ANKÉT: Az irodalom odavág!

 

A Klikk Out magazin online felületén az irodalom nem vissza-, hanem teljesen odavág! Legyetek velünk résen! Olvassátok a szlovákiai magyar személyiségek válaszait az ezentúl hetente megjelenő irodalmi ankétunkban.

 


 

Az első csomag kérdést Laboda Róbertnek, Bokor Rékának és Saróka Liliánának címeztük:

  • Melyik az a könyv, amelyik megszerettette veled az olvasást?
  • Aktuális kedvenc versed?
  • Elolvastad a kötelező olvasmányokat?

Fejezd be a mondatot:

  • Szeretem a /nem szeretem a slam poetryt, mert…
  • Ha egy műcímmel kéne jellemezni a napom…
  • Ha megíródna az életrajzi könyvem, az alcíme…

 


 

Saróka Liliána – zenész, tanárnő

 

Melyik az a könyv, amelyik megszerettette veled az olvasást?

Igazából nem könyvnek köszönhetem azt, hogy szeretek olvasni. Még amikor ovis voltam, rengeteg verset tanított meg nekem anyukám, folyton szavaltuk egymás után az újonnan memorizált költeményeket. Anyu inspirációja nélkül szerintem nem lett volna belőlem olvasó ember. Az igaz, hogy a legtöbb művet a Cini-cini muzsika verseskönyvből tanultuk, ezeket a szövegeket kezdtem el először kibetűzni, s így lassan megtanulni az olvasást. Bár sok más gyerekkönyvet is bújtam, ez az az „ősi forrás”, ami igazán meghatározó volt gyermekkoromban.

 

Aktuális kedvenc versed?

Még március elején kerestem idézeteket versekből, és rátaláltam egy nagyon különleges versre, ami teljesen elvarázsolt. Szabó Lőrinc Vizió egy hangversenyen c. verséről van szó.

 

Elolvastad  a kötelező olvasmányokat?

Igen, mindig minden könyvet lelkiismeretesen elolvastam az egyetem kezdetéig. Az egyetemen – ugyanis a magyar szakon az egyes tantárgyak erősen javasolt olvasmányainak listája nem nyúlfarknyi hosszúságú volt – nem mindig győztem az iramot a saját magam választotta könyvek és olvasmányok mellett.

 

Szeretem a slam poetryt, mert…

…megadja a lehetőséget a költészet 21. századi újraértelmezésére. Remélem, hogy egyre több lesz a minőségi szöveget alkotó és azt kifogástalanul előadó slammerből, hogy kialakulhasson a műfajnak az erős és megkérdőjelezhetetlen létjogosultsága a szépirodalom mellett.

 

Ha egy műcímmel kéne jellemezni a napom…

…akkor egy Fodor Ákos-féle haiku után a Szinesztézia címet kapná.

 

Ha megíródna az életrajzi könyvem, az alcíme…

…minden bizonnyal A teljesség felé lenne.

 


 

Bokor Réka – a Jóvilágvan énekesnője

 

Melyik az a könyv, amelyik megszerettette veled az olvasást?

Egyik nyári szünetben az utolsó héten kaptam észbe, hogy el kellett volna olvasnom az Egri csillagokat, és olvasónaplót írni belőle. Elhatároztam, hogy még nincs minden veszve, és a következő öt napban egész álló nap csak olvastam. Kész lett, és az olvasásba is igen belejöttem. Egyetemista koromban aztán sorra vettem Dosztojevszkij műveit, valamint megismertem Szabó Magdát a Régimódi történet által. Azóta is istenítem, Az őz a kedvenc könyvem. Tőle származik a kedvenc idézetem is: „Ha a koporsómra teszik rá egy virágos díszdobozban eltaposott vágyaimat, én azt is elfogadom.”

 

Aktuális kedvenc versed?

Nekem már jó ideje Nagy László Táncbéli tánc-szók c. verse a kedvencem. Nagyon szeretem minden sorát, sokszor vigasztalt már meg az a vers.

 

El szoktad olvasni a kötelező olvasmányokat?

Ahogy fentebb is írtam, igen. Egyet nem olvastam, a Bogáncsot. Lehet, pótolnom kellene. Engem sosem untattak a kötelezők, nem éreztem tehernek, sőt, azt sajnálom nem olvastam többet, mert mostanság nehezen jut időm rá. Robinson Crusoe, A láthatatlan ember, Szent Péter esernyője,  Édes Anna, Goriot apó – akármikor boldogan újraolvasnám őket.

 

Szeretem a slam poetryt, mert…

…hallottam már nagyon erős szövegeket, és jó, hogy megszületnek ezek a sorok, szerintem a szöveg írójának és a hallgató számára is segít érzések, élmények tetten érésében – maga a kimondás óriási erő.

 

Ha egy műcímmel kéne jellemezni a napom…

Isteni színjáték.

 

Ha megíródna az életrajzi könyvem, az alcíme…

„Amim volt, azt odaadtam”.

 


 

Laboda Róbert – költő, slammer, tanár

 

Melyik az a könyv, amelyik megszerettette veled az olvasást?

Elég sok van ilyen, de azt hiszem, hogy a Kis Herceg (Antoine de Saint-Exupéry).

 

Aktuális kedvenc versed?

Tőzsér Árpád: Háborús karácsony.

 

Szeretem a slam poetryt, mert…

az nekem első hallásra szerelem mindig.

 

Ha egy műcímmel kéne jellemezni a napom…

az Lackfi János: Vaslovag.

 

Ha megíródna az életrajzi könyvem, az alcíme…

Érzelmek szélárnyékban lenne.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább