 101 monofónikus szinti ugyancsak Kakehashi találmánya, ez egy valódi kincs:

 


 

Körülbelül tíz éve kezdtem el mélyebben kutatni az elektronikus zenét alkotó hangszerek után, kíváncsi voltam minden kedvenc zeném alkotóelemeire, így jutottam el a Roland szintikhez is. Hatalmas rajongója és csodálója vagyok. Barátok és némi spórolás segítségével vettem 3 Roland szintit, melyekkel néha éjjeleket experimentálok.

Köszönjük Taro, hogy jókor jöttél jó helyre, kiálltál végig a terveid mellett, és megújítottad a zenét!

安らかに眠る

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább